GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ SEBZECİLERE ÖNERİLERDE BULUNDU
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Olumsuz hava koşulları ve buna bağlı olarak fiziksel koşulların da olumsuz seyretmesi nedeniyle domates, biber, kavun ve karpuz yetiştirilen sebze alanlarında bakteriyel ve mantari hastalıklar yö
20 Haziran 2017 Salı 13:52
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sebzecilere önerilerde bulundu
Haber Merkezi
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Olumsuz hava koşulları ve buna bağlı olarak fiziksel koşulların da olumsuz seyretmesi nedeniyle domates, biber, kavun ve karpuz yetiştirilen sebze alanlarında bakteriyel ve mantari hastalıklar yönünden ruhsatlı ilaçlarla koruyucu ilaçlamalar yapmaları hususunda çiftçileri bilgilendirdi.
İlaçlamaların ihmal edildiği yerlerde söz konusu mantari ve bakteriyel hastalıkların bulaşmış olduğu gözlenmiş ve gerekli uyarılarda bulunuldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli tarafından hava şartlarının olumsuz seyri devam etmesi nedeniyle üreticilerin bu tür hastalıklar konusunda dikkatli olmalı periyodik olarak koruyucu ve tedavi edici ilaçlamalara devam etmeleri gerektiği bildirildi.
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada sebze alanlarındaki mevcut hastalıklar belirtildi.
Mevcut hastalıklarda;
Kavun ve karpuzlarda çok büyük zararlara yol açan Antraknoz, yapraklarda esmer veya siyaha yuvarlağa yakın gayri muntazam lekeler halinde belirir. Lekeler birleşip büyürler, buruşup parçalanırlar tüm yaprak hatta bütün bitki kuruyarak ölebilir.
Yine Kavun ve Karpuzda zarar yapan, Yalancı Mildiyö Hastalığına bulaşık yapraklar üzerinde küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekeler hastalık ilerledikçe koyulaşır zamanla tüm yaprak ve tüm bitki kuruyabilir.
Bu belirtiler tespit edildiğinden İlaçlı mücadele çok önemlidir.
Domates ve Biberlerde, Bakteriyel Leke ve Benek Hastalığının yapraklarda ilk belirtileri küçük, şekilsiz, yağlımsı lekeler şeklindedir. Lekelerin birleşmesiyle tüm yapraklar kuruyabilir. Meyve çiçek dökmelere neden olabilir.
Fide döneminde hastalık belirtisi görülen bitkiler fidelikten uzaklaştırılması gerekirken, hastalıklı fideler tarlaya dikildiğinde ve uygun hava koşullarının devam etmesiyle birlikte diğer sağlıklı fidelere bulaşma olmaktadır. Mutlaka ilaçlı mücadele yapılması gerekir. Hastalığın yoğun olarak bulaştığı tarlalara 2-3 yıl domates biber dikilmemelidir.
Domates ve biber tarımının yoğun olduğu bölgelerde son yıllarda zararı görülmeye başlayan ve bilimsel adı Tuta Absoluta olan Domates Güvesi ve yine domates ve biber tarlalarında mücadelesi yapılmazsa ekonomik yönden zarara neden olabilecek Yeşil kurt zararlısına karşı mücadele çalışmalarında erken uyarı amacıyla tuzaklar asılmıştır. Moralılar, Sazoba, Akselendi ve Sarıçalı mahallelerinde domates tarımının yoğun yapıldığı 4 bölgeyi temsilen asılan tuzakların kontrolleri başlamış, düzenli kontrolleri devam etmektedir. Domates ve biber üretimi açısından ilçemizde önemli kayıplara sebep olabilecek bu tür zararlıların eşeysel tuzaklarla takip edildiği ve tuzak sayımlarında zararlı eşik sayılarına ulaşıldığında Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından üreticilerin GSM(cep) telefonlarına SMS mesajı yoluyla kimyasal mücadele yapmaları hususunda ilaçlama duyuru mesajı gönderilecektir.
Üreticilerin bilinçli şekilde müdürlüğe irtibatını devam ettirerek yapacakları Zirai mücadele ve bitki besleme yöntemleri sayesinde olumsuz giden koşullar üreticilere fiyat yönünden olumlu olarak yansıyacağı bildirildi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber