20 Ocak 2025
  • Manisa12°C
  • İzmir13°C

İLÇE TARIM’DAN ZEYTİN ÜRETİCİLERİNE BİR UYARI DAHA

Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri tarafından İlçemizin tüm zeytin bölgelerinde hastalık ve zararlılara yönelik kontrol çalışmaları devam ediyor.

İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha

26 Temmuz 2018 Perşembe 11:02

Bu haber toplam 6399 defa okunmuştur

İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
Haber Merkezi

Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri tarafından İlçemizin tüm zeytin bölgelerinde hastalık ve zararlılara yönelik kontrol çalışmaları devam ediyor.  Bilindiği üzere 04 Temmuz 2017 tarihinde Pyriproxyfen aktif madde (Admiral, Goldamiral vb.) kullanacak üreticilere yönelik “Zeytin Kabuklu Biti” (BENEK) ile “Zeytin Fidan Tırtılı” zararlısına karşı ilaçlama ilanı birlikte verilmişti. Bu uyarının hemen akabinde 6-9 Temmuz tarihleri arasında ise “Zeytin Sineği” ne karşı özellikle rakımı yüksek ve ormana yakın bölgeler için popülasyonun yüksek seyretmesi nedeniyle üreticilerin bahçelerini kontrol ederek ruhsatlı ürünler ile mücadele yapmaları önerilmişti.

Son olarak İlçe Müdürlüğü Teknik personellerinin yaptığı survey çalışmaları sonucu, Üreticilere “Zeytin Kabuklu Biti”, “Zeytin Sineği” ve “Zeytin Fidan Tırtılına” yönelik 25-30 Temmuz tarihleri arasında İlaçlama yapmaları uyarısında bulunuldu. Zeytin Kabuklu Biti niflerinin çıkışlarının başlaması, Zeytin sineğinin özellikle ormana yakın ve yüksek rakımlı bölgelerde tekrar yoğunluk göstermesi ayrıca Zeytin Fidan Tırtılı larvasının birçok bölgede taze filiz ve sürgünlere zarar vermesi nedeniyle ilaçlama ilanı verildiği bildirildi.

Zeytin Bahçelerinin ana zararlısı olan Zeytin Sineğine üreticilerin özellikle dikkat etmesi gerekmekte. Yılda yaklaşık 4-5 nesil veren zararlı yoğun olduğu yıllarda %60-70 lere kadar verim kaybına sebep olabilmekte. Bu durumda üreticilerin hasat dönemine kadar bahçelerini kontrol ederek yeni vurukları tespit etmeleri önem arz etmekte.

Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ilaçlama ilanları üreticilere SMS yoluyla bildirilmekte. Ayrıca bölgede yapılan çiftçi toplantıları ve ziyaretleri ile üreticiler bilgilendirilmekte. Üreticilerin verilen ilan tarihlerine uyarak bölge genelinde hep birlikte ruhsatlı ürünler ile ilaçlama yapmaları mücadelenin etkinliğini arttırmakta.

İlçe Müdürü Ahmet KILIÇ; Zeytin bahçelerinde zararlı popülasyonlarının dönem itibariyle yüksek seyrettiğini vurgulanarak, üreticilerin verilen ilaçlama ilanlarına göre mücadele etmeleri tavsiyesinde bulundu. Zeytin hasadı tamamlanıncaya kadar kontrollerin tüm bölgelerde büyük titizlikle yürütüleceğini belirtti.

ZEYTİN SİNEĞİ’Nİ (Bactrocera oleae) TANIYALIM!

Tanımı: Ergin; 4-6 mm. boyunda, parlak kahve ve bal renklidir. Baş ve antenler sarı göğüs üzerinde 3 adet açık kahverenginde bantlar vardır. Dişilerde karın daha geniş yapılı olup sonunda yumurta koyma iğnesi bulunur. Yumurta 0,7-0,9 mm. boyunda, mat beyaz renkli ve mekik şeklindedir. Larva; ayaksız ve şeffaf beyaz renklidir. Baş ince, vücudu geriye doğru kalınlaşır, konik silindirik görünüştedir. Olgun halde 6-8,5 mm boyunda, 1,3-1,9 mm enindedir. Pupa; boyu 3,8-5 mm. eni 7-2 mm. kahve renkli ve fıçı şeklindedir.

Biyolojisi: Zeytin sineği çoğunlukla kışı toprağın 2-5 cm derinliğinde pupa halinde geçirilir. Erginler hazirandan itibaren topraktan çıkmağa başlar ve yumurta koyma olgunluğa gelmek için bir süre civardaki tatlı maddelerle beslenirler. Meyvelerin yumurta konulmaya elverişli hale gelmeye başladığı 20 haziran’ dan sonra meyvelerde ilk yumurtalar görülür. Yumurta meyvenin 0,5-1 mm derinliğine bırakılır. Bir dişi 200-250 yumurta koyabilir. Yazın kuluçka süresi 18 °C’ de 2 gündür. Bu süre sonbaharda 6-.10 güne kadar uzar. Yumurtadan çıkan larva meyve etinde galeriler açarak beslenir. 1,2,3 larva dönemlerini tamamlayarak olgun larva haline gelir. Larva gelişme süresi 15-16 gündür. Olgun larva meyvenin yüzeyine gelir, meyve zarını kemirerek inceltir ve 2-3 mm geri çekilerek pupa olur. Pupa mevsim başında meyve içinde, zarar periyodu sonunda toprakta veya ağaç üzerinde oluşur. Pupa süresi iklimle ilgili olarak 4-12 günden bir kaç aya kadar devam edebilir. Eğede 4-5; Marmara’da 3-4, Güney Anadolu’da 2-5, Karadeniz Bölgesinde 3-4 nesil vermektedir. Bir neslin gelişme süresi 30-40 gün kadardır.

Zararı: Zeytin sineği larva döneminde ve meyve etinde zararlı olarak bulunur. Larva gelişme süresinde çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı miktarının azalmasına kısmen de yağda asit çoğalmasına neden olur. Bilhassa sofralık zeytinlerde zararı daha önem taşımaktadır. Zarar oranı normal yıllarda% 15-30, salgın yıllarda % 60’a kadar ulaşmaktadır Yılda % 30 kadar ürün kaybına sebep olduğu tahmin edilmektedir. Akdeniz ülkelerinden Arjantin’e kadar yayılmış durumdadır. Ülkemizde Ege Marmara, Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi zeytinliklerinde de yaygındır

Kültürel Önlemler: Pupaların imhası bakımından kış aylarında toprağın derince sürülmesi zarar periyodu boyunca 3-4 günde bir kurtlu zeytinlerin toplanarak zeytinlikten uzaklaştırılması öğütlenmektedir.

Kimyasal Mücadele: Kaplama metodunun amacı meyve içindeki genç larvaların öldürülmesini hedef almaktadır. Bunun için ağaçlar içten dışa, dıştan içe olmak üzere tam bir kaplama sağlanmalı, bilhassa meyvelerin ıslanmasına dikkat edilmelidir. Kimyasal Mücadelede İlçe Müdürlüğünce verilen ilanlara uygun hareket edilmelidir.

“ZEYTİN KABUKLU BİTİ” Nİ (BENEK) (Parlatoria oleae) TANIYALIM!!

ZEYTİN KABUKLU BİTİ TANIMI VE YAŞAYIŞI

Ergin dişinin vücudu, oval şekilde olup, koyu eflatun veya mor renktedir. Erkek, pembemsi eflatun renkte,1 mm uzunluğunda narin yapılı ve bir çift kanatlıdır. Kışı olgun dişi döneminde geçirir. Yumurtalarını o yılın iklim koşullarına göre, nisan ayının ilk yarısı veya mayıs ayı ilk haftasında bırakmaya başlar. 

Yumurtlama 2 aya yakın süre devam eder. Mayıs ayı ortalarına veya sonlarına doğru görülen hareketli larvalar dallara, yaprak ve meyvelere giderek, kendilerini uygun bir yere tespit eder ve beslenmeye başlarlar. İkinci döle ait yumurtalar temmuz ortaları veya sonlarında görülür. İkinci dölün erginleri genellikle kışlamaya çekilir. Zararlı yılda 2 döl verir.

ZEYTİN KABUKLU BİTİ ZARAR ŞEKLİ

Zeytin kabuklu biti, ekonomik yönden önemli bir zararlıdır. Zararını, meyve ağaçlarının gövde, dal, sürgün, yaprak ve meyvelerinde meydana getirir. Popülâsyonu yüksek olduğunda, ağaçların kurumalarına neden olur. Zararlı beslenirken kırmızı veya mor lekeler meydana gelir. Böyle lekeli meyveler pazar değerini kaybetmekte, depolamada büyük kayıplara uğramakta ve konserveleri yapılmamaktadır. Ülkemizin tüm bölgelerinde bulunmaktadır.

ZEYTİN KABUKLU BİTİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Elma, şeftali, kiraz, vişne, erik, kayısı, yenidünya, muşmula, ahlat, zeytin, üvez, ceviz, bağ, kestane ve bazı süs bitkileri konukçuları olarak saptanmıştır. 

ZEYTİN KABUKLU BİTİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

Bulaşık bahçelerde toprak işlemesi, sulama, gübreleme ve budama işleri usulüne uygun olarak yapılmalıdır. *Budamadan kalan artıklar mutlaka yakılarak yok edilmelidir.

Bulaşık ağaçlardan alınan dayak ve sırıklar temiz ağaçlarda kullanılmamalıdır.

Bahçe kenarındaki çit bitkileri kontrol edilmeli zararlıya rastlanırsa, bitkilerde ilaçlanmalı veya kesilip yakılmalıdır.

Zeytin bahçelerinde genellikle nem oranı yüksek sahil kesimleri ile sulanan bahçelerde yer alan ve yeşil sofralık olarak değerlendirilen zeytin çeşitlerini daha çok tercih eder.

 KİMYASAL MÜCADELE

İlaçlama Zamanının Tespiti

Bulaşık meyve bahçeleri devamlı kontrol altında bulundurulmalıdır. Gözler patlamadan önce bahçeyi temsil edecek 5 ağacın çeşitli yönlerindeki dallar kontrol edilir. Canlı bireylerin varlığı ve oranı incelenir. Mayıs ayının ilk haftasından başlayarak da hareketli larva çıkışı gözlenmelidir. Zararlı kışı genellikle olgun dişi döneminde geçirmektedir. Bu dönemde dişi kabukları çok sert ve kalındır. Bu yüzden kışlık ilaçların etkisi pek yüksek olmamaktadır.

Marmara bölgesinde, ancak yoğunluğun fazla olduğu bahçelerde bir kış ilaçlaması ile yoğunluğun azaltılabilecektir. Zeytin kabuklu bitinin yaprak ve sürgünlerde zarar yapan 1. dölüne karşı, çok yüksek popülasyonların dışında, ilaçlama yapılmamalıdır. Kimyasal Mücadelede İlçe Müdürlüğünce verilen ilanlara uygun hareket edilmelidir.

 

“ZEYTİN FİDAN TIRTILI” NI (Palpita unionalis) TANIYALIM!!!

ZEYTİN FİDANTIRTILI TANIMI VE YAŞAYIŞI

Genel görünüşü parlak beyaz renkte olup, ön bacakları hariç böceğin tüm vücudu beyaz pullarla kaplıdır. Hafif şeffaf görünümü olan ön kanatların yan kenarları saçaklıdır. Larvası yumurtadan ilk çıktığı zaman sarı renkte olup, daha sonra yeşile döner. Zeytin fidan tırtılı, Bursa ili koşullarında kışı son dönem larva olarak toprak altında geçirir. 

ZEYTİN FİDANTIRTILI ZARAR ŞEKLİ

Yumurtadan çıkan Zeytin fidan tırtılı larvaları, taze bir yaprak arar ve bunun üzerinde beslenmeye başlar. Yeni çıkmış larvanın ilk tercihi, taze zeytin fidanları veya sürgünleridir. Zeytin fidan tırtılı 3. larva döneminden sonra çok oburca beslenmekte ve zeytin yapraklarının tamamını tüketmektedir.

Özellikle son dönem larvanın zararı çok önemlidir. Larvalar, zeytin fidan-Zeytin fidan tırtılı larvalarının tüm taze sürgünlerini, zeytin ağaçlarının ise ertesi yıl meyve verecek yeni sürgünleri ile diğer sürgünlerini tamamen yemektedir. Larva popülasyonunun çok yüksek olduğu durumlarda ise, 3. larva döneminden sonra zeytinin ben düşme döneminde olgunlaşmamış meyvelerle de beslenirler. Larvalar, zeytin meyvelerinin kabuğunu kemirerek beslenmeye başlar ve meyve etini çekirdeğe kadar yemek suretiyle zarar yapar. Zeytin fidan tırtılı, ülkemizde zeytin yetiştirilen tüm alanlarda yayılış göstermektedir.

 ZEYTİN FİDANTIRTILI ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER

Zeytin fidan tırtılının birçok konukçusu vardır. Ülkemizde Zeytin dışında Dişbudak, Yasemin, Kurtbağrı ve Akçakesme üzerinde beslendiği görülmüştür.

 

ZEYTİN FİDANTIRTILI MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler

Bahçe kenarlarında veya çevresinde bulunan zararlının diğer konukçularının yok edilmesi birinci döl larvalarının beslenmesini engellemesi bakımından yararlıdır. Ayrıca, toprak altında kışlayan larvaların soğuk günlerde toprak yüzeyine çıkarılması için kış aylarında yapılacak toprak sürümü yararlıdır. Son olarak, ilk dönem larvaların obur sürgünleri sevdiği ve bunlar üzerinde kolay gelişebildiği göz önüne alınarak, bunların temizlenip yakılması ve böylece larva popülasyonunun düşürülmesi mümkündür.

ZEYTİN FİDANTIRTILI KİMYASAL MÜCADELE

İlçe Müdürlüğünce verilecek olan ilaçlama ilanlarına göre mücadele edilmeli ve ruhsatlı ürünler kullanılmalıdır.

İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha
İlçe Tarım’dan zeytin üreticilerine bir uyarı daha

Yorumlar