KIRKSEKİZ’İN YEDİVERENLERİ
Turgay Mutlu
19 Ekim 2021 Salı 10:42
Kırksekiz’in yediverenleri
Hamle Gazetesi’nde köşe yazılarını keyifle okuduğum yerel yazar, öğretmen İsmail Zorba, bir gün bu yöresel yazılarını kitap haline getirirse zevkle okunur, büyük ilgi görür diye düşündüğüm günler olmuştu. Nitekim bu yıl içinde dostlarının önerisi ve katkısıyla da bu yazılarını bir araya getirip derleyerek kitap haline getirdi. Çınar Yayınevinde ‘’Kırksekiz’in Yediverenleri’’ adıyla basımı yapıldı. Muğla’nın plakası 48 (kırksekiz )olduğundan dolayı da kitabın adı güzel olmuş. İlimizin ilçelerinde yediveren meyveleri bol olduğu için de ismi harika…
6. Menteşe Kültür ve Sanat Şenliğinde kitaplarını imzalayan yerel yazarlar arasında İsmail Zorba da yer aldı ve o gün Sınırsızlık Meydanında adıma kitabını imzaladı hediye etti, kitaplaştık. Teşekkür ederim. Kitabını iki gün içinde zevkle okudum. İçinde; Karabağlar Yaylası, Akyaka-Gökova, Arasta, Düğerek, Asar, Hamursuz Dağı, Saatli Kule, Yağcılar Hanı ve ilçelerimizin antik ören yerleri de var. Kırksekiz bölümde anılar, sanat tarihi, öyküler ve kültürel tanıtımlara da yer vermiş. Kırksekiz’in Yediverenleri’nde ise, bütün Muğla’nın ve ilçelerinin kültürel ve sanatsal tanımını yaparak sanki rahmetli hemşerimiz Prof. Dr Şadan Gökovalı’nın ‘’Masalsı Türkiye’’ adlı kitabındaki bir benzetmeyle bizleri Muğla coğrafyası içinde mistik bir doğa gezisine çıkartmış yazarımız. Çok beğendim. Okurken zaman zaman duygulandım ve hoş anlatımına hayran kaldım. Kaleminize sağlık öğretmenim.
Çocukluğumuza götürdünüz bizleri… Bu açıdan da kitabınız Muğla için çok değerli. Yerel kitapları okumayı sevenler mutlaka bu kitabı alıp okuyunuz…
İsmail Zorba 1969 yılında Muğla’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Muğla’da tamamladı. İlkokul sıralarında başladığı okuma sevdasını lise yıllarında yazma ile devam ettirdi. 1991 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Önceleri sadece edebiyat alanında ilerlemek; okumak, araştırmak ve yazmakla tamamlamak istediği gelecek planlarını ilk görev yeri olan Sivas Gürün’de öğrencileriyle karşılaştığı an erteledi. Sivas Gürün’de başlayan eğitmenlik hayatı Muğla’da çeşitli devlet okullarında devam etti. Öğretmenlik hayatı boyunca öğrencileriyle kazanımları bir zaman sonra onu yazmaya itti. Yaşadığı şehir Muğla’nın geçmişten bugüne sosyal, kültürel, tarihi dokusu araştırmalarında özel bir ilgi alanı oluşturdu. Alanında birikimlerini sempozyumlar ile çeşitli gazete ve dergilerde yazdığı yazılarla aktarmaya devam etmektedir. Yayımlanmayı bekleyen hikaye ve romanları bulunmaktadır.
‘’Pek çok insan sahip olduğu hazineleri fark etmeden yaşar. Bir kişinin bütün veçheleriyle (yüzüyle) kendi kendini görmesi, idrak etmesi hemen hemen mümkün değildir. Bir başkası tarafından söylenmesi gerekir ki, rahatça idrak edebilsin.’’
Mehmed Niyazi (Dahiler ve Deliler)
Bir yanım hüzün, bir yanım huzur…
Muğla yaşamaya, yaşanılmaya ve yaşatılmaya değer…
Bu açıdan çok şansıyız…
YASAL UYARI:Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Akhisar Haber Ajansı - AHA'ya aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece Akhisar Haber Ajansı tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber