10 Ocak 2025
  • Manisa15°C
  • İzmir17°C

ÖZKAMALI; BURKULMA DEYİP GEÇMEYİN

Akhisar Özel Doğuş Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr.Dr. Ahmet Özkamalı, ayak bileği burkulmaları ve tedavisi konusunda bilgi verdi.

Özkamalı; Burkulma Deyip Geçmeyin

08 Mart 2016 Salı 15:34

Bu haber toplam 2688 defa okunmuştur

Özkamalı; Burkulma Deyip Geçmeyin
Haber Merkezi

Akhisar Özel Doğuş Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı  Opr.Dr. Ahmet Özkamalı, ayak bileği burkulmaları ve tedavisi konusunda bilgi verdi.

Ayak bileği burkulmaları günümüzde en çok karşılaşılan günlük ortopedik sorunların başında gelmektedir.

Genellikle basit bir yaralanma sonucu ayak bileğini oluşturan kemik, kıkırdak, tendon ve bağ yaralanmalarının tümünü içine alan bir durumdur.

Ayak bileği burkulmaları çoğu zaman basit lif zedelenmesi veya yırtılmalarıdır. Şişlik, morarma, ağrılı hareket zorluğu, rahat yürüyememe şeklinde oluşur. Ancak bazen durum hafife alınarak önemli kıkırdak yaralanmaları ve kemik kırıkları tespit edilemez, geç kalınır ve kalıcı ayak bileği sakatlıkları oluşur. Ayak bileği ağrıları ve şişlikler kalıcı olur. Yürüme ve basma bozulur, ayaklarda nasırlar oluşur. Yürüme kalitesi düşer. Bu durumların  tedavisi de her zaman mümkün olmaz.

Ayak bileği bir burkulma ve düşme sonucu hemen şişerse bu bir kanamadır ve yırtık oluşmuştur. Hemen buz, bandaj tedavisi yapılıp derhal ortopedi uzmanına müracaat edilmelidir.

Burkulma sonucu aynı gün sorun olmaz, ertesi gün ağrı şişlik başlarsa, liflerde zorlanmaya bağlı ödem oluşmuş demektir. İç kanama olabilir. Bu durumda hemen tedavisi başlanmalı ve ortopedi uzmanına müracaat edilmelidir. Çünkü bu geç başlayan ağrı, şişlik önemli bir kıkırdak yaralanmasının habercisi olabilir. Eğer burkulma sonrası kişi basıp yürüyemiyorsa şişlik olsun veya olmasın derhal ortopedi uzmanına müracaat etmelidir. Bu durum bir kırık veya çıkık nedeniyle oluşmuş olabilir.

Tüm ayak bileği yaralanma ve burkulmaları her zaman olduğu gibi doğru teşhis ve tedavi gerektirir. Muayene, röntgen ve gerekiyorsa bir emar (MR) çekimi sonrası teşhis zor değildir. Tedavi ne kadar erken başlarsa sonuç o kadar başarılı olacaktır.

Yorumlar