25 Kasım 2024
  • Manisa9°C
  • İzmir9°C

İZ BIRAKANLAR(6)

Mesut Avcı

15 Nisan 2022 Cuma 16:54

İz Bırakanlar(6)

Hasan Ata Sağlam

1974 yıllarında Atatürk Ortaokuluna atanmıştı.

Kısa boylu,çelimsizdi.Bir konuşur iki gülerdi.

İlk vukuatı ,nöbetinde iri bir öğrenci kız öğrencinin saçlarını çekiyor.Kız bağırıyor.Sonuçta Ata erkeği hırpalar.Velisi okula gelir.Şikayetçi.Kız ve erkek kardeşti.Ne bilsin Ata.Okulda ilk haftası.

Hasan Ata (Köy Enstitüsünden bozma)Ortaklar Öğretmen Okulunun,Eğitime armağanıdır.Okumasaydı,köyün Çoban Haso su ,çocukların şamar oğlanı olurdu.Kurttutan köyünün bilinmezlikleri arasında kalacaktı.Zekiydi.Pratik zekalıydı.Bilinmez ,Köy Muhtarı da  olurdu.

Eşi Reyhan Hanımın ATA sıydı.

Kızları, Tanrı'nın armağanıydı.Kızlarıyla baba sevgisi ,Mecnun un sevgi gibiydi.

Behiye Boran ın partisindeydi.Partisinde örgütçülüğü sonuna kadar sürmüş,boykot ve mitinglerde arazi olmamıştı.

Açığa alınmak,sürülmek,meslekten atılmak,yaşantısında olağandı.İyi gün arkadaşları unutsa da ,insan sevgisi toplumcu çizgisi azalmadı.

Yüzünden gülmek ,ağzından sinkaflar eksik olmazdı.Sinkafları sevecen yapısını etkilemedi.

"Sen nasıl solcusun?Bilgisayar, bisiklet, motorlu taşıt kullanmasını ,hatta yüzmede bilmezsin?Sen çağdaş olamazsın" derdim.

Emekçinin ,üretenin yanında olanın; ticareti bilmesi,kooperatifçiliği uygulaması gerektiğini ısrarla söylerdim.

Kafası yattı. Ömtük e yönetici olarak girdi.

"Facit "hesap makinesinin uzmanı oldu.

Sonraları Bilgisayara geçmede zorluk çekmedi.

Öğretmenlikten atılınca ,Kooperatifin sorumlu müdürü olup maaşlı çalıştı.

Ticaretin zorluğunu öğrenmişti.Az bir karla satış yapan kooperatif;

Enflasyonun tavan yaptığı,zincir marketlerin Akhisar a geldiği,emekli ortakların üç ayda bir ödeme yapmalarına dayanamadı.

Yemese yedirmese de başarılı olamadı.Ceremesini maddi olarak tek başına ödedi.Gık demedi.

Bonkördü.Hesabını bilmezdi.Oturduğu mekanda kesmeler onda kalırdı.Çevresi ellerini ceplerine atmazdı.

Sigarası,kağıt oyunları yoktu.İçmesini iyi bilir meze hazırlamasını severdi.

Yardımseverdi.Nüfus Cüzdanı,Üçüncü noterin abonesiydi.Yatılı okulu kazanan,yurt ve kredi sözleşmesi yapanlara kefil olmaktan çekinmezdi.Öğrencilerin Ata Ağabeyi idi.

Özveriliydi.

Özel ders verdiklerinden ücret almazdı.Hep verdi.Paylaştı .Pay almadı.

Barış konut kooperatifi onun eseriydi.Çevresini konut sahibi yaptı.

 

Akhisar dan Hasan Ata Sağlam geçti.

İnsanlığıyla

Paylaşımıyla

Siyaset ve örgütçülüğüyle

Eğitimciliği

İnancıyla

Direnişiyle

Çalışkanlığıyla

Seveni,sevmeyeniyle.

  Rahat uyu ! 

  ATA!

Yurdumuzda  ,yöremizde ;

"Değişen bir şey yok!"

Üzgünüm!


01-230.jpg02-155.jpg03-116.jpg

HASAN ATA SAĞLAM

DOĞUM TARİHİ : 10.10.1944

DOĞUM YERİ : KURTTUTAN KÖYÜ (O tarihlerde Gördes’e Bağlı olan köy sonradan Salihli’ye bağlanmıştır.)

OKUDUĞU OKULLAR :

  • Kurttutan Köyü İlkokulu (5 yıl)
  • Aydın Ortaklar Yatılı Öğretmen Okulu (Orta ve Lise)

Mezuniyet sonrası Amasya Gümüşhacıköy’de İlkokul öğretmeni olarak çalışmaya başlamıştır. 1962 yılında Bursa Necati Bey Eğitim Enstitüsü FKB (Fizik-Kimya-Biyoloji) Bölümünü kazanarak eğitimine devam etmiş ve 1965-1966 eğitim yılında eğitimini başarıyla tamamlayarak mezun olmuştur.

Eşi Reyhan ile 1971yılında Akhisar’da bir arkadaşları vasıtasıyla tanışmışlardır. Tanıştıktan kısa süre sonra 09.Ekim.1971 tarihinde nişanlanmışlar ve nişanın hemen ardından Ankara Mamak Yedek Subay Okulu Muhabere Bölümünde askerliğe başlamıştır. Askerliğinin devamında yedek subay olacakken bazı incelemeler sonucunda sakıncalı görülerek Edirne Keşan’a er olarak sürgün edilmiştir. Askerliği sırasında eş durumundan tayin istenebilmesi için 10.Mayıs.1972 Akhisar’da nikah yapılmıştır.

Askerliğini 1973 yılında tamamlamış ve 19.Ağustos.1973 tarihinde evlenmiştir. 1974 yılında kızı Eylem ve 1980 yılında kızı Ekim dünyaya gelmiştir.

ÖĞRETMENLİK YAPTIĞI YERLER :

  • Amasya Gümüşhacıköy İlkokulu
  • Manisa Şehitler Ortaokulu
  • Salihli Adala Ortaokulu
  • Akhisar Atatürk Ortaokulu
  • Demirci Minnetler Köyü Ortaokulu
  • Akhisar Ortaokulu

Akhisar Atatürk Ortaokulu’nda öğretmenlik yaptığı dönemde 1980 yılında açığa alındıktan sonra Öğretmenler Tüketim Kooperatifinde çalışmaya başlamıştır. Yaklaşık 15 yıl burada çalışmış olup öğretmenliğe iadesi için başvurduğu mahkemeyi kazanarak Demirci Minnetler Köyü Ortaokulu’nda tekrar göreve başlamıştır. Akhisar Ortaokulundaki çalıştığı 1996-1997 eğitim yılında emekli olmuştur. Emeklilik sonrası, yaklaşık iki yıl kadar Manisa Hedef Dershanesi’nde çalışmıştır.

KATILDIĞI EYLEMLER VE ALDIĞI CEZALAR :

  • 1965 Yılında Manisa Sümerbank işçi hakları için yapılan yürüyüş – bir haftalık hapis cezası
  • 1980 Yılında Askeri darbe döneminde görevden açığa alınma

 

 

HASTALIĞI VE VEFATI :

2006 Yılının Nisan ayında şeker hastalığı kontrolü için yapılan kan tahlili test sonuçlarından şüpheyle gerçekleştirilen ileri tetkikler sonrasında KLL (kronik lenfositer lösemi) tanısı konmuş ve tedaviye başlanmıştır. Hastalığın sıfırıncı evrede tespit edilmesine ve seyrinin yavaş olmasının beklenmesine rağmen kan değerlerinde düşme ve kemoterapi sürecine başlanması erken tarihlerde gerçekleşmiştir. 23.Ocak.2007 tarihinde sabah erken saatlerde kalp krizi geçirerek vefat etmiştir. Bir gün sonra da İzmir Bornova’daki Yeni Mezarlığında toprağa verilmiştir.

 KİŞİLİĞİ, SEVDİKLERİ VE SEVMEDİKLERİ :

28.Mart.2006 tarihinde ilk torunu olan Doğa Derin dünyaya gelmiştir. Doğanın 9 aylık olana kadar yanında olabilmiştir. İkinci torunu olan Çağan Ata ise 5. Eylül.2012 tarihinde doğduğu için onu görememiştir.

Ailesine çok düşkün, dostlarını seven dahası yaşamı ve insanları seven bir kişiliği vardı. Doğaya duyduğu hayranlığı ve sevgiyi ailesine de aktarmıştır. Çok çalışkan, tez canlı, çok pratik, sorunlara hızlı çözüm bulan, zeki ve şakacıydı. Hareketli yapısı nedeniyle çevresinde “Atom Karınca” olarak anılırdı. “Dinlenmek demek yaptığın işi değiştirmektir” diye çocuklarına öğüt verirdi. Mesleğine duyduğu sevgi ve özen evi adeta bir laboratuvara çevirmişti. Okuduğu yıllardan kalan Tabiat bilgisi kitapları, kitapların arasındaki kurutulmuş çiçekler, latince isimleri, fosiller, doğal mıknatıslar, doğal maden kayaları, kurbağa iskeletleri, mikroskop lamları ve daha bir sürü şey. İzmir’e 2000 yılında taşınırken tüm bunları okuluna hediye etti. Okumayı da çok severdi. Bilimsel yayınlar, şiirler, Cumhuriyet gazetesi, Bir-Gün gazetesi, Yarın Dergisi, kitapları yine en sevdikleriydi. Her zaman çok demokratik davranırdı. Dost meclisinde ve evde her akşam içmeyi, akşamları sofrada aile ile eksiksiz birlikte olmayı (“Amerikan ailelerine benzememeyi”), aile fertlerinin her birinin sevdiklerini dolaptan eksik etmemeyi, mangal yapmayı, arada çoşup Ruhi Su dinlemeyi çok severdi. Davası da vazgeçilmeziydi. Emekli-Sen Bornova Şube Başkanlığını yürüttü. Son günlerine kadar aktif bir şekilde dava arkadaşları ile çalıştı.

Yalanı, güvensizliği, kararsızlığı ve tembelliği hiç sevmezdi. Özünü unutmadan yaşamayı düstur edinmişti. Onun için Doğum günü önemli değildi ama Dünya Emekçi Kadınlar gününde çiçeksiz gelmezdi. Dürüst, güvenilir, yardımsever, paylaşımcı ve sırtındaki ceketini ihtiyacı olana verecek kadar insani duyguları yüksek paraya değer vermeyen bir adamdı. Kısacası adam gibi bir adamdı.