23 Kasım 2024
  • Manisa19°C
  • İzmir19°C

KONUŞUYORUM’DA MESLEK EĞİTİMİ KONUŞULDU

Mesleki eğitim konusunun ele alındığı Engin Akyüz ile konuşuYORUM programında iş garantili okul söylemi dikkat çekti.

Konuşuyorum’da meslek eğitimi konuşuldu

29 Kasım 2018 Perşembe 17:47

Bu haber toplam 1907 defa okunmuştur

Konuşuyorum’da meslek eğitimi konuşuldu
Haber Merkezi

Mesleki eğitim konusunun ele alındığı Engin Akyüz ile konuşuYORUM programında iş garantili okul söylemi dikkat çekti.

Akhisar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Şahin, Marangoz ve mobilyacılar odası başkanı Hüseyin Güleç, esnaf-işveren Hilmi Özçiftçi’nin konuk olduğu programda, meslek eğitiminin dünü, bu günü ve geleceği konuşuldu. Temelinin Ahilik teşkilatı tarafından atıldığı belirtilen mesleki eğitimde çırak, kalfa, usta, usta öğreticilik eğitimleri, belgelerin nasıl alındığı, bu belgelerle kazanılan haklar, ayrıcalıklar anlatıldı.

Eğitim sisteminde son yıllarda yaşanan değişiklikler ve bunun sanayideki yetiştirilmek üzere istihdam edilen iş gücü üzerine olumlu ve olumsuz etkilerinin konuşulduğu programda, işveren, oda başkanları eleman yetersizliğinden dert yandı. Gençlerin bu güne kadar örgün eğitime yönlendirilerek, toplum tarafından saygın ve fazla gelir sağladığı kabul edilen mesleklere yönlendirilerek diplomalı işsizler ordusunun oluştuğu vurgulandı.

Okulumuz İş Garantili 

Akhisar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Şahin okula kayıt yaptıran öğrencilerin ilk günden itibaren ücret alıp sigortalı olduğunu belirterek “öğrencilerimiz adeta iş garantili bir okulda okuyor. Ben bu güne kadar hiçbir öğrencimizin işsiz kaldığını görmedim. Bir yıllık çırak aşağı yukarı asgari ücret alıyor. İddia ediyorum gençler okulumuza kayıt yaptıkları ilk hafta işbaşı yapabilirler. Hem asgari ücrete yakın ücretle okullarına devam ederken hem de sigortalı oluyorlar” dedi.

Ahilik kültüründen örnekler veren İsmail Şahin meslek eğitiminde kazanılan birçok alışkanlığın hayat tecrübesi olduğunu ve bu yapının içinden çıkan gençlerin, çalışmayı seven, mücadele etmekten zevk alan, girişimci cesaretine sahip üretken insanlar olduğunu belirtti. Şahin; “bir zaman memleket meselesi diye üzerinde durulan mesleki eğitim ülkenin gelişmesi, özellikle üretim tesislerinin, fabrikaların , sanayinin çarklarının dönmesi için çok önemli görevler yapıyor. Mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran öğrenciler daha çok desteklenerek, kayıt yapan öğrenci sayısı artırılarak sanayide sürekli artan yetişmiş vasıflı eleman ihtiyacı karşılanabilir. Kalfalık belgesi, sonra ustalık belgesi ve usta öğreticilik belgelerini sırası ile alan öğrencilerimizle beş altı yıl birlikte çalışma hayatının içinde oluyor, onlara yön, fikir verme bazen iş bulma, bezen de işçi bulma konusunda hep destek oluyoruz. Sonuçta görüyoruz ki bir mesleği öğrenip bunu icra edenler iş hayatına erken adım atıp yaşıtlarından hep bir sıfır önde oluyorlar. Bununla ilgili  Hilmi kardeşim gibi birçok örneği var.  Uluslararası geçerliliği olan Ustalık belgesine sahip olmak sadece bizim ülkemizde değil, Avrupa ülkelerinde de bir çok kapıyı aralıyor. Çünkü aldıkları bu belgelerin uluslararası geçerliliği var” dedi.

Aileler Öğretmene Güvenmeli

Oda başkanı Hüseyin Güleç ailelerin çocukları üzerine büyük beklenti ile baskı yaptığını, asıl yönlendirmenin okul, aile işbirliği ile yapılarak doğru bir meslek seçiminin yapılabileceğini vurguladı. Geçmişte çıraklık, kalfalık ve ustalık kültürünün saygı temeline oturduğunu belirten Güleç “bu gün benim çocuğum çok kıymetli diyerek toz kondurmayan veliler, sonra çocuklarının işsiz kalmasından, bir iş yapamamasından dert yanıyor. Burada çözüm,  ilkokulda 4. Sınıfın sonunda kapsamlı ve detaylı ön hazırlık sonrasında çocuğun öğretmeni, rehber öğretmen ve ailesinin ortak görüşü ile doğru bir yönlendirme yapmaktır. Artık velilerin öğretmenlere güvenmesi gerektiği gerçeği açıkça ortaya çıkmıştır” dedi.

Akademik Eğitim Meslek Öğrenmeye Engel Değil

Üniversite bitirdikten sonra mesleki eğitim merkezine kayıt olup bir mesleği öğrenip işyeri açtığını belirten Hilmi Özçiftçi , çocukken hafta sonları ve yaz tatillerinde çıraklık yapmam benim şu an bir işletme sahibi olmamda en önemli etkendir. Biz çocukluktan beri çalışmaya, çıraklık, kalfalık yapmaya alıştık. Usta terbiyesi, meslek ahlakı ve çalışma azmini çıraklık yaparken kazandık. Üniversiteyi bitirdik ancak diplomalı işsiz olmadık. Çünkü eğer çıraklık, kalfalık gibi bir temeliniz varsa, akademik eğitim size engel değil, bence ufkunuzu açan bir ayrıcalık, avantajdır” dedi.

Engin Akyüz ile konuşuYORUM her hafta olduğu gibi Akhisar'ın mahallelerini tanıtmaya devam etti. Bu hafta Büknüş ve Sabancılar mahalleleri fotoğraflar ile izleyicilere tanıtılmaya çalışıldı. 
 

Yorumlar