İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNDA YENİ DÖNEM
Yılmaz Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB)Sorumlu Müdürü A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Ali Yılmaz; 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren ve kademeli olarak kapsamı genişleyen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği 1 Temmuz 2016 tarihi
06 Haziran 2016 Pazartesi 13:01
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda Yeni Dönem
Haber Merkezi
Yılmaz Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB)Sorumlu Müdürü A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Ali Yılmaz; 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren ve kademeli olarak kapsamı genişleyen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak yükümlülükler hakkında önemli bilgiler verdi.
İlk defa müstakil bir İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hazırlandı ve 30 Haziran 2012'de yürürlüğe girdi. Fakat kanunun bütün iş yerlerini kapsaması zamana yayıldı. Özellikle iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu, iş yerlerinin tehlike sınıflarına bağlı olarak takvime bağlandı. Tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinin tamamında ve 50 ve üzeri çalışanı olan Az tehlikeli işyerlerinde 1 Ocak 2014'den beri İSG personeli çalıştırma yükümlülüğü bulunmaktadır.
Temmuz'da tamamı kapsamda
50'den az çalışanı olan (1-49 arası) az tehlikeli iş yerleri ile kamu kurum ve kuruluşları için İSG personeli görevlendirme yükümlülüğü 1 Temmuz 2016'da başlıyor. Dolayısıyla 1 Temmuz 2016 itibariyle yanında en az 1 sigortalı çalışanı bulunan tüm işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma yükümlülüğü başlamış olacak. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetkilendirilmiş Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden hizmet alınarak bu yükümlülükler yerine getirilebilir.
İş yerinizin tehlike sınıfını biliyor musunuz?
İşverenlerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu açısından bilmeleri gereken en önemli konuların başında, iş yerlerinin hangi tehlike sınıfına girdiğidir. İSG mevzuatında iş yerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılıyor. Dolayısıyla yükümlülükler ve yaptırımlar da buna göre belirleniyor. Tüm iş yerlerinin tehlike sınıfları ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde yer alıyor. Örnek verecek olursak, bakkallar, marketler, büro iş yerleri, ekmek fırınları, perakende satış mağazaları, terziler, lokantalar ve oteller az tehlikeli kapsama giriyor.
Cezası aylık 13 bin lira
50'den az çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinde 1 Temmuz 2016 itibariyle iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmemesi hâlinde 13 bin lirayı geçen idari para cezası uygulanıyor. Bu durumda; İş güvenliği uzmanı görevlendirilmemesi hâlinde her ay için 6.511 TL; İş yeri hekimi görevlendirilmemesi hâlinde her ay için 6.511 TL; olmak üzere aylık 13.022 TL ceza uygulanacak. Söz konusu ceza tutarı, görevlendirmenin yapılmadığı her ay için ayrı ayrı uygulanacak.
Bu arada “Benim iş yerime kim bilir ne zaman denetime gelirler...” diyen işverenlerimiz için kötü bir haberimiz var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İSG Katip (iş sağlığı ve güvenliği kayıt takip programı) sisteminden görevlendirme yapan ve yapmayan iş yerlerini internet ortamında tespit edebiliyor ve buna istinaden ceza uygulayabiliyor. Yani bizzat iş yerinize müfettiş gelmesi gerekmiyor.
YILMAZ OSGB; İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği işletmelere iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri vermek üzere
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Ortak Sağlık Güvenlik Birimi lisansı alarak uzman, deneyimli kadrosu ile iki yılı aşkın bir süredir Manisa ve Çevre illerde hizmet vermektedir. İşyerinizin ihtiyacı olan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri için bize başvurabilirsiniz.
www.yilmazosgb.com
Hürriyet Mahallesi 151 Sokak
No:101/2A Akhisar/Manisa
(Özel Doğuş Hastanesi Yanı)
Tel : +90 236 413 33 16
Gsm: +90 533 213 33 16
info@yilmazosgb.com
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber