10 Ocak 2025
  • Manisa7°C
  • İzmir10°C

KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BAŞLADI

Ülkemizin bir çok bölgesinde inşaat maliyetlerinin artması ardından özellikle son 5 yılda yüzde 85 oranında artan metrekare maliyetlerinde ilk düşün İstanbul'da gözlendi.

Konut fiyatlarında düşüş başladı

29 Mart 2018 Perşembe 09:34

Bu haber toplam 17379 defa okunmuştur

İstanbul'da üretilen markalı konut projelerinde fiyatlar, son altı ayda birçok bölgede düşme eğilimine girdi. Söz konusu dönemde en büyük düşüş yüzde 3.8 ile Fikirtepe'de gözlendi.Kaynak: Konut fiyatlarında düşüş başladı 

Fiyatlardaki düşüşte, yüksek konut kredi faiz oranları ve yatırım geri dönüş sürelerindeki uzamaya bağlı konut talebinde gözlenen yavaşlamanın yanı sıra, belli bölgelerde yoğunlaşan stok birikimlerinin etkili olduğu öne sürülüyor. 

Gayrimenkul yatırımcısı Nurettin Yılmaz, Türkiye’de yaşanan konut satış oranlarına dair değerlendirmelerde bulundu.

Düşmeyen Faizler : Tüketici için gayrimenkul alımında uygun konut faiz oranı hala % 0,99 ve altıdır. Bu oranın üstüne kullanacakları faiz oranına zorunluluktan katlanacaklarını düşünüyorlar. Konut satışlarının eskiye dönmesi için konut faiz oranlarının da eskiye %0,99 altına inmesi öncelikli koşul. Piyasa yapıcılarında çok iyi bildiğini düşündüğüm bu husus gerçekleşirse sadece gayrimenkul satışı değil, doğrudan genel ekonomide gözle görülür bir iyileşme sürecine girileceğini düşünüyorum.

Stok Arz Fazlalığı & Fiyatların Düşme Beklentisi: Konut üretimi, iyi havalar devam edecekmiş gibi yıllardır hız kaybetmeden devam etti. Piyasalar açılmayınca, satılmayan konut miktarının üstüne yeni konutlar eklendi. Bu da yatırımcı ve müteahhit nezdinde bir baskı unsuru oldu. Zor durumda kalan üretici fiyat artıramamaya hatta bazı durumlarda fiyat düşürmeye başladı. Fiyatların artmadığını hatta zaman zaman gerilediğini gören Tüketici, konuta yatırım için doğru bir zamanlama olmadığını düşünmeye başladı. Hatta fiyatların düşeceği beklentisine girdi. Bu sebepten tüketicide ki genel eğilim bekle- gör olmaya başladı. Bu bekleyişte ne yazık ki süreci daha sıkıntılı hale getiriyor.

Yatırım ortamındaki karamsarlığın ortadan kalkmaması: 2013 yılında politika faizlerinin %5’in altını zorlamaya başlamasından sonra hep birlikte yaşadığımız süreçte, bazı zorluklar yaşanmaya başladı.

Ekonomideki yapısal sorunların çözümünde gösterilen isteksizlik, kimi gündelik ülke hayatının siyasetinde yer alan çalkantılar son olarak ise yaşanan hain darbe girişimi ve Afrin Zeytin Dalı Operasyonu neticesinde ülkedeki ekonomi oyuncuları arasında bir karamsarlık oluşmaya başladı. Bazen hiçbir somut verinin karamsarlığın dağıtılması için yeterli olmadığını görürsünüz. Üstelik bu karamsarlık, kişiler ve şirketler arasında bulaşıcı da olmaya başladı. Ekonomiye ilişkin iyileşme hedefleri her aşamada hep bir ileri taşındı. Önce seçimler bitince karamsarlık dağılacak beklentisine girildi, ardından referandum. Şimdi de iyileşme için 2019 seçimleri beklenmeye başlandı. Sürekli öteye taşınan hedefler, kişiler arasında bir güvensizliğinde oluşmasına neden olmaya başladı. Bu döngüden çıkmanın yolunu bulmamız lazım. Bu ekonomiye ve geleceğe olan inancı da zayıflatır. Hem şirketler hem de bireyler nezdinde yatırım için iyimserlik şart. Ülkedeki her bireyin üzerindeki bu karamsarlığı hızla üzerinden atması ve geleceğimiz için iyimser bir tutum takınması şarttır diye düşünüyorum.

BU DÜŞÜŞ KONUT SATIŞINDA ARTIŞI GETİRDİ.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Türkiye gayrimenkul sektörünün alt segmentlerini üçer aylık dönemler halinde irdelediği ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) katkılarıyla hazırladığı GYODER Gösterge’nin 2017 yılı 4. Çeyrek Raporu’nu yayımladı.

Rapora göre, geçen yıl üçüncü çeyreğe kıyasla dördüncü çeyrekte ilk el satılan konutlarda yüzde 1,4 artış görüldü. Aynı dönemde ikinci el konut satışlarında yaklaşık yüzde 1,6 daralma yaşanırken, ipotekli satışlar yüzde 6,7 azaldı. 2017’nin tamamında ise 2016’ya göre, ilk el satılan konutlarda yüzde 4,4, ikinci el satılan konutlarda yüzde 5,6 artış yaşandı.

Toplamda 1 milyon 409 bin 314 konut satıldı

Toplam konut satışları da 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 5,06 artışla 1 milyon 409 bin 314 seviyesinde gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları yüzde 22,2 büyümeyle 22 bin 234’e ulaştı.

Toplam konut kredisi hacmi 186 milyar TL’yi aştı

Kullanılan yeni konut kredisi miktarı, 2017’nin üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 16,3 milyar TL’ye ulaştı. Bununla birlikte 2017 yılı ilk çeyreğinde 18,8 milyar TL, ikinci çeyrekte 17,8 milyar TL olan kullanılan yeni konut kredisi miktarı, üçüncü çeyrekte de düşüş trendine devam etti. Toplam konut kredisi hacmi ise 2017 yılı üçüncü çeyrek itibarıyla 186 milyar TL’yi aştı.

Konut kredisi faiz oranlarında yükselme görüldü

Konut kredilerinin bireysel krediler içindeki payı bir önceki yılın aynı dönemine göre artarak yüzde 38,1 oldu. Konut kredisi faiz oranlarında 2017’nin ikinci çeyreğinden itibaren yükselme görüldü. Aralık 2017 itibarıyla konut kredilerinde aylık faiz oranı yüzde 1,08, yıllık bileşik faiz ise yüzde 13,78 seviyesinde gerçekleşti.

Yorumlar