“KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER“ SEMPOZYUMU ANTALYA’DA BAŞLADI
Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği’nin (TÜSKOOP-BİR) 1-5 Aralık tarihleri arasında Antalya’da düzenlediği, “Küresel Isınmanın Etkileri ve Alınacak Önlemler” sempozyumu başladı.
02 Aralık 2017 Cumartesi 19:13
“Küresel Isınmanın Etkileri ve Alınacak Önlemler“ sempozyumu Antalya’da başladı
Antalya Kenan MOLLA
Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği’nin (TÜSKOOP-BİR) 1-5 Aralık tarihleri arasında Antalya’da düzenlediği, “Küresel Isınmanın Etkileri ve Alınacak Önlemler” sempozyumu başladı. Sempozyumun ilk gününde açış konuşmaları ile “Küresel Isınmanın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı politikaları Açısından Değerlendirilmesi” paneli yapıldı.
Sempozyumun ilk açış konuşmasını, Türkiye’de ilk sulama kooperatifinin memleketi Akhisar’ın Beyoba beldesinde kuran, 27 bölge birliği, 2500 sulama kooperatifi, 300 bin ortağı bulunan TÜSKOOP-BİR genel başkanı Halis Uysal yaptı. İkinci konuşmayı Çukurova Sulama Birlikleri başkanı Faruk Umar, üçüncü konuşmayı Antalya 13. Bölge DSİ Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, dördüncü olarak Tüm Eczacı Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Mustafa Turunç, yaptı. Açış konuşmalarının yapıldığı sabahki oturumda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker ile, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük yaptıkları sunumlarla toplantıya katılanları bilgilendirdiler.
İlk açış konuşmasını yapan sempozyumun organize eden TÜS-KOOP-BİR genel başkanı Halis Uysal Bir Damla Suyun Neferiyiz diye yola çıktıklarını, her yıl yaptıkları sempozyumlarda çiftçileri aydınlatmayı amaçladıklarını, yine çiftçilere çağdaş tarıma entegre etmek istediklerini belirterek, “ Türkiye bu gün küresel ısınmanın risk gurubu ülkelerin başında gelmektedir. Çevre kirliliğinde de 40 ülke arasında ilk sıradadır. Mutlaka radikal önlemler alınmalıdır. Acilen Milli Su Konseyi kurulmalıdır. Kuraklık geçici değil kalıcıdır. Gölet ve baraj yapımına hız verilmelidir. En ucuz su tasarruf edilen sudur. Ulusal su kaynakları politikası belirlenmelidir. Gerektiğinde ekonomik sorunlar çözülebilir, siyasi iktidarsızlıklar giderilebilir, hatta ve hatta Suriye savaşı da bitebilir. Fakat duyarsızlık devam ederse, sonuç alıcı kararlar alınmazsa çevre ve susuzluk insanlığın sonunu hazırlayacağı unutulmamalıdır.” Dedi.
Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker, görüntülü olarak bakanlığın ve genel müdürlüğün çalışmaları hakkında geniş açıklamalar yaptı. İstatistiki bilgiler verdi. AB ülkeleri ile Birleşmiş Milletler tarafından kooperatifçilik açısından örnek gösteriler Tire Süt Kooperatifi Mahmut Eskiyörük, çiftçinin kalkınması, dolayısıyla ülkemizin kalkınmasının tek çıkar yolunun kooperatifçilikten geçtiğini belirterek,“Geçtiğimiz günlerde basın açıklaması yaparak, hiçbir tarım ürünü ithali yapılmasın dedim. Bir yıl nohut yemesek ne olur. Mercimek yemesek ne olur. Fiyatların yükseldiğini gören çitçi hemen o ürünleri diker. Çiftçimizin cebi para görünce mutlu olur.” Köylerin boşaldığını, yaşları 50 aşanların yaşadıkları yerler olduğunu söyleyen Eskiyörük, “Bu gidişle köylerde insan kalmayacak. Çiftçi yok olacak. Şirketler yerine çitçi ve gerçek kooperatifler desteklenmelidir. Toprağından para kazanacağına inanlar mutlaka köylerine döneceklerdir.” Dedi.
Sempozyuma katılan firmaların sunumları ile ilk günün sabahki toplantısı sona erdi. Öğleden sonraki oturumda, “Küresel Isınmada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Politikaları Açısından Değerlendirilmesi” paneli yapıldı. Bakanlık Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker’in yönetimindeki panelde, Bakanlığın Arazi Islahı ve Sulama Sistemleri Daire Başkanı Bekir Sıtkı Özbek, Daire başkanlığı müdürlü Ali Çağlar Çelikcan, Bakanlığın Teşkilatlanma Dairesi müdürü Sami Turan konuşmacı oldular. 2 saat süren Panel sonunda, toplantıya katılanların çeşitli sorularını yanıtladılar.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber