ÖZGÜR ÖZEL’DEN MAĞDUR OLAN ÇİFTÇİLER ÇİN SORU ÖNERGESİ
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel 30-31 Aralık günleri yoğun kar yağışı sebebiyle yolları kapanan, elektrikleri, suları kesilen, zeytin ağaçları kırılan ve zeytin depolarının çatıları çöken Akhisar’ın Sünnetçiler, Yatağan ve Tütenli köylerinde yaşanan m
09 Ocak 2015 Cuma 11:59
Özgür Özel’den Mağdur Olan Çiftçiler Çin Soru Önergesi
Haber Merkezi
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel 30-31 Aralık günleri yoğun kar yağışı sebebiyle yolları kapanan, elektrikleri, suları kesilen, zeytin ağaçları kırılan ve zeytin depolarının çatıları çöken Akhisar’ın Sünnetçiler, Yatağan ve Tütenli köylerinde yaşanan mağduriyeti ve Çamönü köyünde örtü altı seracılık yapan çiftçilerin kar yağışı nedeniyle yaşadıkları sıkıntıyı iki ayrı soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.
CHP’li Özgür Özel Tarım Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Akhisar’ın Sünnetçiler, Yatağan ve Tütenli köylerindeyolları kapanan, elektrikleri, suları kesilen, zeytin ağaçları kırılan ve zeytin depolarının çatıları çöken köylülerdebir haftaya varan elektrik kesintileri yaşandığını ve şu anda hala daha suları kesik olan köylerin bulunduğunu söyledi.
CHP’li Özel soru önergesinde Tarsim sigortasının zeytin ağacını kapsamadığını, sadece ürünü kapsadığını söyleyerek köylülerin ağaçlardan en az 3-4 yıl verim alamayacaklarını da ifade etti.
Köylülerin borçları ertlenecek mi?
CHP’li Özel Tarım Bakanı Mehdi Eker’eManisa’nın Akhisar ilçesinin Sünnetçiler, Yatağan ve Tütenli köylerinde yaşanan mağduriyetin ortadan kaldırılması için Bakanlık tarafından hangi çalışmaların yapılacağını, zeytin ağaçlarının da TARSİM tarım sigortası kapsamına alınıp alınmayacağını, köylerde üreticilerin uzun yıllar mağdur olmaması için hibe yardımı ya da zararlarının karşılanması yönünde bir çalışma yapılıp yapılmayacağını ve mağdur olan üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve zirai kredi kullandıkları özel bankalara olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini ve yine köylülerin vergi, elektrik, su vb. borç ve diğer ödemelerinin tamamen affedilip affedilmeyeceğini sordu.
Çamönü köyündeki üreticiler de mağdur!
CHP’li Özel Tarım Bakanı Mehdi Eker’e bir diğer soru önergesinde Akhisar’ın Çamönü (Karasonya) köyünde 30 Aralık gecesi başlayan yoğun kar yağışı sebebiyle zor durumda kalan örtü altı seracılık yapan çiftçilerin mağduriyetini sordu.
Özgür Özel soru önergesinde; “Özellikle İstanbul haline turfanda olarak Karasonya marulu ve salatalığı olarak bilinen ürünleri satan üreticilerimiz, geçmişte tütüncülük ile geçinirken, son yıllarda tütün üretimin bitirilmesi ile duruma teslim olmamış ve iklim koşullarının da avantajıyla S.S Çamönü Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurmuşlardır. Kooperatif 186 üyesi ile örtü altı seracılığının gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Ancak, örtü altı seracılığı TARSİM tarım sigortası kapsamında değildir ve geçtiğimiz günlerdeki yoğun kar yağışı sonucunda bu seraların tamamı kullanılamaz hale gelmiş ve Kooperatif üyelerinden 170’i mağdur olmuştur.” dedi.
Örtü altı seracılık tarsim kapsamına alınacak mı?
CHP’li Özgür Özel Akhisar Çamönü köyünde yaşanan mağduriyetle ilgili Tarım Bakanı Mehdi Eker’e şunları sordu:
Manisa’nın Akhisar ilçesi Karasonya köyünde örtü altı seracılığı yapan üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır?
Söz konusu üreticilerin zararlarının ortadan kaldırılması için çiftçilere herhangi bir destekleme/hibe yapılacak mıdır?
Köyde hasar tespiti yapılmış mıdır? Yapılmış ise kaç çiftçi mağdur olmuştur?
Örtü altı seracılığının TARSİM tarım sigortası kapsamına alınması düşünülmekte midir?
Mağdur olan üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve zirai kredi kullandıkları özel bankalara olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi/ötelenmesi düşünülmekte midir?
Köylülerin vergi, elektrik, su borç ve diğer ödemelerinin ertelenmesi ya da tamamen affedilmesi düşünülmekte midir?
Bu köyde seraların kulanmış olduğu elektrik sanayi elektriği kapsamında değerlendirildiğinden çiftçimi yüksek maliyetlerle mahkum olmaktadır. Bu sorunun çözümüne yönelik seralarda kullanılan elektrik bugüne kadar neden tarımsal elektrik kapsamına alınmamıştır? Bundan sonra söz konusu mağduriyetin giderilmesi için çiftçimizin kullandığı elektriğin tarımsal elektrik kapsamına alınması düşünülmekte midir?
Köyün teknik bir ihtiyacı olarak uzun süredir dile getirilen trafonun yapılması için herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?
Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma Ajansı tarafından örtü altı seracılık ile ilgili AB fonları ve hibelerle yürütülen örnek proje benzeri bir projenin Akhisar için de hayata geçirilmesi düşünülmekte midir?
Akhisar Çamönü köyü ve Türkiye’nin farklı yerlerinde de benzer mağduriyetler yaşayan tüm çiftçiler mevcut mevzuat yeterli olmadığı takdirde, sorunun çözümüne yönelik bir hükümet tasarısının hazırlanması düşünülmekte midir?
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber