15 Ocak 2025
  • Manisa8°C
  • İzmir10°C

KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ PANELİ!

Akhisar Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlenen “ Küresel Isınma ve İklim Değişikliği paneli Tekel Sigara Fabrikası yemekhanesinde yapıldı. Panele konuşması olarak Tema Manisa İl Temsilcisi  Ziraat Mühendisi Nedim Zurnacı, Manisa Ki

Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Paneli!

14 Aralık 2007 Cuma 12:29

Bu haber toplam 3473 defa okunmuştur

Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Paneli!
>>>>>Kenan MOLLA

Akhisar Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlenen “ Küresel Isınma ve İklim Değişikliği paneli Tekel Sigara Fabrikası yemekhanesinde yapıldı. Panele konuşması olarak Tema Manisa İl Temsilcisi Ziraat Mühendisi Nedim Zurnacı, Manisa Kimyager Mustafa Tekoğlu ve Çevre Mühendisi Erkan Hamdi Özer konuşmacı olarak katıldı.

Sigara Fabrikası yemekhanesinde saat 15:00’te başlayan Küresel Isınma ve İklim Değişikliği paneli Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Panelin açış konuşmasını Akhisar Yaprak Tütün İşletmesi Müdürü Muzaffer Işık yaptı. Muzaffer Işık;” Tekel ailesi olarak bundan önce olduğu gibi şimdi de toplumsal sorunların çözümüne karınca kaderince katkı sunma çabasındayız. 1999 yılında yaşanan ve ülkemizi derinden sarsan deprem felaketinde genelde Tekel özelde de Akhisar Tekel olarak oradaydık.
İmkanlarımızı seferber ederek halkımızın yarasını sarmaya acısını paylaşmaya çalıştık. Akhisar’daki çeşitli sosyal etkinliklerde Tekel yer aldı.Bir Kan ihtiyaçı olduğunda ilk akla gelen kurum biz olduk. Bu günde sosyal bir görev bilinciyle beraberiz. Bilindiği üzere Dünya’da olduğu gibi ülkemiz de ciddi bir kuraklık sürecine girmiştir. Ülkemiz de Başkentimiz ve büyük kentlerimizde su rezervleri bitme noktasına geldi.Tarımsal üretimde ciddi düşüşler görüldü.Bütün bu olumsuz gelişmelere görülebilir bir neden olarak Küresel ısınmaya dayalı iklim değişikliği gösteriliyor. Bu paneli daha önce Manisa’da rayın valimiz Refik Arslan Öztürk’ünde kayıldığı bir programda izledim ve çok faydalı buldum. Geniş kitlelerle paylaşmak ve fayda olacağına inandığım için panelistlere ricada bulundum ve Akhisar’da bu çalışmayı sizlerle paylaşmak istedim katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Manisa Teknik Elemanlar Derneği (MATED) Çevre Mühendisi Erkan Hamdi Özer sunumuna başladı. Erkan Hamdi Özer;” Bilim adamlarının üzerinde durduğu en önemli konu eğer zamanında müdahale edilmezse; gelecek yüzyılda beklenen 1,4-5,8 C sıcaklık artışı ile dünya canlılarının sonu insanınkinden farklı olmayacaktır.Dünyadaki ısı enerjisinin miktarı,atmosferdeki karbondioksit ve metan gibi sera gazlarının konsantrasyonu ile orantılıdır. Bu gazlar yeryüzünden yansıyan enerjiyi tutarak dünyamızı ısıtırlar. Sera etkisi olmasaydı yeryüzünde yaşam büyük bir olasılıkla olmayacaktı ve ortalama sıcaklık +15 C yerine – 18C olacaktı. Sanayi devriminden sonra sera gazlarındaki artışın sonucu olarak,sera etkisi ile artmış ve dünyamız daha fazla ısınmıştır. Bunlardan karbondioksit ve sera gazı etkisinde %55; kloroflorokarbonlar % 25,metan % 15 ve azot oksitler % 5 oranında sorumludur.bilim adamları ortalama yüzey sıcaklığının bölgesel farklılıklar olmakla beraber gelecek 50 yıl içinde 0,6 – 2,5 C ; yüzyıl içinde de 1,4 – 5,8 C artabileceği tahmin edilmektedir. Küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişiklikleri toplumları, doğal sistemleri ve onların sosyoekonomik kalkınma faaliyetlerini etkilemekte,etkilenen unsurlar
değişen şartlara uyum sağlamak ve bunun içinde bir takım faaliyetlerinde azaltmaya gitmek zorunda kalmaktadır. Deniz suyu seviyesinde yükselmesi ile taşkınlar ve seller sulak alanları ve sahilleri tahrip edecektir.Böylece bitki türleri küresel ısınma ile gelen yeni şartlara adapte olmayacak, sel, kuraklık gibi felaketler neticesinde bir çok bitki türü yok olacaktır” dedi.

TEMA Vakfı Manisa Temsilcisi Nedim Zurnacı;”Ülkemizin yüz ölçümünün % 17’si düz ve düze yakın arazilerden oluşmakta, %83 ise orta ve daha eğimli arazilerden oluşuyor. Manisa yüz ölçümünün %18’i düz ve düze yakın araziler, % 82’si ise orta ve daha çok eğimli arazilerden oluşuyor. Türkiye’de erozyon ile her yıl 1.400.000 ton yani 70 milyon kamyon toprak erozyonla kaybedilmektedir. Erozyonla mücadele edebilmek için çiftimizin, halkımızın bilgilenmesi ve tarım tekniklerinin uygulanmasıyla gerekmektedir. Çünkü yaşamak için insan toprağa muhtaçtır. Toprak ve su bizim hayat kaynağımızdır.Ülkemizde çölleşme tehlikesine karşı, doğal kaynaklarımız olan ormanlarımızı, meralarımızı, tarım arazilerimizi ve su kaynaklarımızı verimli ve doğru kullanmak zorundayız ” Toprak yoksa ekmek yok, su yoksa hayat yok” dedi.

Su kirliliği ve alınacak önlemleri anlatan Kimyager Mustafa Tekoğlu:” Küresel ısınmanın insan ve canlı yaşamı için olumsuz sonuçlar doğuran önemli bir sonucu susuzluk ve su kaynaklarının hızla kirlenmesidir. Suların kirlenmesine karşı alınabilecek önlemler iki gruba ayrılabilir. Birincisi suları temizlemeye yönelik yerleşim yerlerinin artık suları arıtma istasyonlarından geçirerek su kaynaklarına verilmelidir.Türkiye’de kanalizasyon sularının % 98,67’si hiç arıtılmadan su kaynaklarına bırakılmaktadır.Fabrikalara filtre ve arıtma tesisi bulunmamaktadır. Bunlarına %84’ü kamu kuruluşlarıdır. Endüstriden kaynaklanan atık suların %78’i kaynaklarına bırakılmaktadır. Gübre, ilaç ve deterjanların suda mevcut olan yararlı bakteriler tarafından parçalayabilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

TEMA Vakfı Manisa Temsilcisi Nedim Zurnacı Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek. Belediye Başkanı Salih Hızlı ve Akhisar Yaprak Tütün İşletmesi Müdürü Muzaffer Işık’a TEMA’nın rozetini taktı.


















Yorumlar