26 Aralık 2024
  • Manisa7°C
  • İzmir9°C

GÖZ KAPAĞI AMELİYATI (BLEFAROPLASTİ) NEDİR?

İnsan için en önemli organlardan biri hiç şüphesiz gözdür. Aynı zamanda en hassas organlar arasında olan göz, zamanla diğer organlar gibi yıpranır.

Göz Kapağı Ameliyatı (Blefaroplasti) Nedir?

06 Ekim 2022 Perşembe 17:01

Bu haber toplam 4796 defa okunmuştur

Göz Kapağı Ameliyatı (Blefaroplasti) Nedir?

İnsan için en önemli organlardan biri hiç şüphesiz gözdür. Aynı zamanda en hassas organlar arasında olan göz, zamanla diğer organlar gibi yıpranır. Yaş ilerledikçe kaşlarda, üst ve alt göz kapaklarında deri gevşemesi ve sarkması oluşur. Özellikle alt göz kapaklarında yağ dokularının öne doğru fıtıklaşması ile torbalanma söz konusu olur. Bu durum, hem estetik görünümü bozar hem de görme yetisini engeller. Göz kapağı ameliyatı ile fazla deri, kas ve fıtıklaşmış yağ dokusu alınır. Ameliyat estetik görüntüyü düzenler, yeniden rahat görmeye yardımcı olur. Göz kapağı ameliyatı yaptıracaklar şunu bilmelidir ki; ameliyat sonrası göz kapağı boyunca iz kalır. Fakat bu iz kapak kıvrımına uydurulacağı için sadece çok yakından bakıldığında görülür. Alt kapakta ise kirpiklerin az altında iz kalır. Bu iz yan tarafta normal deri çizgisi gibi durur.  

Göz Kapağı Ameliyat Süresi Nedir?

Göz kapağı ameliyatına kesin karar verilmeden önce ilgili doktor, ilgili muayeneyi yapar. Bu sırada gözün kırışıklık miktarına, alt ve üst göz kapaktaki yağ miktarına ve göz bölgesinde şişlikler tespit edilir. Eğer hasta için operasyona karar verildiyse öncesinde göz tansiyonu olup olmadığı da kontrol edilir. 

Göz kapağı ameliyatı 30 dakika ile bir saat arası sürer. İşlem sırasında lokal anestezi uygulanır. Alt göz kapağı ameliyatında yağ fazlalıkları alınarak, çekinti komplikasyon oranı azaltılır. Cilt fazlası varsa kirpiklerin hemen altında yapılan kesi ile fazla cilt dokusu alt göz kapağından uzaklaştırılır. Şunu hatırlatmakta fayda var; ameliyat sonrası buz uygulaması önemlidir. 36-48 saat boyunca bölgeye uygulanan buz, göz çevresinde oluşan morluğu en aza indirir. Üst göz kapağı ameliyatı sonrası 3-4 gün gibi kısa bir süre sonra günlük yaşama dönülebilir. Alt göz kapağı ameliyatında ise bu süre 1 haftayı bulur. 

Hastalar 4. günden sonra duş alabilir. 5. gün araba kullanabilir. Lens kullanımı söz konusu ise bir hafta sonra lens kullanımına geçilebilir.  

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir?

Bazı insanlarda, baygın, uykulu ya da kısık bakışlar görülür. Bunun nedeni pitozis adı verilen göz kapağı düşüklüğüdür. Bunun sebebi kas tabakasının bozulmasıdır. Sağlıklı olan kişilerin göz kapakları gözün renkli olan kısmını 1-1,5 mm kadar kapatır. Eğer göz bu orandan daha fazla kapanırsa bu göz kapağı düşüklüğü ortaya çıkar. 

Göz kapağı düşüklüğünün en önemli nedenleri arasında, kas tabakasının bozulması olarak gösterilir. Farklı nedenlerden dolayı oluşan kapak düşüklüğü için farklı tedavi yöntemleri vardır. Özellikle çocukluk döneminde görülen göz kapağı düşüklükleri, önlem alınmadığında görme yetisini bozabilir. Böyle durumlarda, hemen tedaviye başvurulması önerilir. Geç kalınması durumunda, göz tembelliği ortaya çıkar. Doğuştan kaynaklanan göz kapağı düşüklüğünün nedeni, kas bozukluğudur. Sonradan görülen göz kapağı düşüklüğü ise göz kapağını kaldıran kasın incelmesi sebebi ile oluşur. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı ile bahsi geçen üst kapak düşüklüğü giderilebilmektedir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Sebepleri Nelerdir?

Göz kapağı düşüklüğünün birden fazla nedeni vardır. Ameliyat ve hastalık sonrası da göz kapağı düşüklüğü ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde görülen en önemli nedenler aponevrotiktir. Bu tip vakalarda göz kas dokusu olması gerektiği yerde değildir. Bunun nedeni ise geçirilen bir hastalık, lens kullanımı, ameliyat ya da göz kapağının travmaya maruz kalmasıdır. Bu saydıklarımızın yanı sıra göz kapağı düşüklüğünü artıran başka sebepler de bulunur. Diyabet, sinir kas sistemine ait hastalıklar ve ağır kas zaafı riski bunlardan birkaçıdır.

Göz Kapağındaki Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?

İnsan cildi elastik bir yapıdadır. Gerek genetik gerekse çevresel birçok nedenle cilt zaman içerisinde elastik yapısını kaybetmektedir. Bunun sonucunda  alt ve üst göz kapağı çevresinde sarkmalar görülmektedir. Alt ve üst göz kapakları ve çevresinde sıklıkla görülen yaşlanma belirtileri şu şekildedir.

  • Göz kenarlarında bulunan kaz ayağı çizgilerinin daha belirgin hale gelmesi
  • Göz altında torbalanmalar görülmesi
  • Göz altı torbalarında yaşanan renk değişimleri
  • Üst kapak düşüklükleri
  • Alt ve üst göz kapaklarındaki deride sarkma ve kırışıklıklar meydana gelmesi
  • Yüzlerde ve bakışlarda beliren yorgunluk ifadeleri
Yorumlar