26 Aralık 2024
  • Manisa7°C
  • İzmir9°C

ÖZEL DOĞUŞ HASTANESİ BİLGİLENDİRİYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz TOKSOY’dan Sağlıklı Yaşam Ve Sağlıklı Beslenme

Özel Doğuş Hastanesi Bilgilendiriyor

29 Haziran 2015 Pazartesi 17:09

Bu haber toplam 3365 defa okunmuştur

Özel Doğuş Hastanesi Bilgilendiriyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz TOKSOY’dan Sağlıklı Yaşam Ve Sağlıklı Beslenme

BÖLÜM -1-

ü  Günümüzün hayat tarzı obezite eğilimini artırıyor mu?

ü  Çocuklarımız egzersize gittikçe daha az vakit ayırıp televizyon ve bilgisayar başında gereğinden fazla mı oturarak vakit geçiriyor?

ü  Modern aileler hızlı yaşamlarında sağlıklı besleyici yemekleri hazırlamak için yeterli zaman bulamıyor mu?

Yeni hızlı yaşam tarzı, teknolojik aletlerin çokluğu, az hareket, çokça abur cubur üzerine kurulmuş gibi… peki ya sonunda? Daha sık, daha erken yaşta görülmeye başlayan obezite! Önlemenin tek yolu da ailece sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyip, sağlıklı beslenme ve egzersize mutlaka vakit ayırmak.

OBEZİTE NEDİR?

Obezite vücutta aşırı yağ artımıyla(kilo alımı) ortaya çıkan, çevresel etkilerle tetiklenen genetik zeminli kronik bir hastalıktır.

Obezitenin kişilerin sağlıkları üzerinde birçok negatif etkisi vardır. Özellikle sosyal yaşamı bozmanın yanında kalp, sindirim, solunum ve bağışıklık sistemlerini etkiler.

Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlamıştır.

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez ihtiyacıdır.

İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin ögelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir. Karın doyurmak, açlığı bastırmak, canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir.

Günlük yaşamda bireylerin(gebe, emzikli, bebek, okul çocuğu, genç, yaşlı, işçi, sporcu, kalp-damar, şeker, yüksek tansiyon hastalığı, solunum yolu bozuklukları vb.) yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı vardır.

Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18’i kadınlarda ise %20-25’ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30’un üstüne çıkması obezite oluşturmaktadır.

Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obeziteye neden olmaktadır. Buna paralel olarak, günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlandırmıştır.

BİR SONRAKİ YAZIMIZDA OBEZİTE NEDENLERİ ...

meltem-senis-toksoy.jpg

Yorumlar