KALMA KÖTÜNÜN SÖZÜNE
Mahmut Tolon
21 Haziran 2009 Pazar 23:14
Kalma kötünün sözüne, bilse iyisini söyler; Çevre vs üzerine
Biraz etrafa bakıp dinlemek isteyince Anadolu'da ilginç derinlikte insanları bulmak mümkün. Malatya Arapgir Müftülüğü yapmış olan ilahiyatçı Hüseyin Raif Özbilgi mesela. Ciddi boyutta tarım da yapmış olan Hüseyin beyi 1979 yılında kaybettik. Yukardaki söz ondan, babası da müftülük yapmış olan Hüseyin beyin şifacılığı da olduğu söyleniyor. Giyim kuşamına hiç dikkat etmeyen Hüseyin bey'in bir sözünü bu yazıya başlık yaptım. Kalma cahilin sözüne, bilse iyisini söyler olarak ta söylermiş. Arapgirdeki evi soyulan dede'den el yazmaları kaybolunca geriye hoş bir seda kalmış.
Çevreci diye geçinen bir sürü (tercihan Tüsiadçı olsun aman!) yakışıklı, ağzı laf yapan insanın isimleri ve hoş söz ve görüntüleri medyaca sıkça paylaşıyor.
Genelde bu tabii medyanın sorunu biraz da, uzmanlaşma yok. Genç gazeteciler zamanla uzmanlaşmanın önemini anlayacaklar. Bakın Abbas Güçlü'ye, eğitimde onlarca yıl uzmanlaştı ve çalışarak star oldu. Tarih konusunda uzmanlaşan medyacılar da var ama çevre konusu örneğin bomboş ve iki Latince terim öğrenen çevreci oluveriyor. Politikada nasıl desinformasyon var ise tarımda ve biyolojide de bu böyle ve medya ilişkisini kavramış olanlar çevre önderioluveriyorlar . Halbuki sapla samanı ayırdetmek, onyıllarla uğraş gerektiriyor. Gereken reçeteler nadiren heyecan verici ve hep uzun çaba ve yaklaşım gerektiriyor.
Hayran olma ihtiyacı var, rol modeli geliştirmek gerekli. Rol modelleri hep eski başarılı iş adamları veya banker falan olunca biraz supermenvari imajlar oluşuveriyor.
Sürünün çoğu İstanbul'da Ankara'da olduğundan onları da anladıkları dilde etkileyebilenler önemli ve gerekli ama İşin fiyakasından ziyade uğraş/ çaba ön plana çıkartılmalı ki düzgün rol modelleri oluşsun. Bunun için de hatalarıyla eksikleriyle uğraşanlar önemli, pazarlamacılar değil.
Bu tür fikirleri paylaşırlarken konularında öncü bir kaç insandan bahsetmek istedim kısaca:
Uyanın ey TVciler!
Turhan ve Asuman Baytop çifti. Turhan hocamızı kaybettik ama Asuman hanımla hem de İstanbul'da hala röportaj yapabilirsiniz, ey çalışkan TV ciler. Bu çift Anadolu'yu karış karış gezerek binlerle bitkiyi tanımladı. Bitkiler ve sağlık, erozyon ve çevre vs konusunda dünya çapında öncülük yapan isimlerden.
Biraz araştırın göreceksiniz. (http://www.bilimtarihi.org/bilimadamlari/turhanbaytop/baytopani.htm) Turhan Baytop sadece ülke içinde yaratmayı beceremediğimiz bir marka değil, dünya çapında bir isim.Heykeli dikilesi insanlar kendisi ve eşi, ama korkarım epey daha dikilmez.
Atatürk, Fritz Baade, Christiansen Weniger zamanında Türk tarımı anlamlı bir atak içindeydi.. Erozyon bilgisinin yayılması ozamanlardandır. Kazım Köylü ve Vamık Tayşi gibi isimler sadece birkaç örnek. Sonra ÖSS mi ÖÖÖ mü harflerini anımsayamadığım sınavlarla istemeyerek Ziraat okuyanların devri başladı- ve bir dönem hocalar da mesleğini istemeyerek tutkusuz yapanlar arasından çıktı.
Ticareten başarılı olanın ismi biraz daha ön planda oldu.Şimdi şimdi işlerini severek yapan, ve detayları anlamak için gereken uğraşı gösteren genç uzmanlar yetişiyor. Bu işler genelde usta çırak ilişkisidir. Ve kolay rol modeli yerine zor rol modeli gerekli, bilhassa bize.
Zeytinyağı ve şarapçılık konusunda bilmen de, bilfiil de çabalayan, gelecek vaadeden iki genç isimden de bahsedeyim : Aslı
Organik tarım konusunda fiyakalı arabalarıyla dolaşıp meraklı kentlileri etkileyen organik pazarlamacılardan ziyade, organik zeytinyağı deyince bu işi bilimsel olarak, bilfiil yapan kıdemli gençler arasında sayılacak bir isim daha: Urla'lı öncü çiftçi Selami Gürgüç.
YASAL UYARI:Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Akhisar Haber Ajansı - AHA'ya aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece Akhisar Haber Ajansı tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber