25 Aralık 2024
  • Manisa12°C
  • İzmir12°C

HANGİ ŞİRKET TÜRÜNDE KURULUŞ YAPACAĞINIZA KARAR VERDİNİZ Mİ?

Hangi Şirket Türünde Kuruluş Yapacağınıza Karar Verdiniz Mi?

Hangi Şirket Türünde Kuruluş Yapacağınıza Karar Verdiniz Mi?

26 Ocak 2021 Salı 09:11

Bu haber toplam 1189 defa okunmuştur

Hangi Şirket Türünde Kuruluş Yapacağınıza Karar Verdiniz Mi?

Ticari hayatta aktif olmak isteyen girişimcilerin en çok kararsız kaldıkları konuların başında hangi şirket türünün seçileceği geliyor. Sermaye şirketi kurmak isteyen girişimciler limited şirket kurmak ve anonim şirket kurmak arasında kararsız kalabiliyorlar.

Limited şirket en az 10.000 TL sermaye ile kurulabiliyor. Kuruluş için en az bir en çok 50 ortak bulunabiliyor. Yüzde 22 oranında sabit vergi diliminden vergilendirilmenin söz konusu olduğu limited şirketlerde her ortağın esas sermaye paylarının itibari değerinin en az 25 TL ya da katları olması zorunluluğu bulunuyor. Limited şirket kuruluş maliyetleri şehirden şehire farklılık gösterebiliyor. Limited şirket kuruluş masrafları arasında; noter masrafları, vergi dairesi masrafları, Rekabet Kurulu masrafları, Ticaret Odası kayıt ücreti ve mali müşavir hizmeti bulunuyor. Limited şirketlerde avukat bulundurulması zorunluluğu bulunmuyor. Ancak şirketin ana sözleşmesinin hazırlanması gibi hukuki yardım ve şirket ana sözleşmesinin onanması gibi iş takibi konuları ile ilgili olarak bir avukattan yardım alınması durumunda avukatlık asgari ücret tarifesinde belirtilmiş olan ücretler de harcamalara dahil oluyor. Bunun yanı sıra limited şirketlerin tam zamanlı olarak bir avukattan ya da avukatlık bürosundan danışmanlık almaları da söz konusu olabiliyor. Bu farklılık Maliye Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu mali müşavirlik ücretlerinin her şehirde farklı olmasının yanı sıra bazı ticaret odalarının şirket kuruluşu esnasında almakta oldukları ücretlerde ek olarak kat ve buna benzer bazı giderler talep etmelerinden kaynaklanıyor.

Limited Şirket Kurma Aşamaları Nelerdir?

Limited şirket kurmak için öncelikle şirket ana sözleşmesi ve başvuru evrakları hazırlanıyor. Bu aşamada şirketin adresi, kaç ortak olacağı, ünvanı, sermayesinin ne kadar olacağı, ne iş yapılacağı, ortakların hisse oranı, kimin ya da kimlerin müdür olacağı gibi konular kararlaştırılıyor. Bu aşamada mali müşavirlerden ya da avukatlardan destek alınması sürecin daha hızlı ve sorunsuz ilerlemesini sağlıyor.

Söz konusu bilgi hazırlanıp MERSIS sistemi üzerinden şirket ana sözleşmesi online olarak oluşturuluyor ve başvuru evrakları hazırlanıyor. Bu aşamaların tamamlanması ile birlikte şirket ünvanı, vergi dairesi ve potansiyel vergi numarasına ait bilgilere sahip olunuyor. Ardından başvuru onaya gönderiliyor ve Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde inceleniyor. Bu aşamada başvuru numarası ile birlikte randevu başvurusunda bulunuyor ve uygun bir gün için ticaret odasından kuruluş randevusu alınıyor. 

Randevu gününden önce başvuru sırasında bildirilmiş olan cep telefonuna bir mesaj gönderiliyor. Ve randevu saatinden 15 dakika önce Ticaret Odası’nda hazır olunması gerekiyor. Evrakların kontrolünün ardından ana sözleşmeden çıktı alınıyor ve bu imzalatılıyor. Bu aşamada ana sözleşmenin özelliklerine göre verilen tahakkuk fişinin ödenmesi gerekiyor. Ödemenin ardından birkaç gün içerisinde şirket kuruluşu tamamlanıyor. Kuruluşun ardından şirket ana sözleşmesi, sicil tasdiknamesi ve şirket defterleri teslim ediliyor. 

Ticaret Odası’nda limited şirket kuruluşu tamamlanınca verilen sicil tasdiknamesi ile noterden imza sirküleri çıkartılıyor. Kaşe hazırlatılıyor ve Vergi Dairesi sürecine geçiliyor. Vergi Dairesi’nden tüzel kişi olarak kayıt oluşturuluyor. E-tebligat ve damga vergisi bildirimleri yapılıyor. Bu işlemler şirket kurulduktan sonraki 15 gün içerisinde gerçekleştirilebiliyor. Aksi takdirde ceza yaptırımı bulunuyor. 

Limited Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Limited şirket kurmak için temin edilmesi gereken bilgi ve belgeler arasında; ortaklara ait ikametgah belgesi (E-devlet sisteminden 2’şer nüsha), ortaklara ait kimlik fotokopileri, şirket merkez adresi, 3’er adet vesikalık resim, iş yeri kira sözleşmesi, kurulacak olan şirketin tam ünvanı, şirketin sermaye tutarı (en az 10.000 TL olmak kaydıyla), sermaye payları / oranları, şirket temsilcisi / müdürü gibi bilgiler ve belgeler yer alıyor. 

Ana sözleşme MERSIS sistemine girilip onaylandıktan sonra bağlı olunan Ticaret Odası’na ibraz edilecek belgelerin ise MERSIS ekran çıktısı, şirket kuruluş vekaleti (kurucu ortakların Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne gelmesi durumunda vekalete gerek kalmıyor), ortakların fotoğraflarının yapıştırılmış olduğu Oda Kayıt Beyannamesi, 3 adet Şirket Kuruluşu Başvuru Formu, kurucu ortaklar için bilgi formu, Ticaret Odası veznesine yatırılmış olan Rekabet Kurumu payı banka dekontu gibi belgeler yer alıyor. 

Şirketin tescilinden sonra bazı belgeler ibraz edilerek faaliyet alanında bulunulan Vergi Dairesi’ne mali müşavir tarafından başvuruda bulunuluyor ve İşe Başlama Bildirimi veriliyor. Bu aşamada hazırlanması gereken evraklar; şirket açılış bildirimi, kira kontratı ya da tapu fotokopisi, şirket imza sirküleri, şirket tescil yazısının ve sicil tasdiknamesinin aslı, şirket ortaklarının ikametgahları, kimliklerinin asılları ya da onaylı suretleri ile şirket ortaklarının noter tasdikli kimlik örnekleri oluyor. Bu işlemin ardından Vergi Dairesi görevlileri iş yerini ziyaret ediyor ve gerçekten bir iş yeri açılışı söz konusu olup olmadığını kontrol ediyorlar. Ve yoklama fişi tutuyorlar. 

Şirketin kuruluş tarihinde 4/B sigortalılığı otomatik olarak başladığından ayrıca bir kayıt yaptırılması gerekmiyor. Şirket sanayici ise Sanayi Odası’na kaydolunması gerekiyor. Ayrıca belediye işlemleri de tamamlanması gereken süreçler arasında bulunuyor. 

İzmir muhasebe hizmetleri kapsamında şirketlere farklı alternatifler sunuluyor. Şirketlerin ve işletmelerin bu hizmeti alırken işleri ile ilgili problemleri doğru analiz edip çözümler sunabilecek özellikteki kişilerle ya da kurumlarla çalışması işlerinin aksaksız yürümesi açısından son derece önemli bir konu haline gelebiliyor.

Yorumlar