NİTRATLI GÜBREDE MUHTARLARA DA SORUMLULUK VERİLDİ
Tarımda kullanılan nitratlı gübrelerin 2016 yılında satışının yasaklanmasının ardından, 2017 tarımsal üretim döneminde nitratlı gübrelerin satışı ve tarımda kullanımına ilişkin yeni yürürlüğe konulan uygulamalar hakkında Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvanc
03 Mart 2017 Cuma 16:33
Nitratlı gübrede Muhtarlara da sorumluluk verildi
Haber Merkezi
Tarımda kullanılan nitratlı gübrelerin 2016 yılında satışının yasaklanmasının ardından, 2017 tarımsal üretim döneminde nitratlı gübrelerin satışı ve tarımda kullanımına ilişkin yeni yürürlüğe konulan uygulamalar hakkında Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Akhisar Ziraat odası Toplantı Salonunda muhtar ve azalara yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Tarımda kullanılan nitrat içerikli (% 33 Amonyum Nitrat, % 26 Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN), Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat) gübrelerin, yasadışı olarak El Yapımı Patlayıcı (EYP) madde yapımında da kullanılması üzerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 8 Haziran 2016 tarihinden itibaren terörle mücadele kapsamında, ülke genelinde yukarıda anılan nitratlı gübrelerin satılması, dağıtılması, sevkiyatı ve kullanılması yasaklanmıştı.
Tarımsal üretimde önemli yeri olan nitratlı gübrelerin kullanım dönemlerinin yaklaşması nedeniyle Bakanlıkça yapılan son değerlendirmenin ardından; bahse konu gübrelerden
- % 33 Amonyum Nitrat gübresinin tarımda kullanımı tamamen Yasaklandığı,
- Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübresinin satışı tamamen Serbest bırakıldığı,
- % 26 ve % 21 Kalsiyum Amonyum Nitrat gübrelerinin satışının ise yeni getirilen düzenleme çerçevesinde Nitratlı Gübrelerin Kullandırılması Talimatı doğrultusunda yapılacağı açıklandı.
Söz konusu talimatın uygulanmasında birlikteliğin sağlanması amacıyla, Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 1 Mart Çarşamba günü Akhisar Ziraat odası Toplantı Salonunda 53 Mahalle Muhtarının katılımı ile “Muhtar ve Azaların Nitratlı Gübre Reçetelerini Onaylaması” konulu toplantı düzenlendi.
Akhisar İlçe Tarım Müdürü Ahmet Kılıç, yaptığı açılış konuşmasında toplantıya katılan muhtarlara konunun önemi ve neden böyle bir uygulamaya gerek duyulduğu hakkında açıklamalarda bulundu. Daha sonra kurumda görevli konu uzmanları tarafından sinevizyon desteğiyle uygulama safhaları hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapıldı. 2017 yılında Nitratlı Gübrelerin kullandırılmasında dikkat edilecek hususlar, bayilerin, çiftçilerin, İlçe Tarım Müdürlüğünün ve muhtarların yapması gerekenler hakkında bilgi verildi.
Anlatılan örnek uygulamada; % 26 Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) gübresi satın almak isteyen bir çiftçinin yapması gerekenler aşağıdaki şekilde üç adımda sıralandı:
1. Çiftçi (Tarımsal İşletme) öncelikle İlçe Tarım Müdürlüğü’ne başvurarak Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS)’a kayıt yaptıracak.
2. Kaydını tamamlayan çiftçiye Tarımsal Bilgi Sistemi (TBS) üzerinden 4 nüsha halinde Gübre Takip Reçetesi oluşturulup verilecek; 1 nüshası İlçe Tarım Müdürlüğünde, 1 nüshası bayide, 1 nüshası çiftçide ve 1 nüshası da çiftçide kalacak (çiftçi, gübre araziye uygulandıktan sonra kendindeki nüshayı İlçe Tarım Müdürlüğüne teslim edecek).
3. Çiftçi, reçetesi ile bayiden gübresini alacak. Gübreyi tarlasına/bahçesine atmadan önce Muhtar veya azalara haber vererek uygulamasını gerçekleştirecek. Gübre attıktan sonra reçetenin üzerine “.…/…./2017 tarihinde ………. kg % 26 CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) gübresi Reçetede kayıtlı parsellere uygulanmıştır” ibaresini yazılacak, muhtar/aza ve çiftçi tarafından imzalanacak ve daha sonra çiftçi tarafından İlçe Müdürlüğüne teslim edilecek.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber