OP. DR. ABDULLAH ERZURUM BEL FITIĞI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLERİ ANLATTI
Bel Fıtığı Nedir? Nasıl meydana gelir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Bel fıtığı hakkında doğru bilinen yanlışlar?
17 Mart 2016 Perşembe 16:40
Op. Dr. Abdullah Erzurum Bel Fıtığı Hakkında Bilinmesi Gerekenleri Anlattı
Haber Merkezi
Bel Fıtığı Nedir? Nasıl meydana gelir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Bel fıtığı hakkında doğru bilinen yanlışlar?
Özel Doğuş Hastanesi Beyin & Sinir Cerrahisi Hekimi Op. Dr. Abdullah Erzurum bel fıtığı hakkında bilinmesi gereken her şeyi anlattı;
BEL FITIĞI (LOMBER DİSK HERNİSİ)?
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Abdullah Erzurum, bel fıtığının yalnızca belde ağrı oluşturan bir rahatsızlık olmadığını belirterek, “Özellikle tek taraflı kalça ve bacak ağrısı bel fıtığı için klasik yakınmalardır, gayri tıbbi uygulamalarla iyileşen vakalar, zaten birkaç günlük istirahat ve birkaç ilaçla iyileşecek olan mekanik bel ağrılarıdır” dedi.
Hastaların hastaneye başvurma nedenleri sıralamasında ikinci sırada yer alan bel ağrıları, hastanın yaşam kalitesini bozacak kadar önemli bir yere sahiptir.
Bu ağrıların nedenlerinden biri de bel fıtığıdır. Bel fıtığında ilaç ve diğer yöntemlerin etkili olmadığı durumlarda, hastada nörolojik fonksiyon kaybı olduğunda ameliyata başvurulur. Bel fıtığı, omurgalar arasında bulunan disk denilen elastiki kıkırdak dokunun omurgaların basısı nedeniyle arkaya doğru kayarak omurilik kılıfından çıkan ve bacağın çeşitli bölgelerine giden sinirleri sıkıştırmasıyla oluşur diye konuştu.
Bazen ani bir zorlama, ağır bir şey kaldırma,kuvvetli bir hapşurma, ters bir hareketin bile bel fıtığına neden olabileceğini belirten Erzurum, “Günümüzde modern yöntemlerleMR(manyetik rezonans) bel fıtığı tanısı kolay bir şekilde konulmakta ve derecesi belirlenebilmektedir.
Disk dediğimiz elastiki maddenin bacağa giden sinirlere yaptığı basının derecesi önemlidir.Eğer sadece bel ve bacak ağrısı mevcut, herhangi bir uyuşukluk, güç kaybı, hareket kısıtlılığı yoksa bel fıtığı başlangıç safhasında demektir. Bu halde hastaya kas gevşetici ilaçların verilmesi, yatak istirahatı ve belini zorlayacak hareketlerden kaçınması önerilir. Hastanın evde kaldığı süre içinde yatak istirahatı yapması önerilir. Çok sert zeminde yatmanın sanıldığının aksine bir yararı yoktur” ifadelerini kullandı.
Erzurum, “Hastalarda kuvvet kaybı, yürüme zorluğu, idrar fonksiyon bozukluğu, cinsel fonksiyon bozulması varsa, ve ağrı nedeniyle gündelik yaşam etkileniyorsa, cerrahi dışı tedavilerden sonuç alınamamışsa, tek seçenek ameliyat olmaktır. Bel fıtığı ameliyatı olan hasta aynı gün ayağa kalkıp, yardımsız yürüyebilir ve ameliyat öncesi ağrılarından tamamen kurtulur, en geç 1 ay içinde normal yaşamına geri döner” şeklinde konuştu.
Son yıllarda bel fıtığı ameliyatları MİKROCERRAHİ yöntemi ile yapılmakta olup,hastaların ameliyat sonrası normal yaşama dönüş süresi kısalmaktadır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber