KESKİNOĞLU, RUSYA’YA PİLİÇ ETİ İHRACATINA BAŞLADI
Dünyanın en büyük piliç eti ithalatçılarından olan Rusya, Amerika ve Avrupa’ya gıda ürünlerinde ambargo uygulayınca Türkiye’de ihracat için düğmeye basıldı.
22 Ağustos 2014 Cuma 11:01
Keskinoğlu, Rusya’ya Piliç Eti İhracatına Başladı
Haber Merkezi
Dünyanın en büyük piliç eti ithalatçılarından olan Rusya, Amerika ve Avrupa’ya gıda ürünlerinde ambargo uygulayınca Türkiye’de ihracat için düğmeye basıldı. Rusya’ya piliç eti ihracatını başlatan ilk firma ise Keskinoğlu oldu. Şirket ihracatın başladığı ilk ay Rusya’ya 338 ton piliç eti gönderdi.
Keskinoğlu’nun Rusya ihracatı şimdiden yarım milyon doları geçti…
Türk üreticilerin 4 yıl önce gerçekleşmesini beklediği ancak son anda Rusya’nın Amerika ile ilişkilerini düzeltmesiyle gerçekleşemeyen piliç eti ihracatı artık başladı. 75’in üzerinde ülkeye ihracat yaparak sektörün önünü açan Keskinoğlu, Rusya pazarına Temmuz ayında ihracata başladı. 2010’da Rus yetkililerin Türkiye’de yaptığı tesis gezileri sırasında üretimi onay alan Keskinoğlu, bugüne kadar süreci yakından takip etti ve Rusya pazarındaki talebin oluştuğu ilk andan itibaren ihracat için çalışmalarını başlattı. Keskinoğlu’nun Temmuz ayında başladığı ihracat, Ağustos ortasında 600 tona ulaştı.
Rusya’nın pazar hacmi ve lojistik avantajıyla Türkiye için çok büyük bir potansiyel taşıdığını belirten Keskinoğlu Şirketler Grubu Üyesi ve Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu, “140 milyonu aşan nüfusu ve kişi başı 24,5 kg’ı bulan piliç eti tüketimi karşısında, Rusya’nın piliç eti üretimi sadece 3 milyon ton. Ülkenin piliç eti ihracatı, ağırlıklı olarak Amerika, Avrupa ve Brezilya’dan karşılanıyordu. Ancak Rusya Temmuz ayı itibariyle Amerika ve Avrupa’ya piliç eti alımında ambargo uygulayınca Brezilya’dan yapılan ithalat ülkenin talebini karşılayamaz duruma geldi. Bu durum lojistik bakımdan büyük avantajı olan Türkiye’nin de lehine oldu. Sektörümüzün yıllardır beklediği Avrupa Birliği pazarı kadar büyük bir fırsat olan ve yanı başımızda bulunan bu büyük potansiyele karşı kayıtsız kalmamız mümkün değil. Ancak bize bağlı olmayan dinamiklerle değişen ve kaygan bir zeminde bulunan Rusya pazarı ile çalışırken temkinli olmakta yarar var. Düzenli ihracat yaptığımız ülkelerin taleplerini gözeterek Rusya’nın ihtiyacını karşılamalı ve işbirliğimizi kuvvetlendirmeliyiz. Gelişmeler bu şekilde devam ederse biz Keskinoğlu olarak, yılsonuna kadar Rusya’ya 4.000 ton piliç eti ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Rusya’da piliç eti ürünlerinde vergilendirmenin, devletin ihracat yapan ülkeye verdiği kotaya göre ve ürünlerin cinsine göre değişiklik gösterdiğini belirten Keskin Keskinoğlu, şu anda Türkiye’den Rusya’ya tavuk kıyması, sakatat, göğüs eti ve parça ürünler gönderildiğini söyledi. Keskinoğlu, bu ürünlerin kota dahilinde olduğundan dolayı vergiye tabi olmadığını, bütün piliç, kalçalı but gibi ürünlerde ise ortalama yüzde 80’lere varan vergi oranı olduğunun altını çizdi. Tarım Bakanlığımızın da ülkemizden Rusya’ya vergisiz piliç eti ihracatı yapılabilmesi için girişimlerde bulunduğunu belirten Keskinoğlu, bu girişimler olumlu sonuçlandığında ihracatın yüzde yüz artacağını ifade etti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber