İLÇE TARIMDAN TEKNİK GEZİ
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün, Zafer kalkınma ajansına sunduğu projenin teknik gezileri gerçekleştirildi.
02 Mart 2015 Pazartesi 11:27
İlçe Tarımdan Teknik Gezi
Haber Merkezi
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün, Zafer kalkınma ajansına sunduğu projenin teknik gezileri gerçekleştirildi.
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün, Zafer kalkınma ajansına sunduğu projenin teknik gezileri gerçekleştirildi. İzmir ELİDAŞ firmasına yapılan ziyarette pamukta lisanslı depoculuk unsurları ve teknikleri incelendi. Teknik Heyetin Bursa Nilüferde bulunan Marmara Birlik Lisanslı Depoları Yönetimi ve Teknik Ekibiyle yapılan toplantıda zeytincilikte Lisanslı Depoculuk esasları ve uygulamaları hakkında görüşüldü ve bilgi alışverişinde bulunuldu. Daha sonrasında Lüleburgaz TMO TOBB şirketine ait işletme gezilerek incelemeler yapan teknik heyet Edirne TMO TOBB şirketine ait depoları gezerek görüşmelerini tamamladı.
Genel Amaçlar
Projemizin genel amacı, Akhisar ilçemizin stratejik ürünü olan zeytinde etkin stok yönetimi, pazarlama ve tüketim zincirlerindeki kayıpların azaltılması ile piyasaların düzenlenmesine yönelik katkı sağlamaktır. Akhisar ilçemiz bilindiği üzere, Ülkemiz sofralık zeytin üretiminin lokomotifi konumundadır. 450 bin dekarlık alanda yetiştirilen 12 milyon zeytin ağacı varlığı ve 150 bin tonluk üretimiyle önemli bir zeytin kentidir. Ülkemizin sofralık yesil zeytin üretiminin %80'ini, siyah zeytininin ise %30-40'ını tek basına üretmektedir (Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası- Akhisar Ticaret Borsası verileri). ilçemiz, yaklaşık 15.000 zeytin üreticisi, 250 adet zeytin işletmesi, 36 adet Zeytinyağı fabrikası ve 9 adet zeytinyağı dolum tesisi varlığı ile ülkemizin en önemli zeytin ticaret merkezlerinin basında gelmektedir. ilçemizin stratejik tarımsal ürünü; zeytin, en önemli geçim kaynağı ise zeytinciliktir.
Akhisar, zeytin üretimi konusunda ülkemizin en önemli merkezleri arasında sayılmasına rağmen, özellikle kalite standartlarının sağlanması ve pazarlama konusunda önemli sorunlar yasamaktadır. Zeytin üreticileri tarafından, farklı kapasitelerde, yeteri kadar hijyenik tedbirlerin alınamadığı beton kuyu ve polyesterlerde depolanan zeytinlerin, gıda güvenliği sağlanamamakta dolayısıyla pazarlanmasında da ciddi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Üretilen sofralık zeytinlerin kalite standartları belirlenemediğinden, ihracatı noktasında da istenilen hedefe ulaşılamamaktadır. Tüm bu sorunlar göz önüne alındığında, Akhisar ilçemizde "Lisanslı Depoculuğun" tanıtılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması önemli bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Lisanslı Depolar; "İç ve dış ticarete konu olan uzun süreli depolanmaya uygun niteliğe sahip tarım ürünlerinin depolanmasına yönelik hizmet veren kuruluşlar" olarak tanımlanmaktadır. Lisanslı depolar ayrıca, teslim edilen ürünleri işletmelerine kabul etmek, gerekiyorsa depolamaya uygun hale getirmek (temizlemek, kurutmak, vb.), kalite ve miktarını belirlemek, sigortalamak ve uygun şartlarda depolamaktan sorumludur. Projemizin çıktısı "Akhisar ilçesi Zeytin Lisanslı Depoculuk Fizibilite Raporu" ; orta yada uzun vadede, Ilçemizin stratejik tarım ürünü olan zeytinde etkin stok yönetimi, pazarlama ve tüketim zincirlerindeki kayıpların azaltılması ile piyasaların düzenlenmesine yönelik katkı sağlayacaktır.
Özel Amaçlar
Projemizin özel amacı; Akhisar ilçemizde, Zeytinde Lisanslı Depoculuğun tanıtılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik bir fizibilite raporu hazırlanmasıdır. Akhisar ilçemizde her geçen gün zeytin ağaç varlığı artmakta, bununla birlikte rekolte (verim) değerleri de yükselmektedir. Ancak zeytinlerin uygun şartlarda depolanması, kalite standartlarının sağlanması ve pazarlanması gibi sorunlarda gün geçtikçe artmaktadır. Ürünlerin, emniyetli ve sağlıklı şartlarda depolanması ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılması gerekmektedir. Bu ihtiyaç, ancak lisanslı depoculuğun bölgeye entegrasyonuyla giderilebilecektir.
Zeytin Lisanslı Depo Tebliği, 10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu ile 12/4/2013 tarihli ve 28616 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır. Lisanslı depoculuğun ülkemizde yeni bir sistem olması nedeniyle, bölgemizde de yeterince tanınmamaktadır. Lisanslı depoculuk konusunda hazırlanacak fizibilite raporu, projemizin çıktısı olacak, ilçemizde lisanslı depoculuk sisteminin tanınmasına ve bu bilincin yaygınlaşmasına hizmet edecektir. Projemiz kapsamında, Akhisar ilçesi zeytin üreticileri ve işletmecilerinin lisanslı depoculuğa nasıl baktıkları, ilçemizin zeytin üretim kapasitesi ve zeytin lisanslı depo maliyetlerinin belirlenmesiyle ilgili fizibilite çalışması yapılacaktır. Ayrıca yurt içinde düzenlenecek teknik geziler ile ülkemizdeki lisanslı depoculuk işletmelerindeki depo standartları gözlemlenerek analiz edilecek, elde edilen tüm veriler bir araya getirilerek bir fizibilite raporu oluşturulacaktır.
Beklenen Sonuçlar
Projemizin beklenen sonuçları; Akhisar ilçesi zeytin üretim kapasitesinin ortaya konulması, kapasiteye yönelik zeytin lisanslı depo maliyetlerinin belirlenmesi ve yurt içi teknik gezisi ile Ülkemizdeki lisanslı depoculuk süreçlerinin analiz edilmesidir. Proje beklenen sonuçları bir araya getirildiğinde, projemizin çıktısı olan, "Akhisar ilçesi Zeytin Lisanslı Depoculuk Fizibilite Raporu" ortaya çıkacak ve ilçemizin stratejik ürünü olan zeytinde etkin stok yönetimi, pazarlama ve tüketim zincirlerindeki kayıpların azaltılması ile piyasaların düzenlenmesine yönelik katkı sağlayacaktır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber