26 Aralık 2024
  • Manisa7°C
  • İzmir9°C

ÖZEL AKHİSAR HASTANESİ’NDEN “RAMAZAN’DA SAĞLIKLI BESLENME” ÖNERİLERİ

Özel Akhisar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tolgahan Kaya, Ramazan boyunca nasıl beslenmek gerektiğini, iftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Özel Akhisar Hastanesi’nden “Ramazan’da Sağlıklı Beslenme” Önerileri

18 Haziran 2015 Perşembe 14:59

Bu haber toplam 3676 defa okunmuştur

Özel Akhisar Hastanesi’nden “Ramazan’da Sağlıklı Beslenme” Önerileri
Haber Merkezi

Özel Akhisar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tolgahan Kaya, Ramazan boyunca nasıl beslenmek gerektiğini, iftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısının birdenbire değiştiğini belirten Dyt. Tolgahan Kaya, “Üç öğün olan günlük beslenme iki öğüne düşer. Kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işi börek ve tatlı tüketimi artar. Bunun yanı sıra meyve ve sebze tüketimi azalır. Oysa unutmamak gerekir ki, günlük alınması gereken vitamin, mineral, karbonhidrat, yağ ve protein oranları ramazan ayında aynı miktarda alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Tolgahan Kaya, “Oruç sırasında sağlıklı beslenme kadar vücutta yaşanan değişimler konusunda da bilinçli ve dikkatli olmak gerekiyor. Beslenme düzeninin birdenbire değişmesi orucun ilk günlerinde kan şekerinin düşmesi, vücut ısısının azalması, üşüme, baş ağrısı, uyku hali ve halsizlik gibi sorunların yaşanmasına neden olabilir. İşte bu nedenle iftarda mideye aşırı yüklenmeyip doğru beslenmek gerekiyor. Zaten vücut ritmi bu tempoya kısa sürede alışıp uyum sağlayacaktır. Beyin çok ince ve hassas bir şekilde, sindirim sistemi, şeker düzeyi, yağ metabolizması gibi vücudun çeşitli işlevlerine ayar yapar. Beslenme düzeyi ve ruhsal duruma göre daha farklı bir fizyolojik durum ve işleyiş mekanizması devreye girer. İçimizdeki kozmik zeka, her yeni bedensel ve ruhsal duruma göre yeni ayarlar ve taktikler geliştirir. Ramazan, doğru beslenildiği takdirde sürekli çalışan bedenimizin toksin atılımını sağlamak için iyi bir fırsattır. Vücut, bu dönemde zararlı fazlalıkları atarak kendini yeniler, mide-bağırsak sistemi istirahate çekilir, gün içerisinde alkol ve sigara alımı olmadığı için vücuttaki kan temizlenir, ciğerler yenilenir. Özellikle karaciğer hem dinlenir, hem de kendini yeniler. Sürekli yeme alışkanlığından kaynaklanan obezite rahatsızlığından yakınanların vücutları dinlenir ve düzenli beslenme alışkanlığı için bir fırsat doğar.” dedi.

Son olarak Tolgahan Kaya, “İftarda gün boyu aç kalan midenin herhangi bir besini kabul etmesi için seçilmesi gereken ilk besin su. Oruç, su ve hurma ile açılıp besleyici bir çorba, peynir ve pide ile devam etmeli. Ara verip ana öğünde et, salata, sebze ve komposto gibi çeşitler yenilebilir. Ara verip biraz kuruyemiş, sütlü tatlı ya da meyve yenilmeli. Veya bir dilim börekle çay keyfi yapılabilir. İftar ile sahur arasında uzayan zaman diliminde mutlaka iki ara öğün olmalı. Yani Ramazan beslenme alışkanlığı 2 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde olmalı. Sahur atlatılmaması gereken bir öğün. Doyurucu, hafif, besleyici ve enerji veren yiyecekleri içermeli. Zengin bir kahvaltı şeklinde olabilir, ya da çorba, pilav, makarna, hoşaf, sütlü tatlılar, yoğurt ve meyve gibi besinler yenilebilir. Susuzluğu artırıcı besinler yenilmemeli ve susamayı önleyeceği için bu öğün mutlaka çayla tamamlanmalı.” ifadelerini kullandı.