25 Kasım 2024
  • Manisa6°C
  • İzmir5°C

HALI SAHALAR AÇILDI İŞTE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Sağlık Bakanlığı Covid-19 tedbirleri kapsamında Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde güncelleme yaparak yeniden açılan halı saha tesislerinde alınacak tedbirleri sıraladı.

Halı Sahalar açıldı işte alınması gereken tedbirler

12 Ağustos 2020 Çarşamba 15:37

Bu haber toplam 2498 defa okunmuştur

COVID-19 KAPSAMINDA HALI SAHA TESİSLERİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

COVID-19 enfeksiyonunun ana bulaşma yolu virüsü taşıyan kişinin konuşma, öksürme ve hapşırması sırasında ortaya çıkan damlacıklardır. Damlacıklarla kirlenen yüzeylerle temas eden ellerin ağız, burun ya da gözlere dokunulması ile de hastalık bulaşabilir. Bu nedenle hem halı saha tesisi çalışanı hem de müşteri, COVID-19 kapsamında sağlığını korumak için aşağıdaki kurallara uymalıdır. Halı saha tesislerinin girişine COVID-19 önlemleri ile ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve halı saha tesisleri içinde uyulması gereken kurallar) asılmalıdır. Halı saha tesislerinin girişinde ve içerde el antiseptiği bulundurulmalıdır.

Halı Saha Tesislerinde Alınması Gereken Genel Önlemler

» Halı saha tesislerindeki kişi sayısı 6 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılmalıdır. Tesis kapasite bilgisi tesis girişine asılmalıdır » Halı saha tesislerinde çalışma koşulları nedeniyle müşterilerin birbiri ve çalışanlarla yakın teması söz konusudur. Spor aktivitesi damlacık çıkışı ve hızını artırmaktadır. Antrenman ve maç dışında sosyal mesafe en az 2 metre olarak uygulanmalıdır.

» Müşteriler randevu ile kabul edilmelidir. İçeride kalabalık oluşmasını engellemek için, dış kapıya içeriye girilmesini engelleyecek basit bir uyarıcı/engelleyici konulmalıdır. Kalabalık ve teması önlemek için giriş ve çıkışlar farklı kapılardan yapılacak şekilde tedbir alınmalıdır.

» Halı saha tesislerinin giriş kapısında ateş ölçümü yapılmalıdır. Ateş ölçen personel tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmalıdır. Ateşi 38 oC’den yüksek olanlar içeri alınmamalıdır. Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı belirtileri olan / gelişen, COVID-19 vakası veya temaslısı çalışanlar/ müşteriler tıbbi maske takılarak COVID-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilmelidir.

» Maç ve Antrenman yapacaklar HES kodu ile giriş yapmalıdır. Her müşteri HES kodunu üretmeli, halı sahada görevli bir personel “Hayat Eve Sığar” mobil uygulaması üzerinden müşterinin HES kodunu sorgulayarak uygulamanın onay verdiği kişilere tesisler kullandırılmalıdır. Uygulamanın vaka veya temaslı bilgisi verdiği kişiler tesise alınmamalıdır. (Müşteriler randevu almadan önce aynı uygulama üzerinden kendi risk durumlarını görebilirler).

» Maçlara seyirci alınmamalıdır. 18 yaş altı çocuklar ile birlikte gelen veliler en az 2 metre sosyal mesafe kuralları uygulanarak tribünlere veya bekleme alanlarına alınmalıdır. Tribün ve bekleme alanlarında sosyal mesafeye uygun oturma işaretlemeleri yapılmalıdır. Tribün veya bekleme alanındaki herkes maske takmalıdır.

» Duş, soyunma odası ve sauna alanları kullanılmamalıdır. Oyuncular havlu gibi kişisel eşyalarını belirlenecek alanlarda sosyal mesafe kurallarına göre yerleştirmelidir. Zorunlu ihtiyaç olması halinde futbol kulüplerinin altyapı takımları soyunma odalarını antrenör gözetiminde sosyal mesafe kurallarına uyacak şekilde sıra ile kullanmalıdır.

» Spor yaralanması olması durumunda uygulanacak prosedürler önceden belirlenmeli, bu konuda personel ve müşteri bilgilendirilmelidir. Spor yaralanması durumunda, yaralının etrafında oluşması muhtemel kalabalık ve yakın temas engellenmelidir.

» Müşterilerin giriş/çıkış saatleri kaydedilmeli ve en az 14 gün kayıtlar saklanmalıdır.

» Halı saha tesislerinin giriş ve çıkışına pedallı ve kapaklı çöp kutusu konulmalı ve düzenli olarak boşaltılmalıdır. » Halı saha tesisleri üyeleri ile sözleşmelerine COVID-19 politikaları ve rezervasyon prosedürleri ile ilgili açıklama eklemelidir.

» Kronik hastalığı ve yaş nedeni ile risk grubunda yer alanların halı sahalara gitmemeleri önerilir.

» Halı saha tesislerine maskesiz müşteri/ çalışan alınmamalıdır. Halı sahada Antrenman ve maç haricinde maske takmaya devam etmelidirler. N95/ FFP2 maskeler kullanılmamalıdır.

» Antrenman ve maç sırasında nefes almayı zorlaştırabileceği için maske takılmayabilir.

» Kafe tarzı yeme içme bölümleri T.C. Sağlık Bakanlığının Restoran, Lokanta, Kafe çalışma rehberine göre hizmet verebilir.

» Halı saha tesislerine misafir alınmamalıdır.

» Antrenman/maç aralarındaki dinlenme molaları dışında halı saha tesislerinde müşterilerin beklemesine izin verilmemelidir.

» Halı saha tesislerinde su ve sabuna erişim kolay olmalı ve burada tek kullanımlık kâğıt havlular bulunması sağlanmalıdır.

» İçeride ortak kullanım amacıyla gazete, dergi vb. bulundurulmamalıdır.

» Müşterilerden tercihen temassız olmak üzere nakit olmayan ödeme yapmaları teşvik edilmelidir. Ödeme terminallerinde dokunulan yüzeyler %70’lik alkol ile temizlenmelidir.

» Halı saha tesisi içinde bulunan ofislerde T.C. Sağlık Bakanlığının “Ofis ve Büro Sisteminde Faaliyet Gösteren Tüm İşletmelerde Alınması Gereken Önlemler” rehberine uygun çalışılmalıdır.

Müşterilere Yönelik Önlemler

» Müşteriler randevu ile gitmeli ve randevu saatine uymalıdır.

» Tesis içinde her alanda diğer kişilerle 2 metre mesafeye uyulmalıdır.

» İçeriye girmeden görünür bir yere asılmış olan içeride uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendirme okunmalı ve belirtilen kurallara uyulmalıdır.

» Halı sahaya giderken kişisel havlu götürülmelidir. Havluların işletme tarafından karşılanması halinde poşetli veya görevli personel tarafından verilmesi gerekmektedir.

» Diğer müşteriler ve çalışanlar ile aradaki sosyal mesafe korunmalıdır.

» Halı sahaya girmeden önce maske takılmalıdır. Bu tip yerler ve genel olarak toplum içinde bez maske takılması yeterlidir. Bunu yaparken bez maske kullanımı kurallarına uyulmalıdır. N95/FFP2 maskeler kullanılmamalıdır.

» Halı sahaya girdikten sonra eller yıkanmalı ya da el antiseptiği kullanılmalıdır

» Halı saha içinde mecbur olmadıkça yüzeylere dokunulmamalıdır. Sık dokunulması mümkün olan yüzeylerin farkında olunmalı ve buralara dokunulduğunda el antiseptiği kullanılmalıdır.

» Spor sırasında eller yüze değdirilmemelidir. Kişisel havlu kullanılmalıdır.

» Maç sırasında ve sonrasında kucaklaşma/ sarılma vb. yakın temasta bulunulmamalıdır. 85.3. Personele Yönelik Önlemler

» Çalışan personelin COVID-19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesi sağlanmalıdır.

» Çalışan personelin tümü kuralına uygun tıbbi maske takmalı, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmeli, değiştirilmesi öncesinde ve sonrasında el antiseptiği kullanılmalıdır. Çalışan personelin el hijyenine dikkat etmesi sağlanmalıdır. El hijyenini sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

» Çalışan personel, dinlenme odalarında en az 1 metrelik sosyal mesafeyi korumalı ve maske takmayı sürdürmelidir. 85.4. Halı Sahaların Temizlenmesi, Dezenfeksiyonu ve Havalandırılması » Halı saha tesislerinde her gün düzenli olarak temizlik yapılmalıdır. Sık kullanılan alan ve malzemeler daha sık temizlenmelidir.

» Yer ve yüzeylerin temizliğinde nemli silme-paspaslama tercih edilmelidir. Toz çıkaran fırça ile süpürme işlemlerinden kaçınılmalıdır.

» Halı sahaların temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri, el ve vücudun sık değdiği bölümleri gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir. Dayanıklı yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet dezenfeksiyonu için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır.

» Futbol topları her maç bitiminde %70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.

» Klor bileşiklerinin uygun olmadığı yazar kasa, bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri %70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.

» T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış yüzey dezenfektanları kullanılabilir.

» Temizlik bezleri kullanım alanına göre ayrılmalı ve her kullanım sonrası uygun şekilde temizlenmelidir. Yıkanabilen, tekrar kullanılan temizlik malzemelerinin en az 60 oC’de yıkanması önerilir.

» Tuvaletlere el yıkama ve maske kullanımı ile ilgili afişler asılmalıdır.

» Hepafilitreli hava akımı ile çalışan el kurutma cihazları dışında el kurutma cihazları kullanılmamalıdır.

» Tuvaletlerde sıvı sabun bulundurulmalı ve devamlılığı sağlanmalıdır. Antiseptik içeren sabuna gerek yoktur.

» Tuvaletlerdeki su ve sabunlar mümkünse fotoselli olmalıdır.

» Soyunma kabinlerinin kullanılması durumunda temizliği her müşteri kullanımından sonra tekrar yapılmalıdır.

» Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır. Temizlik sonrasında personel maske ve eldivenlerini çıkarıp çöp kutusuna atmalı, ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamalıdır.

» Vantilatörler çalıştırılmamalıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde yer alan “COVID-19 Kapsamında Klima/İklimlendirme Sistemlerinde Alınacak Önlemler”e uygun hareket edilmelidir.

» Halı sahaların kapalı bölümleri sık sık havalandırılmalıdır.

Yorumlar