02 Kasım 2024
  • Manisa18°C
  • İzmir19°C

ÖZEL AKHİSAR HASTANESİ KOLONOSKOPİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİYOR

Özel Akhisar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. H.Cahit Elmacı Kolonoskopi Hakkında Bilgilendiriyor

Özel Akhisar Hastanesi Kolonoskopi hakkında bilgilendiriyor

27 Şubat 2020 Perşembe 14:21

Bu haber toplam 5175 defa okunmuştur

Özel Akhisar Hastanesi Kolonoskopi hakkında bilgilendiriyor
Haber Merkezi

Özel Akhisar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. H.Cahit Elmacı Kolonoskopi Hakkında Bilgilendiriyor

Kolonoskopi, ince bağırsakların son noktasından başlayıp, anüste sonlanan yaklaşık 1,5-2 m uzunluğundaki kalın bağırsağın; kolonoskop denilen bükülebilir bir aletle anüsten girilerek yapılan incelenmesi işlemidir.

Kolonoskopi Ne Zaman Gereklidir?

45 yaşın üzerindeki kimselerde olası bağırsak kanserinin erken teşhisi için 5 yılda bir tarama amacıyla kolonoskopi yapılmalıdır. Bu işlem esnasında saptanan polip denilen ve zamanla kansere dönüşebilen lezyonların çıkarılması ile kanser gelişiminin önüne geçilebilmektedir.

Makattan taze kırmızı kanaması olanlarda veya dışkısında gizli kan saptananlarda,

Birinci derece akrabasında kalın bağırsak kanseri veya polibi öyküsü olanlarda,

Bağırsak kanseri veya polibi öyküsü olanlarda kontrol amacıyla,

Çekilen diğer filmlerde kalın bağırsakta şüpheli görünüm saptanan kişilerde,

Geçmeyen ishali olanlarda ishal sebebinin araştırılması amacıyla,

İnflamatuar bağırsak hastalığı (ülseraktif kolit crohn hastalığı) olanlarda,

Nedeni açıklanmayan kilo kayıplarında,

Uzun süren kabızlık durumlarında,

Dışkılama alışkanlığında değişiklik olması

Tedavi ile geçmeyen ve nedeni açıklanmayan karın ağrılarında yapılmalıdır.

Kolonoskopi İşlemine Nasıl Hazırlanmalıdır?

Kolonoskopi işlemi kalın bağırsağın incelenmesi olduğu için işlemden önce yapılacak diyet ve boşaltıcı ilaçlar ile ile bağırsağın çok iyi temizlenmiş olması işlemin değerini artıracaktır. Bu nedenle hastalarımız işlemden 48 saat önce katı gıda alımını kesmeli ve işlem gününe kadar sadece sıvı gıdalarla beslenmelidir. (Diyetin içeriği için lütfen hekiminize danışınız.) 48 saat süren sıvı diyetini takiben işlemden bir gece önce hekiminiz tarafından yazılan boşaltıcı ilaçları hekiminizin tarif ettiği şekilde kullanmalısınız. O gece ishal olunacağı için bol su alınmalıdır.

Kolonoskopi Nasıl yapılır?

Bağırsak temizliği yapılmış olan hasta endoskopi ünitesine alınır ve hazırlıklar yapıldıktan sonra sedasyon amacıyla kolundan damar yolu açılır. Hasta sol yanına yatırılır ve kalp atımları ile kan oksijen düzeyi parmağa takılan bir cihaz ile takip edilir. Damardan verilen sedatif ajan (Midazolam ve/veya pethidine HCL) sayesinde hasta çok az ağrılı ve/veya ağrısız bir şekilde işlemi tolere eder. Bağırsakların gevşemesi için buscopan da yapabiliriz. Çok zorunlu olmadıkça genel anestezi uygulanmaz. Sol yanına yatırılan hastanın öncelikle makat bölgesi dışardan muayene edilir. Daha sonra hekim sağ el işaret parmağı ile anal kanalı muayene eder.(Rektal Tuşe). Sonra kolonoskop yavaş ve dikkatlice anüsten sokularak sırasıyla rektum, rektosigmoid köşe, sigmoid kolon ve diğer  kalın bağırsak bölümleri geçilerek çekuma ulaşılır. İleoçekal valveden geçilerek ince bağırsağın son 20cm’lik kısmı uygun vakalarda incelenir. (Bu işlem crohn hastalığının tanısı için değerlidir.) Daha sonra kolonoskop çıkarılmaya başlanır ve çıkarken tüm bağırsak incelenir. Bu işlem 10–15 dakika sürer.

İşlem esnasında gerek görülürse patalojik inceleme için biyopsi alınabilir. Veya ileride sorun çıkarabilecek polib gibi lezyonlar çıkarılabilir. Tüm bu işlemler ağrısızdır.

Kolonoskopinin Yan Etkileri Nelerdir?

Kolonoskopi esnasında olabilecek en büyük komplikasyonlar bağırsağın delinmesi riskidir. Bu risk çok düşük olup; olduğu takdirde cerrahi müdahale gerektirir. Biyopsi veya polipektomi yapılan hastalarda işlemden sonra kanama olabilir. Bu durumda hekiminize başvurunuz.

Kolonoskopi Sonrası Neler Olur?

Kolonoskopi takiben doktorunuz bulguları rapor şeklinde hazırlayıp size bilgi verecektir. Eğer parça (biyopsi) alınmışsa bunun sonucu için birkaç gün beklemek gerekecektir.

Eve gittikten sonra evde 3–4 saat istirahat gerecektir. İşlemden sonra o gün sizde gaz şikâyeti olabilir, bu nedenle besinlerin alınmaması gereklidir. İstirahattan sonra normal diyetinize dönebilirisiniz.

Yorumlar