12 Ocak 2025
  • Manisa14°C
  • İzmir16°C

HAYATA DEVAM TÜRKİYE PROJESİ AKHİSAR'A GELİYOR

“Türkiye'nin İlk 3 Boyutlu G-Force Mobil Deprem Simülatörü Tırı” ve “Hayata Devam Türkiye Afet Eğitim Tırı”18 Nisan'da Akhisar'a geliyor.

Hayata Devam Türkiye Projesi Akhisar'a Geliyor

12 Nisan 2011 / 09:36

Bu haber toplam 2133 defa okunmuştur

 “Türkiye'nin İlk 3 Boyutlu G-Force Mobil Deprem Simülatörü Tırı” ve “Hayata Devam Türkiye Afet Eğitim Tırı”18 Nisan'da Akhisar'a geliyor.

AKUT Arama Kurtarma Derneği ve deprem araştırmaları konusunda Türkiye'nin önde gelen bilim insanları tarafından tasarlanan, ilk 3 boyutlu G Force gezici deprem simülatörü, AKUT Arama Kurtarma Derneği ve Aksigorta'nın ortaklaşa gerçekleştirdiği 'Hayata Devam Türkiye Projesi' kapsamında yola çıkıyor.

AKUT Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Durmuş ve AKUT Eğitim Kurulu Başkanı Dündar Şahin'in verdiği bilgilere göre Türkiye'nin ilk 3 boyutlu G Force Deprem Simülatörü; tır dorsesi içerisine monte edilmiş toplam 12 metre karelik simetrik iki odadan oluşuyor. Sistem, odaya aynı anda ve birbirinden bağımsız olarak her iki yana, yukarı ve aşağıya doğru hareket vererek ve bu hareketleri değişken şiddetlerde uygulayarak 7,4 şiddetindeki depremi simüle edebiliyor.

Finansman, tasarım, yazılım, inşaa ve montajında tamamıyla Türk mühendislerin yer aldığı simülatörde, deprem esnasında oluşan hareket, diyagramdan gözlenebiliyor ve Richter ölçeği olarak da dokunmatik ekrandan kontrol edilebiliyor. Deprem hareketine ek olarak, devrilebilen eşyalar ve orijinal deprem sesleriyle, depremin görselliği artırılarak, gerçekçi hatta birebir deprem simülasyonu oluşturuluyor.

Hayata Devam Türkiye Projesi Koordinatörü Namık Arıkol; “Aksigorta'nın yaptırmış olduğu Deprem Simülatörümüz, bu hareket kabiliyeti sayesinde 99 Marmara Depremi sırasında kaydedilen sismograf değerleri ile birleştirilerek, gerçeğe en yakın ilk simülatör olma özelliğini taşıyor. Amacımız, halkımıza deprem gerçeğini ve simülatör içinde oluşturduğumuz farklı yaşam alanları üzerindeki etkilerini bütün açıklığıyla gösterebilmek ve önlem alınan yaşam alanlarında, canların kurtarılmasına bir nebze de olsa destek olmaktır.” diye belirtiyor.

Sarsıntının oluşturulmasında sistemin mühendislik tasarım ve üretimi Star Hidropar tarafından gerçekleştirilmiş, mekanik ve elektronik olarak da Bosch Rexroth ürünleri kullanılmış...

Yorumlar