23 Kasım 2024
  • Manisa22°C
  • İzmir20°C

ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR

Özellikle kış aylarında sık sık karşılaştığımız ve günlük yaşantımızda sorun oluşturan öksürük balgam ya da salya üretimi olmadan kuru şekilde oluşabileceği gibi balgamlı olarak da görülebilmektedir.

Öksürüğe Ne İyi Gelir

27 Kasım 2017 Pazartesi 19:54

Bu haber toplam 3127 defa okunmuştur

Öksürüğe Ne İyi Gelir 

 Özellikle kış aylarında sık sık karşılaştığımız ve günlük yaşantımızda sorun oluşturan öksürük balgam ya da salya üretimi olmadan kuru şekilde oluşabileceği gibi balgamlı olarak da görülebilmektedir. Balgamlı öksürüklerde problem daha çok akciğer kaynaklıdır.

    Kuru öksürükte boğazda gıcıklanma ve gıdıklanmalar olabilir. Bunu tetikleyen en belirgin sebepler ise sigara tüketimi, alerji, viral enfeksiyonlar ve havadan soluduğumuz tahriş edici bazı maddeler  tarafından meydana gelebilmektedirler. Öksürük sırasında boğaz tahriş olarak bireye acı verebilmektedir. Öksürük ile karşılaştığımız sırada yapabileceğimiz ilk çözüm odayı havanlandırarak bol su tüketmektir.Peki öksürüğe ne iyi gelir?

   Öksürük tedavisinde daha çok bitkisel yöntemlere baş vururuz. Bu yöntemler eski dönemlerden günümüze kadar gelmiştir.

  • Özellikle üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyon kaynaklı öksürüklerin ve bronşit tedavisinde bal ve kekik yaygın olarak kullanılmaktadır. Kekik yaprağının yapılan araştırmalar sonucunda da öksürük karşıtı bir ilaç olduğu belirlenmiştir. İçerisine bal ilave ederek hazırlayacağımız kekik çayının etkisinin daha büyük olduğu söylenmektedir.
  • Balgamlı öksürük rahatsızlıklarında karabiberin dolaşımı artırarak balgamın akışını hızlandırdığı ve içerisine bal eklenerek tüketildiği taktirde öksürüğün şiddetinde yavaşlama sağlandığı gözlemlenmiştir. Yaklaşık olarak 2 yemek kaşığı kadar taze olarak çektirdiğimiz ve her yerde rahatlıkla bulabileceğimiz karabiberin içerisine 2 yemek kaşığı da bal ekleyerek sıcak suda 15 dakika demleyip süzdükten sonra içime hazır hale getirebiliriz.
  • Limon zengin C vitamini içeriğinden dolayı özellikle kış aylarında bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesi için bol miktarda tüketilmelidir. Limonu kestikten sonra üzerine biraz da tuz ve karabiber ekleyerek tükettiğimiz taktirde öksürük için ideal bir yiyecek haline gelecektir.
  • Boğazımızın rahatlaması için ılık sütü içerisindebal ilave ederek de tüketebiliriz. Ilık süt tüketimi boğazda oluşan gıcık hissini engellemektedir.
  • Toz zencefil ile bir tatlı kaşığı balı karıştırarak elde edeceğimiz macun boğaza iyi gelmektedir.
  • Pekmez doğal ve çok etkili bir besindir. Hatta pekmez için öksürüğe karşı en etkili yöntem bile diyebiliriz. Ilık süte karıştırarak tüketebiliriz. Birçok çeşiti ile rastlayabileceğimiz pekmezin en çok önerileni ise dut pekmezidir. Üzüm pekmezi yerine tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.  Pekemezi geceleri karabiber ile macun kıvamına getirerek de tüketmek mümkündür.
  • Öküsürük için çok bilinmeyen besinlerden bir tanesi de ananastır. Ananasın içerdiği bromelanin akciğer rahatsızlıkları için birebirdir. Akciğerlerdeki iltihaplanmaların tedavisinde tüketilebilir.
  • Öksürüğün boğaz tahrişine neden olduğunu belirtmiştik. Bu tahriş nedeni ile de  boğaz ve gırtlak öksürük nedeni ile acımaya başlayarak kişinin rahatsızlığında artış sağlar. Bunun çözümü ise bol bol su tüketimidir. Suyun çok sıcak ya da çok soğuk tüketiminin aksine ılık tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Zerdeçal içerisinde yüksek miktarda antibakteriyel maddeler içermektedir. Enfeksiyon durumlarında bir çay kaşığı zerdeçal tozu ve bir çay kaşığı ajovan kimyonu karıştırılarak kaynayan suya atılır. Daha sonra yarısı kalınca kaynamadan alınarak içerisine bal ilave edilir ve tüketilir.
  • Tuzlu su ile oluşturacağımız gargara boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olur ve aynı zamanda kuru öksürüğün giderilmesi için de etkili bir yöntem oluşturur. Yarım bardak ılık suyun içerine bir çay kaşığı tuz ilave ederek elde edeceğimiz karışım ile 15 saniye yapacağımız gargarada pratik ve etkili bir yöntem oluşturacaktır.
Yorumlar