11 Ocak 2025
  • Manisa8°C
  • İzmir13°C

PARKİNSON İLAÇLARI

Dünya genelinde yaygınlık gösteren Parkinson, ne yazık ki kesin bir tedaviye sahip değildir.

Parkinson İlaçları

03 Mayıs 2018 Perşembe 16:14

Bu haber toplam 1261 defa okunmuştur

Parkinson İlaçları

Dünya genelinde yaygınlık gösteren Parkinson, ne yazık ki kesin bir tedaviye sahip değildir. Ancak gelişen tıp teknolojileri ile birlikte hastalığın etkilerinin sınırlandırılması belirli ölçüde mümkün hale geliyor. Bunun gerçeklemesini sağlayan Parkinson ilaçları, doğru bir şekilde kullanıldığı takdirde hastanın yaşam kalitesinde düşüş yaşamasını engelliyor. Nörodejeneratif bir hastalık olan Parkinson, beyinde dopamin salgılayan hücrelerin ölmesi sonucunda meydana geliyor. Hastalık süresince ellerde titreme, herhangi bir nesneyi kavrayamama, yürümede zorluk ve eklem kontrolünde zorluk gibi etkiler görmek mümkün hale geliyor. İlerleyen aşamalarda gündelik ihtiyaçlarını karşılamada zorluk yaşamaya başlayan hasta, ne yazık ki yaşam kalitesinde büyük bir düşüş yaşıyor. Bunu engellemek içinse erken teşhis yapılmalı ve gerekli ilaç desteği mümkün mertebe sunulmalıdır. Böylelikle yaşamına daha etkin bir şekilde devam eden birey, hastalıktan minimum düzeyde etkileniyor.

Beyin hastalığı grubuna giren Parkinson, yine aynı grup içerisinde olan Alzheimer ile sıklıkla karıştırılabiliyor. Parkinson, hareket bozukluğunu ve beyin motor hareketlerinde değişimlere yol açarken Alzheimer ise doğrudan düşüncelere etki ediyor. Alzheimer olan bireyde hareket bozuklu ortaya çıkmazken anıların unutulması ve hastayla olan bağlantının kopmasıyla yavaşlama görülebiliyor. Her iki hastalığın kesin bir tedavisinin olmaması ortak yön olarak nitelendiriliyor.

Parkinson Teşhisinde Dikkatli Olunmalı

Diğer hastalıklar ile karıştırılma şansı bulunan Parkinson teşhisinde oldukça dikkatli olunmalıdır. Tanı ve teşhis aşamalarının tümü, uzman doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Olası bir yanlış teşhis, hem gereksiz ilaç kullanımına yol açıyor hem de var olan gerçek hastalığın ilerlemesine neden oluyor. Uzman bir doktordan randevu alarak gerekli tanı ve teşhis aşamalarına geçebilirsiniz. Doktorunuz, var olan belirtileri gözlemliyor ve belirli bir noktada topluyor. Ayrıca süreç dahilinde sizden belirli testler de istenebilir. Yaşanılan el titremesinin psikolojik olup olmadığı saptanarak gerekli tedavinin uygulanması gerekiyor.

Parkinson hastalığından şüphelenen kişiler genellikle Parkinson için en etkili ilaç arayışına giriyor. Bireysel olarak herhangi bir ilaç kullanmamanız gerektiği gibi Parkinson ilaçlarını da uzman hekim kontrolünde kullanmalısınız. Hali hazırda teşhisin yapılmasını sağlayacak olan doktorunuz, hastalık seviyenize en uygun olan ilacı verecektir. Bu nedenle bağımsız bir şekilde herhangi bir ilacı kullanmak yerine her aşamada doktorunuzdan yardım almanız gerekiyor.

Parkinson Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Norofen ve dogmatil gibi ilaçlar son derece etkili ve ağır olabileceğinden ötürü öncelikle hastalığınızın seviyesini öğrenmelisiniz. Doktorunuz, gerekli teşhis aşamasından sonra zaten size uygun olan ilacı yazıyor. Parkinson tedavisi nasıl olmalıdır sorusu ise yine hastalığınızın seviyesinde gizlidir. Eğer başlangıç evresinde iseniz gerekli beslenme alışkanlıkları ve egzersizler ile birlikte hastalığınızı kontrol altında tutmanız mümkün. Tabi bir yandan ilaç desteği de alarak yaşam kalitenizin etkilenmesini önleyebilirsiniz. Parkinson için en etkili ilaç, her ne kadar kesin tedavi olarak görülmese de hastanın rahatlatılması açısından bir hayli önem arz ediyor.

Her ilacın yan etkisi olabileceğinden dolayı Parkinson ilaçları yan etkileri bağlamında da değerlendirilmeli. Parkinson ilaçları halüsinasyon gibi olumsuz etkilerin yaşanmasına yol açabilir. Kullandığınız ilaçta herhangi bir beklenmedik etki görüldüğü takdirde derhal doktorunuza danışmalısınız. Böylelikle ilacı kullanmaya devam edip etmeyeceğinizi uzman hekim görüşü ışığında belirlemeniz mümkün.

Yorumlar