01 Aralık 2024
  • Manisa11°C
  • İzmir14°C

MİRASÇILIK BELGESİ ALINMASI

Tuğba Gerçin Çığ

04 Ekim 2021 Pazartesi 11:34

Mirasçılık belgesi alınması

Bir kimsenin vefatı halinde hukuk sistemimizce tanımlanmış bazı hukuki sonuçlar gündeme gelecektir. Bu hukuki durumların başında ise miras hükümleri gelmektedir. Bu hafta, ölüme bağlanan hukuki sonuçlardan biri olan ve herkesin muhatap kalması muhtemel mirasçılık kavramı ve veraset ilamı üzerinde duracağız.

Hepimizin bildiği üzere, kişinin vefat etmesi üzerine hayattayken sahip olduğu malvarlığı, bazı hakları ve borçları mirasçılarına intikal edecektir.  Bu kişiler yasal mirasçılar ya da vefat eden kişinin hayattayken belirlemiş olduğu atanmış mirasçılardan oluşabilmektedir. Ne var ki, hak sahiplerini ve mirasa kimin hangi oranda dâhil olacağını belirlemek hukuki bir mesele olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hukuki sorunun çözümlenmesi amacıyla alınan belge Veraset İlamı olarak adlandırılır. Veraset ilamı, müteveffanın mirasçılarını ve mirasçılık oranlarını göstererek gerekli resmi işlemlerin gerçekleştirilmesi ile mirasın paylaştırılmasına olanak tanır. Veraset ilamında belirlenen mirasçılar her hâlükârda söz konusu mal, alacak ve borçları kabul etmek zorunda değildir. Diğer bir deyişle mirasçılar mirası reddederek hak ve mesuliyetten kurtulabilmektedir. Bu konuya daha önceki makalelerimizde değinmiştik.

Veraset ilamı denilen belge esasında adından anlaşılacağı üzere mahkeme kararını ifade etmektedir. Mirasçılardan birinin dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yapacağı başvuru üzerine çıkartılabilmektedir. Bunun yanı sıra söz konusu belgenin Noterler yoluyla da elde edilmesi mümkündür. Üstelik mahkeme sürecine nazaran daha kısa sürede sonuç alınabilmektedir. Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde alınacak Veraset İlamı, talep edilen mahkemenin dosya yüküne göre değişmekle birlikte daha uzun sürede, daha az maliyetli bir yol olarak karşımıza çıkmaktadır.

Her ne kadar veraset ilamı ile vefat eden kişinin mirasçıları ve mirasçılık oranları görülse de miras bırakanın malvarlığının olup olmadığı, varsa nelerden ibaret olduğu bilgileri bu belgede yer almayacaktır. Bu hususun anlaşılması için Tereke Tespit Davası yolu kullanılarak mevcut hak ve borçlar belirlenmelidir.

Mirasçılık belgesi alınmaması halinde herhangi bir cezai yaptırım söz konusu değildir. Ancak kişinin vefat ettiği ve mirasçıların kimlerden ibaret olduğu bilgisi 90 gün içerisinde ölenin bağlı bulunduğu vergi dairesine beyanname verme yoluyla bildirilmelidir. Sürenin geçirilmesi halinde para cezası yaptırımı ile karşı karşıya kalma ihtimali bulunmaktadır. Gerek resmi kayıtların güncelliği ve doğruluğu gerekse miras paylaşım-intikal işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi açısından söz konusu süre geçirilmeksizin mirasçılık belgesi alınmalıdır. Resmi prosedürle muhatap kalınarak takip edilmesi gerekecek olan bu süreçte bir avukatın hukuki yardımına başvurmak, sürenin kısalması ve işlemlerin eksiksiz yürümesi açısından faydalı olacaktır.

Tarafımın en çok muhatap kaldığı sorulardan biri olan mirasçılık belgesi konusuna değinmeye çalıştım. Yeni yazılarda görüşmek üzere, güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Av. Tuğba ÇIĞ

İletişim: av.tugbacig@gmail.com

 

 

 

Yorumlar