25 Aralık 2024
  • Manisa12°C
  • İzmir12°C

KONUŞUYORUM, ENGELLİLERİN SORUNLARINI ELE ALDI

Manisa Medya TV’de her hafta farklı konuları, farklı sorunları dile getiren Engin Akyüz ile konuşuYORUM, bu hafta birbirinden değerli 6 konuğu misafir etti.

Konuşuyorum, engellilerin sorunlarını ele aldı

06 Aralık 2018 Perşembe 17:34

Bu haber toplam 2236 defa okunmuştur

Konuşuyorum, engellilerin sorunlarını ele aldı
Haber Merkezi

Manisa Medya TV’de her hafta farklı konuları, farklı sorunları dile getiren Engin Akyüz ile konuşuYORUM, bu hafta  birbirinden değerli  6 konuğu misafir etti. 3 Aralık Engelliler Günü nedeni ile Engin Akyüz ile konuşuYORUM iki bölüm halinde yayınlandı.

İlk bölümde 6 Nokta Körler Derneği Manisa Şube Başkanı Hüseyin Pehlivan, Engelliler Komite Başkanı Ali Çetin ve Öğrenci-Yazar Büşragül Çelik konuk oldular. Programın ikinci bölümünde ise akülü araç ile hayatlarını sürdüren ve büyük başarılara imza atan Alper Tutal,  Serhat Tuna ve Çağatay Cengez konuk oldular.

6 Nokta Körler Derneği Manisa Şube Başkanı Hüseyin Pehlivan, görme engelliler ile ilgili olarak tüm toplumun neler yapması gerektiğini ifade ederken, belki de bir çok insanın bilmediği önemli bir konu olan "Beyaz Baston"un ne olduğunu belirtti. “Biz görme engellilerin elindeki beyaz baston, trafik kanunlarında ambulans, itfaiye ve trafik araçlarından sonra önceliği olan bir baston. Bir sürücü beyaz bastonlu birisini gördüğünde hemen durmalı ve trafikte beyaz baston taşıyan kişinin emniyetli bir şekilde karşıya geçmesini sağlamalıdır" dedi. Yine Pehlivan "Manisa'da trafik lambalarının bazılarında var ama biz bunu trafik lambası olan her yerde, konuşan trafik ikaz lambalarını istiyoruz" dedi. "Karşıdan karşıya geçer iken polis, itfaiye ve ambulans araçlarının siren çaldığı için onların sesi geldiğinde yola inmiyoruz ama diğer araçlar geçerken yardım edilmesini tabi ki bekliyoruz” diyen 6 Nokta Körler Derneği Manisa Şube Başkanı Hüseyin Pehlivan, toplumdan kendilerine acıyarak bakmamalarını sadece saygı duyarak kendiler ile konuşmalarını istedi.

Bir kamu kurumunda çalışan Engelli Ali Çetin ise, “Bizler engelli olabiliriz evet bunu kabulleniyoruz ama bizlerinde çalışmaya ihtiyacı var ve bizlere engelimizin durumuna göre iş imkanı sağlanmasını talep ediyoruz. Buradaki arkadaşlarımın kimi sağlıklı birey iken geçirdiği bir kazadan sonra engelli olmuştur. Biz engellilere imkan verildiği sürece başaramayacağımız bir iş yoktur” dedi.

Programa  engelli bir kitap yazarı olarak katılan Büşragül Çelik ise, yaşadığı zorlukları ve karşılaştığı sorunları anlatırken, “Hiç kimse engelli olmayı istemez, bizler gerek yeni, gerek eski binalar olsun, kamu kurum ve kuruluşlarının bazılarında olmayan asansörler bizler için büyük bir engel, tabi bazılarında asansör var ama bu asansörler sözde var çünkü çalışmıyor. Vatandaşlarımızın biz engellilere acıyarak bakmalarındansa, yolda yürürken veya merdivenden inerken varsa elimizdeki yükü almalarını veya kolumuza girerek bizlere yardım etmelerini istiyoruz" dedi. "Ancak bunu yaparken saygı ve sevgi ile yapılması da önemli, her şeyden önce hepimiz birer engelli adayıyız, insanlar bizlere empati yaparak bakması lazım yani kendini bizim durumumuzda olduğunu göz önüne alarak yardımcı olmalarını istiyoruz. Alay edercesine veya küçümseyerek yapılan destek bize yara açıyor, psikolojimizi bozuyor.”dedi. Kendi kitabından "Sevgi Engeli" adlı yazısını da okuyan Büşragül Çelik sözlerini,  “Bizlere köstek değil destek olunursa bizler büyük başarılara imza atarız ve atmaya da hazırız.” diterek tamamladı.

Programın 2. bölümünde ise yine sağlıklı bireyken geçirdikleri kaza sonucu akülü araçlarla hayatlarını devam ettiren ama hayata sarılırken sporda büyük başarılara imza atan Alper Tutal ve Serhat Tuna  ve Çağatay Cengez konuk oldular.

Alper Tutal, sporu çok sevdiğini ve  geçirdiği bir iş kazası sonucunda akülü arabayla yaşamak zorunda kaldığını ancak yaşama sımsıkı sarıldığını belirterek, “Biz engellilerin, hayata bakış açılarımız çok farklı, bazı engelleri aşmak için özellikler birbirimize saygımız olması lazım, çünkü saygının olduğu yerde sevgi de olur. Akhisar’da yerel yönetimlerde sorumluluk sahibi olanlar, engelliler için çok şeyler yapıyorlar, eksiklikler yok mu elbette eksiklikler var ama bizde bunları yerel yönetime ilettiğimizde ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar, biz kendilerine buradan  teşekkür ediyoruz. Ama özellikle kaldırımlardan inişlerde engelli inişlerinin önüne bırakılan araçlar bizlere büyük sıkıntı yaratıyor, bunları da gerek yerel yönetim, gerek sivil toplum kuruluşları olarak her şeyden önce birbirimize saygı ve sevgi gösterir isek engelleri hep birlikte aşacağımızı düşünüyorum. Spor alanında bizler gerek basket gerek halter gerek okçuluktan başarılarımız var ama bu başarılarımızı ile Türkiye ve hatta dünya birinciliği getirerek engellilerin de bir şeyler  başaracağını göstermek için mücadele ediyoruz.” dedi.

Halterde gençlerde Dünya şampiyonluğu olan Serhat Tuna ise, “Engelli olmak bizlere engel değil, engelimize engel olunmaz ise bizler daha azim ve özveri ile çalışarak daha nice başarılara imza atarız. Ben geçirdiğim trafik kazasından sonra yaşamımı akülü sandalye ile sürdürüyorum.Halterde dünya şampiyonluğum var. Bizlere imkan verildiği sürece bizler her şeyi başarırız. İş istihdamında da engellilere engeline göre görev yapabileceği işler verilir ise yardımlaşma ile bu işler yapılır, engeller aşılır. Bir örnek vereyim bizler kendi içimizde bile yerine göre yardımlaşma yapıyoruz. Şehrin değişik yerlerinde akülü araçlarımız için şarj makineleri var ama devamlı arıza yapan bu makineleri yetkililere bildiriyoruz, yapılıyor, tekrar arızalanıyor, bunlara kalıcı çözümler bulunması lazım, yolda bir arkadaşımızın aküsü bittiğinde biz birbirimizi çekerek yardımcı oluyoruz. Bu engeller de yardımlaşma ile aşılır.” dedi.

Geçirdiği bir trafik kazası sonucu akülü sandalyesi ile hayata bağlanan Çağatay Cengez ise, “Geçirdiğim kazadan sonra yaşamımı bu şekilde devam ettiriyorum, ben açık liseyi dışarıdan bitirip iş hayatına atılmayı hedefliyorum. Eğer bizlere bu engelli hiç bir iş yapamaz diye bakılmayıp bunun da yapabileceği iş var denilirse bizler daha mutlu oluruz. Bizlere köstek değil destek olunması gerekir, ama acımayla destek değil, sevgi ve saygı ile destek olunması başlıca isteğimiz.” dedi. 

Son olarak Engin Akyüz, “Aşağı yukarı bütün engelli vatandaşlarımızın sorunu aynı ya da birbirine çok yakın. İnşallah sizlerin bu anlattıklarınızdan bizler, sorumluluk makamında ve çözüm makamında olanlar gerekli dersleri bir kez daha çıkartmışıktır." dedi ve tüm engelli vatandaşlarımızın gününü bir kez daha kutladı.

Her hafta olduğu gibi Akhisar'ın mahalle tanıtımı yine yapıldı.Ekrana yansıyan fotoğraflar eşliğinde Kulaksızlar mahallesi hakkında kısa bilgiler verildi ve Engin Akyüz ile konuşuYORUM bu hafta da sonlandı.
 

Yorumlar