02 Ocak 2025
  • Manisa9°C
  • İzmir14°C

ÖZEL AKHİSAR HASTANESİ KOAH HAKKINDA BİLGİLENDİRİYOR

Özel Akhisar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülgün Tunçay, KOAH Hakkında bilgilendiriyor.

Özel Akhisar Hastanesi KOAH hakkında bilgilendiriyor

20 Kasım 2019 Çarşamba 09:56

Bu haber toplam 3399 defa okunmuştur

Özel Akhisar Hastanesi KOAH hakkında bilgilendiriyor
Haber Merkezi

Özel Akhisar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülgün Tunçay, KOAH Hakkında bilgilendiriyor.

KOAH Akciğerlere hava giriş çıkışını kısıtlayan, zamanla ilerleyen tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır.

 KOAH terimi Kronik (sürekli) Obstrüktif (tıkayıcı) Akciğer Hastalığı kelimelerinin baş harflerinden oluşur.

 Bu hastalıkta hava yollarının duvarı kalınlaşır ve şişer. Hava yollarının içine dolan balgam tıkanıklıklara yol açar. Bunun sonucun da hava yolları daralır. Akciğerlere hava giriş çıkışı azalır. Hava keseciklerinin yapısının da bozulması sonucu akciğere dolan hava geri boşalamaz ve bunun sonucunda nefes darlığı oluşur.

 KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalığın erken dönemlerde tanınması çok önemlidir. Ancak sigara içen kişiler başlangıçta yakınmalarını sigaraya bağladıktan doktora başvurmazlar.

 Erken teşhis için 40 yaş üstü sigara içen bireylerin yılda 1 kez solunum fonksiyon testi yaptırmaları gereklidir. Solunum fonksiyon testi uygulanması basit olan ve hastalığın teşhisinde çok önemli bir testtir.

 Hastalığın en önemli belirtileri; öksürük, balgam ve nefes darlığıdır.

 Nefes darlığı başlangıçta sadece zorla eforlarla ortaya çıkarken hastalık ilerledikçe hastanın günlük işlerini dahi yapamaz hale gelirler.

 Türkiye gibi sigara kullanımının yaygın olduğu ülkelerde KOAH sık görülür. 40 yaş üstü sigara içen her 5 kişiden 1’inde KOAH görülmektedir.

 En önemli risk faktörü %90 sigaradır. Diğer risk faktörleri hava kirliliği, kırsal kesimde kullanılan yakıtlar (Biomas) , tozlu ve dumanlı işyerlerinde çalışma olarak sayılabilir. Genetik faktörlerin az da olsa KOAH oluşumunda rolü vardır. Sigaranın bırakılması tedavide en önemli yaklaşımdır. Hasta sigara içmeye devam ederse tedaviden fayda görmez.

 KOAH ‘ ta solunum yoluyla alınan ilaçların düzenli kullanılması, fiziksel aktivitenin korunması, solunum rehabilitasyonu gerekli aşıların zamanında yapılması ve iyi beslenme ile hastalar normale yakın bir hayat sürebilirler.

 Solunum yetmezliği ileri evre hastalarda solunumu desteklemek için uzun süreli oksijen ve solunum destek cihazları kullanılır.

Detaylı Bilgi ve Randevu için 0236 404 0 404

haber.jpg

Yorumlar