26 Aralık 2024
  • Manisa6°C
  • İzmir8°C

KURBANLIK SEVKİYATI 9 EYLÜL'DE BAŞLIYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, 2015 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliği bugünden itibaren yürürlüğe konuldu.

Kurbanlık Sevkiyatı 9 Eylül'de Başlıyor

12 Ağustos 2015 Çarşamba 10:57

Bu haber toplam 3588 defa okunmuştur

Kurbanlık Sevkiyatı 9 Eylül'de Başlıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, 2015 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliği bugünden itibaren yürürlüğe konuldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, 2015 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına dair tebliği bugünden itibaren yürürlüğe konuldu. Trakya’daki iller ile İstanbul iline uygun şartları taşıyan kurbanlık hayvanların sevkleri 9 Eylül'den itibaren başlayacak, bu tarihten önce sevk işlemleri yapılmayacak. 

İller arası sevk edilecek kurbanlık hayvanlar için Türkvet ve KKKS üzerinden tanzim edilen veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce usulüne uygun bastırılmayan, silintili ve okunaksız olan pasaportlar/nakil belgeleri işleme konulmayacak. İller arası sevki talep edilen fakat küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş, yanlarında pasaportları/nakil belgeleri bulunmayan hayvanların sevklerine izin verilmeyecek.

KURBANLIKLARA KÖTÜ DAVRANANLARA CEZA YAĞACAK

Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 499 TL idari para cezası uygulanacak. Kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunmak yasak olup bu hükme aykırı davrananlara 499 TL para cezası uygulanacak.

Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ; 2015 Yılı Kurban Bayramı’nda ibadet maksadı ile kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dinî hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecek şekilde kesmelerine veya vekâlet yoluyla kestirmelerine yardımcı olunması, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi, kesim yapacak kişilerin eğitilmesi ve bu konulara ilişkin diğer hususlarla ilgili tedbirlerin alınması amacıyla hazırlandı. 

Tebliğ ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının çalışmaları, bilgilendirme çalışmaları, salgın hastalıklar açısından dikkat edilecek hususlar, kurbanlık hayvan sevkleri ile ilgili alınacak önlemler, kurbanlık hayvanların yüklenmesi, taşınması ve boşaltılması ile ilgili hususlar, kurbanlık hayvanların sevkleri sırasında yapılacak kontroller, kurbanlık hayvan satış yerlerine yönelik alınacak önlemler, kurbanlık hayvanların kesiminde ve kesim yerlerinde dikkat edilecek hususlar, kulak küpe ve pasaportların toplanması ve kayıtlarının silinmesi, çevre kirliliğine karşı önleyici tedbirler, kurban satışı ve kesimi yapılacak yerlerin fiziksel özellikleri ve uyulması gereken kurallar, etrafı kapatılmış özel mülk veya bahçesinde kurban keseceklerin uyması gereken kurallar, büyükşehir belediyelerinin ve belediyelerin yükümlülükleri, denetim işlemleri, cezai hükümler, koordinasyon sağlanacak kurum ve kuruluşlara ilişkin kural ve düzenlemeler detaylı olarak izah edildi. 

Tebliğe göre; komisyonlar tarafından 24 Eylül 2015 tarihinde idrak edilecek Kurban Bayramı münasebetiyle bütün komisyon üyeleri yükümlülüklerini yerine getirme noktasında gerekli tedbirleri alınacak. Şehirlerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve büyüklükte kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edilecek. Kurban keseceklerin kurbanlarını toplu kesim yerlerinde kesmeleri için tedbirler alınacak. 
Kurban hizmetlerinin kolaylaştırılması için kurbanlık hayvan satış ve kesim mekânları birbirine yakın yerlerde planlanır, çevresel riskleri en aza indirerek varsa atık yönetimi planlanmış alanlar seçilecek. Çevre kirliliğini önleyici tedbirlerin alınması bağlamında gerek duyulduğunda pazar yerleri kurban kesim yerine dönüştürülecek. Kurban satış ve kesim yerlerine ulaşımın kolay sağlanması için yerel yönetimlerce tedbirler alınacak
Kurban satış yerleri, çevre ve toplum sağlığını olumsuz etkileyecek durumlardan arındırılacak. 

Kurban satış yerleri etrafı branda ile çevrili, üstü kapalı ve insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak. Kesim yerleri genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilebilecek, zemininde su biriktirmeyen, ışıklandırma ve havalandırması bulunan mekanlardan seçilecek. Ayrıca insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak. Kesim alanı ve çevresine evcil ya da sokak hayvanlarının girmesine engel olunacak şekilde önlemler alınacak. Kesim yerlerinde kesilip parçalandıktan sonra etler hemen teslim edilmeli, bu sağlanamadığında gerekli soğuk saklama koşulları oluşturulacak. Kesim yerlerinden kaynaklanacak atık suların doğrudan alıcı ortama verilmesini engelleyici tedbirler alınacak. Kesim yerlerinde kesilen hayvanların deri ve sakatatlarının zayi olmadan amacına matuf bir şekilde değerlendirilmesi hususunda fiziksel veya diğer unsurlar doğrultusunda komisyonlarca gerekli tedbirler alınacak. Kesim yerlerinde deri ve sakatatların toplanacağı özel mekânlar oluşturulacak.

İl ve ilçelerdeki kurban satış ve kesim yerlerinin açık adresleri, DHYS kurban satış ve kesim yeri kayıt sistemine 07 Eylül 2015 Pazartesi günü mesai bitimine kadar girilecek.
Halk Eğitim Merkezlerinde ‘Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursları’ düzenlenmesine devam edilerek bu kurslara kurbanlarını kendileri kesecek olanların da katılmaları teşvik edilebilecek. Şehir merkezlerine yakın köy ve beldelerde bulunan besi çiftlikleri gerekli şartları haiz kesim yeri tesis etmeleri konusunda teşvik edilecek.
Özel sektör, kurban satış ve kesim yeri düzenleyerek kesim organizasyonu düzenlemesi hususunda teşvik edilecek.

Kesim yerlerinde komisyon üyesi kurum ve kuruluşlardan yeterli sayıda personel görevlendirilecek ve bu personele tanıtıcı ‘Görevli Kimlik Kartı’ ve ‘Kesim Elemanı Kimlik Kartı’ düzenlenecek. Söz konusu personelin ücretleri Kurban Komisyonu hesabından ödenecek.

Bayram günlerinde trafikte oluşan yoğunluk dikkate alınarak özellikle kurban satış ve kesim yeri güzergâhında ulaşımı kolaylaştıracak tedbirler alınacak.
Kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesi için randevu sistemi uygulanacak. Kesim işlemlerini bayramın ilk gününe sıkıştırmamak için, ikinci ve üçüncü güne indirimli ücret uygulaması yapılabilecek.
‘Vekâletle Kurban Kesim Organizasyonu’ konusunda bilgilendirme yapılacak.
Kesim yerlerinde, kasaplık belgesi veya Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından alınmış ‘Kurs Bitirme Belgesi’ ve ‘Hijyen Eğitimi Belgesi’ olanlar görevlendirilecek.

Kurban satış yerleri bayramdan 15 gün önce hazır hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlık hayvan nakli başlatılmayacak. Satış ve kesim yerlerinde görüntü kirliliği oluşmaması için belediyeler tarafından gerekli tedbirler alınacak. Kesim yerine götürülürken, araca bindirilirken, araçtan indirilirken ve kesilirken kurbanlık hayvanlara eziyet edenlere bu tebliğin 18. maddesinde belirtilen cezalar uygulanacak. Kurban raporu ve Kurban İstatistikleri il müftülükleri tarafından DHYS’ye 06 Kasım 2015 Cuma günü mesai bitimine kadar girilebilecek.

BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI

Bilgilendirme konusunda; il ve ilçelerde hazırlanan kurban satış ve kesim yerleri 14 Eylül 2015 Pazartesi gününden itibaren Kurul ve Komisyon üyesi kurum ve kuruluşların (özellikle valilik, kaymakamlık, müftülük ve belediyelerin) internet sitelerinde yayınlanacak.

Kurban Rehberi ilgili kurum ve kuruluşların web sitelerinde bayram öncesi yayınlanacak.
Kurban ibadetinin dini ve

Yorumlar