GÖLMARMARA’NIN KURUMASINA DİKKAT ÇEKTİLER
Akhisar Çevre Derneği ve Salihli Çevre Derneği bugün Gölmarmara'nın kurumasına dikkat çekmek için basın açıklaması düzenlediler.
18 Şubat 2021 Perşembe 16:46
Gölmarmara’nın kurumasına dikkat çektiler
Haber Merkezi
Akhisar Çevre Derneği ve Salihli Çevre Derneği bugün Gölmarmara'nın kurumasına dikkat çekmek için basın açıklaması düzenlediler.
Basın açıklamasına Akhisar Salihli Gölmarmara Ahmetli ve civarından çeşitli odalar ve demokratik kitle örgütleri ve vatandaşlar katıldı. Katılımcılar arasında Akhisar çevre Derneği, Salihli çevre Derneği CHP, İYİ Parti, Sol parti, EMEP, HDP ve Emekli-Sen vardı. Kurum temsilcilerinin konuşmalar yaptığı toplantıda Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdan Boşnak şunları söyledi:
"Değerli Basın Emekçileri, Sayın Halkımız
MARMARA GÖLÜNÜN KURUMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ
Tarihi 11000 yıl öncesine dayanan yerleşimlerin başlıca geçim kaynağı tarıma can suyu veren, yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yaptığı bilinen Marmara Gölü’nde su seviyesi 40 cm ye düştü. Marmara Gölü can çekişiyor…
Marmara Gölü’nün özelliklerini ve önemini kısaca anımsayalım:
• Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 12 Haziran 2017'de 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' olarak tescillenmiştir.
• Salihli ilçesine bağlı Tekelioğlu, Kemerdamları, Yeniköy, Pazarköy, Gölmarmara mahalleleri ile Gölmarmara ilçesine bağlı Hacıveliler ile Saruhanlı ilçesine bağlı Kılcanlar mahallelerindeki 2 bin vatandaşın geçim kaynağıdır
• Gölde balıkçılık yapılmaktadır
• Gölün suları, binlerce hektar alanı sulamaktadır. Tarımsal üretimimizin giderek azaldığı bu dönemde, gölün önemi bir kat daha artmaktadır.
• Binlerce yıl, çok sayıda uygarlık bu göl çevresinde yaşamıştır. Bir kültürel mirastır
• Tepeli pelikan ve küçük karabatak gibi nesli tehlikede olan kuş türleri de dahil, 20.000’den fazla su kuşuna ev sahipliği yapar. Gölde ayrıca endemiği balıkların da yaşadığı bilinmektedir.
• Gediz Nehri ile Demrek Deresi'nden ve kuzeydeki Kum Çayı'ndan göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup suları tuzludur.
Ve bu kadar önemli bir göl günümüzdeki yanlış politikalar yüzünden kurumaktadır.
Marmara gölüne artık su verilmemektedir.
Marmara Gölü neden kuruyor? Bu sorumuza, yetkililer doyurucu bir cevap verilmiyor. Gölün çevresindeki çok geniş düzlükler, pek çok yatırımcının iştahını kabartmaktadır. Gediz’in suyu aşırı kirlenmiştir. Gediz’den göle su veren regülatörler artık kullanılmamaktadır. Onun yerine, Gümüşçay Deresi üzerine HES yapılarak suları gasp edilmiştir. Marmara gölünü besleyen Gördes Çayı’nın (Kum çay) suları Gördes barajında tutulmakta, buradan Marmara Gölüne su verilmemektedir. Gediz ovasında, Biyogaz tesisi gibi bir çok tesis kurulmakta, havzanın suları Marmara gölüne verilmek yerine bu kirli sanayilere tahsis edilmektedir.
Yetkilileri uyarıyoruz:
Marmara gölü daha fazla kurumadan, bir an önce göle hayat veren Kum çayı ve regülatörlerin sularını yeniden Marmara gölüne akıtın. Çiftçilik ve balıkçılıkla geçimini sağlayan binlerce insanın, sayıları 20.000 den fazla yüzlerce tür kuşun, endemik balıkların çığlıklarına kulak verin. Ekolojik denge için büyük önem taşıyan Marmara gölüne gereken önemi verin, onu hayata döndürün. Yarın çok geç olacak, Marmara Gölü can çekişiyor, seyirci kalmayın, görevinizi yapın"
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber