23 Kasım 2024
  • Manisa22°C
  • İzmir19°C

KIBLE YÖNÜ NEDİR? NASIL TESPİT EDİLİR?

Kıble, namaz kılarken dönülen, Mekke şehrindeki Kâbe yönüne denilmektedir. Kâbe (Mescid-i Haram) ise Mekke şehrinde bulunan ve Allahu Teala'nın emriyle ilk defa Hz. İbrahim (a.s.) tarafından yapılan küp şeklindeki dört duvardan oluşan bir yapıdır

Kıble Yönü Nedir? Nasıl Tespit Edilir?

05 Temmuz 2017 Çarşamba 19:01

Bu haber toplam 4357 defa okunmuştur

Kıble Yönü Nedir? Nasıl Tespit Edilir?

Kıble, namaz kılarken dönülen, Mekke şehrindeki Kâbe yönüne denilmektedir. Kâbe (Mescid-i Haram) ise Mekke şehrinde bulunan ve Allahu Teala'nın emriyle ilk defa Hz. İbrahim (a.s.) tarafından yapılan küp şeklindeki dört duvardan oluşan bir yapıdır. Madde ve taşının olağanüstü bir yönü yoktur. Bütün Müslümanların bir noktaya yönelttiği için tevhidin sembolüdür. Mekke şehrinde mukim bulunan yani Kâbe'nin etrafında bulunanların kıblesi, Kâbe'nin bizzat kendisi olmaktadır. Mekke şehrinin dışında kalan veya Kâbe'den uzaklarda olup onu göremeyecek olanların kıblesi ise Kâbenin olduğu yöndür.

Kıble yönünü bulmak için çeşitli yöntem ve araçlardan istifade edilmektedir. Google Haritalar vasıtasıyla kıble yönünü internet üzerinden pratik şekilde bulmanızı sağlayan Kıble çalışması sizin işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Fakat Mü'minler bu işi ilk olarak etrafındaki adil ve güvenilir kişilere sorarak çözmeye çalışır. Soracak kimse yoksa, kendi imkanları ölçüsünde araştırma yapar ve kanaat ettiği yöne doğru namazlarını kılarlar. Araştırma yapmaksızın herhangi bir yöne doğru namaz kılınmaz. Hatta araştırma yapmadan rastgele bir yöne dönerek namazını eda eden kimse Kâbeye isabet etmiş olsa dahi namazı caiz olmaz.

Kıble yönünün tespitinde ekseriyetle faydalanılan aletlerin başında pusula gelir. Günümüzde işlerin biraz daha kolaylaştırılması açısından kıble pusulaları geliştirilmiştir. Seccadelere monte edilen kıble bulma pusulası ile artık kıble yönü bulmak daha da kolaylaşacaktır. Kıble bulucu pusulaların yaygınlaşması ile birlikte kıble yönü bulma sorunu artık son bulacak. Eğer askeri pusula kullanacaksanız ayrıca bulunduğunuz yerleşim biriminin kıble açısını bilmeniz gerekmektedir. Örneğin, İstanbul için yaklaşık kıble açısı 151 derecedir. Askeri pusulalarda Kuzey (N) den saat yönünde ilerleyerek 151 dereceyi bulun ve gösterdiği yöne doğru namazınızı kılın.

Bu yöntemlerin dışında en pratik yöntemlerden birisi de kıble saati uygulamasıdır. Namaz vakitli takvimlerin son sütununda Kıble veya Kıble Saati sütunundaki vakitte güneşe doğru dönerseniz kıble cihetine dönmüş olacaksınız. İşte kıble saati vaktinde güneşe dönmek kıble cihetini bulmanız için kafidir. Camilerin mihrap ve minare şerefesinin kapısı da kıble yönünü bulmanıza yardımcı olmaktadır. Mescid veya camilerin mihrapları Kâbe yönünü göstermektedir. Öncekilerden kalma eski bir mirap varsa, Kâbe yönünü araştırmaya gerek kalmaz. Yine cami minarelerinin şerefe kapıları da kıble cihetini göstermektedir. Buradaki asıl sorun kıble cihetini bulmak için istifade edebileceğimiz camilerin nerede olduğunu öğrenmek olacaktır. Camiler sayfasından tüm illerin en önemli camilerinin listesini alıp, kıble cihetini bulmak üzere yön ve adres tarifi açısından faydalanabilirsiniz. 

Bizce namazın evden ziyade camilerde cemaatle kılınması daha güzel olacaktır. Bu sayfa vasıtasıyla camiler hakkında detay bilgiler dışında kıble tespiti için camilere nasıl ulaşılır sorularına cevap bulabileceğinizi düşünüyoruz. Cisminiz gibi gönlünüzün de kıble cihetine yönelmesi temennisiyle..

Yorumlar