KAHVE TADINDA SOHBET
Akhisar Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Hüsnü Kahraman ve Kent Konseyi Genel Sekreteri Nadir Güven Akhisar’ın en önemli sorunlarını ve daha pek çok konuyu Akhisar Gündem Gazetesi, Akhisar Kahveciler Esnaf Odası ve Şehir Gazinosu Kültür Merkezi tarafından
16 Mart 2015 Pazartesi 13:19
Kahve Tadında Sohbet
Haber Merkezi
Akhisar Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Hüsnü Kahraman ve Kent Konseyi Genel Sekreteri Nadir Güven Akhisar’ın en önemli sorunlarını ve daha pek çok konuyu Akhisar Gündem Gazetesi, Akhisar Kahveciler Esnaf Odası ve Şehir Gazinosu Kültür Merkezi tarafından yürütülen Kahve Tadında Sohbet programında Akhisarlılarla paylaştı. Kahraman tüm Akhisarlıları kent konseyi bünyesinde oluşturulan Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi, Engelliler Meclisi’nde yer almaya ve birlikte çalışmaya çağırdı.
Kent Konseylerinin kuruluş amacını ve görevlerini katılımcılara akratan Hüsnü Kahraman; “Kent Konseyleri 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak kurulmuş yapılardır. Kuruluş amaçları; “kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek”tir. Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzmanlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder” dedi.
KENT KONSEYİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?
Kent Konseylerinin görevlerini de tarif eden Kahraman; “Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını, hemşerilik hukuku ve ortam yaşam bilincinin geliştirilmesini, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetişim anlayışının benimsenmesini sağlamak. Sürdürülebilir Gelişmenin sağlanması ve bu konuda ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik planların hazırlanması ve uygulanmasını sağlamak. Kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde, uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulmasında katkıda bulunmak. Yerellik ilkesi çerçevesinde katılımcıların, demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek. Kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal v.b değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek. Kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak. Sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı kentin yaşam kalitesini geliştiren, çevreye duyarlı ve yoksulluğu giderici programları desteklemek. Sivil toplumun gelişmesine ve kurumsallaşmasına katkıda bulunmak. Çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamak. Kent yönetiminde saydamlık, katılım, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik ilkelerinin uygulanmasına katkıda bulunmak ve Kent konseyinde oluşturulan görüşlerin değerlendirilmek üzere ilgili belediyeye gönderilmesini sağlamaktır” dedi.
SORULARI CEVAPLANDIRDI
Akhisar Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Erkin Güney, Gündem Gazetesi Koordinatörü Süleyman Kollu’nun da hazır bulunduğu “Kahve Tadında Sohbet” programında katılımcıların merak ettiği konulara da açıklık getiren Akhisar Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Hüsnü Kahraman ve Kent Konseyi Genel Sekreteri Nadir Güven; “Kadın Meclisi’miz kurularak hizmet vermeye başladı. Şimdi sıra, bizimde önem verdiğimiz Engelliler Meclisi'nin kuruluşuna geldi. Engellilerle ilgili ilk işimiz Engelli Meclisi oluşturmak. Akhisar’da faaliyet gösteren, engellilere ders veren özel rehabilitasyon okullar bulunuyor. Akhisar'ın Yeldeğirmeni Mahallesi’nde bulunan engelli vatandaşlarımıza hizmet veren özel okulda birinci ve ikinci derece engelli sınıfları mevcut. Kapaklı’da Zeliha Keskinoğlu okulunun engellilerle ilgili okul haline getirilme yazısı gelmiştir. Engelli öğrencilerimizin lise eğitimini alması sağlanacak. Engelli çocukları olan aileler ilk ve orta öğrenimlerini Akhisar’da çocuklarına aldırabiliyorlar fakat lise eğitimi veren bir okul olmadığından Manisa’ya göç etmek zorunda kalıp, orada yeni bir düzen kuruyorlar. Bundan yıllar önce İzmir’den dönüyordum. Otobüsün en arka koltuğu boştu. Otobüse bindikten bir süre sonra bir genç bindi, o genç bir tanıdığımın oğluydu. Genç çok bitkin görünüyordu, nesi olduğunu sorduğumda diyaliz hastası olduğunu haftanın belli günlerinde Ege Üniversitesi’ne gelip diyaliz makinasına girdiğini söyledi. Akhisar’da bulunuyor mu? diye sorduğumda, bulunmadığını söyledi. Akhisar'a geldiğimde hemen o zaman görev yapan Kaymakam ve hastane yöneticilerine gidip "Neden bizim diyaliz makinamız yok?" diye sordum. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile ortak bir Diyaliz Merkezi açtık. Şimdi diyaliz merkezleriyle ilgili sorunumuz yok. Şimdi bir sorunumuz daha varmış. Üçüncü kademeli engelliler buradan göçmek zorunda kalıyorlar. Sen kendi insanına sahip olmayarak İzmir'e, Manisa'ya mı göndereceksin. İnsanlarımızla böyle toplanarak onların sorunlarından haberimiz olup. Sorunların çözümleri için gerekli merkezlerle irtibata geçilerek çözülecektir. Akhisar Belediyesi ve diğer kurumlar bulunmakta vatandaş gelip sorununu bildirmez ise çözümü gecikebilir, onlar sorun var, gelip çözüm istiyoruz derlerse onlara yardımlarımız daha çabuk ulaşacaktır” dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber