22 Ekim 2024
  • Manisa15°C
  • İzmir17°C

MAKEDONYA BÜYÜKELÇİSİ AKHİSAR’ I ZİYARET ETTİ!

Makedonya Cumhuriyeti Büyükelçisi Melpomeni Korneti Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı’ yı makamında ziyaret ederek Akhisar hakkında geniş bilgi aldı. Akhisar’ da tarihi ve turistik mekanlar hakkında da geniş bilgi alan Büyükelçi Korneti Akhisar

Makedonya Büyükelçisi Akhisar’ ı Ziyaret Etti!

27 Ocak 2008 Pazar 23:11

Bu haber toplam 3056 defa okunmuştur

Makedonya Büyükelçisi Akhisar’ ı ziyaret Etti!
>>Akif ÖZALP

Makedonya Cumhuriyeti Büyükelçisi Melpomeni Korneti Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı’ yı makamında ziyaret ederek Akhisar hakkında geniş bilgi aldı. Akhisar’ da tarihi ve turistik mekanlar hakkında da geniş bilgi alan Büyükelçi Korneti Akhisar’ ın en eski tarihi kültürü olan Thyateira (Tepe Mezarı) tarihi alanı da ziyaret etti.

Büyükelçi’ yi Belediye önünde Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek, Belediye Başkanı Salih Hızlı ve eşi Nergiz Hızlı, Ağır Ceza Reisi Muhammet Güney, Ticaret ve Sanayi Odası Mehmet Ali Erdayıoğlu, Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Eryüksel, Latif Çakmak ve Ömer İşçi, İl Genel Meclis Üyesi Kefayettin Öz ve Akhisar Makedonya Göçmenleri Kültür Dayanışma Derneği Başkanı İsmet Akkaynak karşıladı.

Daha sonra başkanlık makamına geçildi ve Kaymakam Mustafa Çek ve Belediye Başkanı Salih Hızlı Akhisar’ ı simgeleyen zeytin ve zeytinyağı şiltlerini hediye etti. Büyükelçi ziyaretin amacını anlatan kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında iki ülkenin tarihten gelen dostluğunu ve ortak kültürel yapısından bahseden Büyükelçi “sizin kültürünüzle bizim kültürümüz nerdeyse aynıdır. Makedonya da çok sayıda Türk azınlık yaşamaktadır aynı zamanda Türkiye’ de de birçok Makedon halkı yaşamaktadır. İki ülke arasında tarihten gelen sıcak ilişkiler vardır” dedi.

Bu arada Makedonya'nın yatırım açısından her geçen gün daha da tercih edilebilir ülkeler arasına girdiğine işaret eden Büyükelçi Melpomi, “Bu yıl AB ile adaylı müzakerelerine başlayacağız. Makedonya'nın 2010 yılında AB'ye tam üye olacağına inanıyorum. Bu çerçevede ülkemizde bir yatırım kampanyası başlattık. Hükümetimiz, yatırım yapacak firmalara sağlayacağı imkanları da açıkladı. Kültür ve tarihinin yanı sıra sanayisiyle de gelişmiş olan Akhisar' daki işadamlarını da ülkemize yatırıma bekliyoruz” diye konuştu.

Manisa ve Akhisar ile Makedonya arasında kardeşlik köprüsü kurmak istediklerini belirten Korneti, "Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi’nin evi bizim orada bulunmaktadır. Orayı onararak ziyarete açmak istiyoruz. Böylece Türkiye'deki insanların Makedonya'yı ziyaret etmeleri için bir nedenleri olacaktır" şeklinde konuştu.

Konuk olarak ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı “sizleri ilçemizde misafir etmekten son derece memnunuz. İlçemize hoş geldiniz. Makedonya ile ortak tarihi ve kültürel değerlerimiz var. Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan Makedonya ile ilişkilere son derece önem vermektedir. Akhisar nüfusunun yüzde 40’ ını göçmen halkımız oluşturmaktadır. Buradaki Makedon göçmenleri Derneğinin başkan ve üyeleriyle görüşüyoruz. Yaptığımız etkinliklerde göçmenlerimizin de yer almasına çalışıyoruz" dedi. Makedonya Büyükelçisi ayrıca Akhisar Belediyesine ait özel anı defterini imzaladı.

Belediye Başkanı Makamından ayrılış sonrası belediye önünde yerini alan İzmir Makedon Göçmenleri Derneği Başkanı Şaban Yaprak tarafından organize edilen davul, klarnet, trampet ve saksofondan oluşan müzik ekibinin çaldığı birbirinden güzel şarkılarla Büyükelçi Korneti, Belediye Başkanı Salih Hızlı ve eşi Nergiz Hızlı, Akhisar Makedon Göçmenleri Derneği Başkanı İsmet Akkaynak, Manisa Makedon Göçmenleri Derneği Başkanı Selim Şarkdağ ile birlikte Makedon yöresi oyununu oynadılar.

Makedonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Korneti ve tercümanlığını yapan mimar Muzaffer Gülsuyu, Manisa Makedon Göçmenleri Derneği Başkanı Selim Şarkdağ ile Akhisar’ daki karşılama ekibi ile birlikte Akhisar’ ın meşhur köftecisi Ramizler’ de yemek molası verildi. Burada işletme müdürü tarafından zeytin, zeytinyağı, peynir ve bir çok çeşit Akhisar’ a özgü hediyeler verildi.Ziyaret sonunda ise Büyükelçi ve ekibi Akhisar’ ın en büyük işletmelerinde Keskinoğlu’ nun inşa etmiş olduğu Ravika Köyü ziyaret edildi.










































Yorumlar