23 Aralık 2024
  • Manisa11°C
  • İzmir14°C

RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME

Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü diyetisyeni Emel Koçoğlu, Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme ile bilgilendirme yaptı. Diyetisyen Emel Koçoğlu;” Ramazan ayı sağlıklı beslenmeyi sürdürebileceğimiz bir zamandır. Ramazan ayında ana öğünlerimiz

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme

13 Mart 2024 Çarşamba 15:21

Bu haber toplam 6294 defa okunmuştur

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme

Haber Merkezi

Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü diyetisyeni Emel Koçoğlu, Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme ile bilgilendirme yaptı. Diyetisyen Emel Koçoğlu;” Ramazan ayı sağlıklı beslenmeyi sürdürebileceğimiz bir zamandır. Ramazan ayında ana öğünlerimiz sahur ve iftar vakitleridir. İftar sonrası bir küçük ara öğün yapılabilir.

SAHUR ÖĞÜNÜ:

Sahur öğünü mutlaka yapılmalı. Günde tek öğün beslenme metabolizmanın yavaşlamasına , kilo alımına, kabızlık gibi sindirim sitemi hastalıklarına neden olur. Sahurda tuzlu, baharatlı, kızartılmış, beyaz unlu, şekerli yiyecek tüketiminden kaçınılmalı. Sahur öğünümüzde çorba, yumurta, beyaz et, fermente süt ürünleri, sebze, mevsim yeşillikleri, meyve, tam tahıllı-kepekli ekmek tüketilmeli. Demli çay, kahve, gazlı içecekler gibi kafein ve şeker içeriği yüksek içecekler tüketilmemeli. En az 4-5 bardak kadar su tüketilmeli.

İFTAR ÖĞÜNÜ:

Uzun saatler süren açlık ve susuzluk döneminden sonra orucumuzu açarken mide ve genel sağlığımız için iftar öğününde ne yediğimize ve porsiyon miktarlarına dikkat etmeliyiz. Orucumuzu açtığımız su çok soğuk, içtiğimiz çorba ve yediğimiz yemekler çok sıcak olmamalı. İhtiyacımız kadar yiyeceği, önceden planlayarak ve porsiyonlayarak sofraya koymak iftarda fazla yiyecek tüketmemizi önleyecektir.

İftarda çorba, az yağlı et, tavuk, balık, sebze, yeşillik salatası, baklagil ve kepekli tahıl ürünleri tercih edebiliriz. İftarda tüketeceğimiz yiyecekleri ikiye bölerek ve 2 öğün arasında 15-20 dakika ara vererek midemizi rahatlatabilir, kan şekerimizin hızlı yükselmesini engelleyebiliriz. Yemekler yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmeli. İftarda aşırı tuzlu, şekerli, beyaz- rafine unlu, kızartılmış, çok yağlı yemekler tüketmekten kaçınmalıyız. İftar ve uykuya geçiş saatlerimiz arasında en az 5-6 bardak su içmeliyiz. İftar sonrası meyve, tuzsuz- kavrulmamış kuru yemiş, süt ürünleri ile küçük bir ara öğün yapabiliriz. İftar öğünümüzü yaptıktan 2 saat sonra hafif yürüyüş ve egzersiz yaparak, ramazan ayında hareketsiz kalmaktan ve bunun getireceği sağlık problemlerinden uzaklaşmış oluruz. Ramazan ayında sağlıksız- aşırı beslenme ve fiziksel  aktivitenin yetersiz olması kilo alımına, yüksek tansiyona, kan şekerinin yükselmesine ve sindirim sistemi hastalıklarına neden olabilir.

whatsapp-image-2024-03-13-at-14.26.31.jpg

Yorumlar