23 Kasım 2024
  • Manisa22°C
  • İzmir19°C

ISO 27001 BELGESİ NEDİR?

ISO 27001 belgesi; değerli ve gizli bilgi varlıklarını yönetmeyi ve korumayı sağlayan standartların adıdır. Bir kuruluşa ait bilgiler oldukça önemlidir.

ISO 27001 Belgesi Nedir?

17 Şubat 2017 Cuma 14:23

Bu haber toplam 2654 defa okunmuştur

ISO 27001 Belgesi Nedir?

 

ISO 27001 belgesi; değerli ve gizli bilgi varlıklarını yönetmeyi ve korumayı sağlayan standartların adıdır. Bir kuruluşa ait bilgiler oldukça önemlidir. Özellikle şirket bilgileri büyük bir gizlilikle ve dikkatli bir şekilde korunmalıdır. ISO belgesi türlerinden biri olan ISO 27001 belgesi, Bilgi Güvenliği Yönetimi Sistemi yani ISMS’nin tüm ihtiyaçlarını betimleyen tek uluslararası denetlenebilir standarttır. ISO 27001 standart maddeleri bu belgeyi almak isteyen kuruluşların detaylı bir şekilde bilmesi ve uygulaması gerekir. Peki ISO 27001 nasıl alınır?

 

ISO 27001 Belgesi Ne İşe Yarar?

 

Bu belge; kuruluşların görev ve sorumlulukları, iş devamlılığı planları, bordro ve personel özlük bilgileri, risk yönetimi ve risk planları, acil durum olay yönetimi süreçleri belgelerinin güvenliğini sağlamak amacı ile kullanılır. Bu tür bilgi varlıklarını korumak için ISO 27001 standardı; bilgi güvenliği yönetim sistemini kurmak, uygulamak, izlemek, analiz etmek, işletmek, devam ettirmek, geliştirmek ve belgelemek amacını taşır.

 

ISO 27001 belgesi; her ülkedeki her firma için geçerlidir. Küçük, orta ya da büyük ölçekli, ulusal ya da uluslararası, hangi sektör olduğu fark etmeksizin tüm kuruluşlar bu standartı bilgi varlıklarını korumak adına sağlamak zorundadır. Böylece müşterilerin, tedarikçi firmaların ve sektördeki kuruluşların o şirkete olan güveni oldukça fazla bir şekilde artacaktır.

 

Bu standart; kuruluşların bilgi varlıklarının değerini bilmelerini ve fark etmelerini sağlar. Bunun dışında ISO 27001 belgesi kurumun sahip olduğu tüm varlıklarını korumasını sağlar. Çeşitli güvenlik yöntemlerini tespit edip uygulayarak tüm bilgi ve belgeleri korur. Böylece işlerini uzun yıllar boyunca garanti altına almış olur. Herhangi bir olağanüstü durumda müşteriler için işe devam etme garantisini belgelemiş olur. Bilgilerini koruyacağı bu standartlar ile gösteren şirket, her anlamda prestij ve güven kazanır. Tedarikçi firma ilişkileri artar, müşteri sayısı çoğalır, piyasadaki rekabet gücü artar ve sektördeki yeri sağlam bir hale gelir.

 

ISO 27001 bilgi güvenliği sisteminin kurma aşamaları; varlıkların sınıflandırılması, gizlilik, erişilebilirlik gibi kriterlere göre bilgi varlıklarının değerlendirilmesi, risk analizi, risk analizi sonuçlarına göre uygulanacak kontrolleri tespiti, dokümantasyon meydana getirme, kontrollerin uygulanması, iç denetim, kayıt tutma, yönetimin yeniden gözden geçirmesi ve belgelendirmedir.

 

ISO 27001 Bilgi Güvenliği ile ilgili daha detaylı bilgi için Data Kalite Uzmanlarına Ücretsiz olarak danışabilirsiniz. İletişim için sizleri http://www.datakalite.com/iso-27001/ sayfasına bekliyoruz.

Yorumlar