27 Aralık 2024
  • Manisa10°C
  • İzmir11°C

SAATLER NE ZAMAN GERİ ALINACAK? SAAT KAÇ? KIŞ UYGULAMASI NEDİR?

Saatler ne zaman geri alınacak? Kış saati uygulaması ile ilgili bilgileri haberimizden görebilirsiniz. Saatin kaç oluğunu karıştıran vatandaşlar burandan doğru bilgilere ulaşabilirler.

Saatler ne zaman geri alınacak? Saat kaç? Kış uygulaması nedir?

07 Kasım 2015 Cumartesi 12:47

Bu haber toplam 3479 defa okunmuştur

Saatler ne zaman geri alınacak? Kış saati uygulaması ile ilgili bilgileri haberimizden görebilirsiniz. Saatin kaç oluğunu karıştıran vatandaşlar burandan doğru bilgilere ulaşabilirler. Geçtiğimiz günlerce yapılan 1 Kasım genel seçimi nedeni ile ertelenen kış saati uygulamasına geçiş için az bir süre kaldı. Peki saatler ne zaman geri alınacak? Mobil cihazlarda, bilgisayarlarda ve elektronik bazı aletlerdeki saatlerde yanlışlık vatandaşların aklını karıştırdı. İşte ayrıntılı bilgiler.

Saatler ne zaman geri alınacak? Bu sorunun yanını haberimizden görebilirsiniz. Özellikle son 1 haftadır tüm Türkiye'de bu sorunun yanıtı aranıyor. Binlece vatandaş saatin kaç olduğunu hala karıştırıyor. 1 Kasım'da yapılan genel seçimler nedeni ile ertelenen kış saati uygulaması ertelenmişti. Peki saatler ne zaman geri alınacak? Yapılan açıklamalara göre saatler 8 Kasım 2015 tarihinde 04.00'dan 03.00'a geri alınacak. İşte detaylı açıklamalar.

Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulaması kapsamında gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu için saatler 29 Mart'ta 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı. Bu karara göre, 25 Ekim'de yaz saati uygulamasının sona ermesi ve saatlerin 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınması gerekiyordu.

Yapılan yeni düzenleme doğrultusunda, bu yıl yaz saati uygulaması 1 Kasım'da yapılacak genel seçimler nedeniyle 8 Kasım'da sona erecek ve saatler 04.00'ten 03.00'e alınacak.
Saatleri neden geri alıyoruz?

Yaz günlerinde gün ışığı, yani aydınlık saatler çok daha uzun olmasına rağmen hala tasarruf için saatlerin niçin bir saat ileriye alındığı çoğunlukla anlaşılmaz. Bunun en kısa açıklaması 'gece zamanını da gündüze katmaktır' ama bizler zaten karanlık olan saat 24:00'de değil de 23:00'de yatmamızın ülkemize ne kazandıracağını genellikle anlayamayız. Saatleri ileri almanın kış mevsimi ile alakası yoktur.

Kış aylarında standart zaman uygulanır. Ancak yaz günlerinde çok uzun aydınlık geçen bir zaman süresi vardır. Amaç bu sürenin başlangıcını ileri kaydırarak, akşam olma süresini bir saat uzatmaktır. Yaz günleri hava çok erken aydınlanır.

Kış saati uygulamasının, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle 8 Kasım'a ertelenmesine yönelik düzenleme, daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un imzasıyla Başbakanlığa gönderilmişti.

Yapılan yeni düzenleme doğrultusunda, 25 Ekim'de sona ermesi gereken yaz saati uygulaması, bu yıl 8 Kasım'da sona erecek ve bu tarihte saatler 04.00'ten 03.00'e alınacak.

Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulaması kapsamında, gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu için saatler 29 Mart'ta 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı.

TELEFONLARDA SAAT AYARI

Kış saati uygulamasına geç geçmemiz dolayısıyla telefonlar kendini 25 Ekim sabahı geri almış olacak. Bunun önüne geçmek için ise Android ve iPhone'larda saat ayarı yapmanız gerekiyor.

iPhone için;
Önce Ayarlar>Genel>Tarih ve Saat> bölümüne girin. Ardından "Otomatik Ayarla" özelliğini devredışı bırakın.

Android için;
Ayarlar>Tarih ve Saat bölümüne girin. Yeni ekranda yer alan "Otomatik tarih ve saat" ile "Otomatik saat dilimi" ayarlarını pasif konuma getirin.

BİLGİSAYARDA SAAT AYARI NASIL YAPILIR?

Cihazlar bu duruma hazır değil. Ancak Microsoft, bugünden bu özel duruma çözüm bulmak adına ufak bir güncelleme yayınlamış durumda. Güncellemeyi indirdiğinizde 25 Ekim'de Windows PC'ler saatleri otomatik olarak geri almayacak ve 8 Kasım'da bunu yapacak.
Güncelleme Windows 10 haricinde diğer işletim sistemlerinde otomatik olarak indirilmediğinden sizin manuel şekilde güncellemeyi kurmanız gerekiyor.

Ancak güncelleme dışında siz de bilgisayarınızın saatleri otomatik olarak geri almasını engelleyebilirsiniz. Bunun için Tarih ve Saat ayarlarına girip 'Gün ışığından yararlanma saati için otomatik olarak ayarla' özelliğini devredışı bırakın. Ancak bu ayarı 24 Ekim akşamı yapmayı unutmayın; öncesinde yaparsanız saatin kendini bir saat geri aldığını fark edeceksiniz. Günlük akışınızı bozmaması açısından bu işlemi 24 Ekim akşamı yapmanızda fayda var.
8 Kasım günü geldiğinde tekrar bu ayarı etkin hale getirebilirsiniz.

YAZ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin'e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır. Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir.
Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir.

Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklin'nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjamin'in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.

YAZ/KIŞ SAATİ UYGULAMASI KARIŞIKLIĞI

YSU nedeniyle yapılan saat değişikliklerinin karmaşıklık bakımından olumsuz yönleri de mevcuttur.
İnsanların saatlerini değiştirmeyi unutmaması gerekir ve bunun için fazladan bir zaman gerekir. Ayrıca mekanik saatlerin tam duyarlılıkla değiştirilmesi sorun yaratabilir. Saat içeren cihazlar arttıkça, bunları ayarlamak için harcanan zaman artmaktadır. Ayrıca iki saat dilimi arasında çalışıp oturan insanlar her iki YSU uygulamasının da izini takip etmek zorundadır. Öyle ki bazı saat dilimlerinde YSU uygulanırken diğerinde uygulanmayabilir. Bu da gün uzunluklarını değişken hale getirir. Yine görüşmeler, toplantılar, yolculuklar, yayınlar ve fatura sistemlerinde sapma ve bozulmalar görülebilir ve bu da pahalıya mal olabilir.Sonbaharda saatler 02.00'den 01.00'e alınırken saatler 01:00:00.0 ve 01:59:59.9 aralığını iki kez okuyacağından sorunlara yol açabilir.
William Willett'ın anıtındaki saat her zaman YSU'ya tabi tutulur.Kimi bilgisayar tabanlı sistemler saat değişikliklerinin ardından aksama yaşayabilir veya yeniden başlatılma gereği duyabilir. Bu tarz durumlara örnek olarak 1993'te bir Alman kuruluşunun gördüğü zarar örnek olarak gösterilebilir.Tıbbi cihazlar ise ters durumların ortaya çıkmasına neden olabilir ve bu da doktorların sorumluluğunu üstlendiği hastaların zarar görmesine yol açabilir. Bu sorunlar, YSU'nun kendi içinde yaşadığı değişikliklerle birleştiğinde 2007 yılı sorunu gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Yazılım geliştiricileri böyle durumlarda birçok yazılımı test edip düzenlemek zorunda kalır. Ayrıca kullanıcılar da yazılımların son sürümlerini indirip kurduktan sonra bilgisayarlarını yeniden başlatmak zorunda kalır.
Bazı saat değişikliği sorunları, saatleri sürekli ayarlamak suretiyle önlenebilmektedir. Bu ayarlamalar sürekli olmasa bile aşama aşama da yapılarak sorunlar çözülebilmektedir. Örneğin, Willett'ın ilk YSU önerisinde her hafta yirmişer dakikalık değişiklik yapma fikri yer almaktaydı. Ancak bu durum uygulamanın karmaşıklığı arttıracağı düşünülerek uygulamaya hiçbir zaman konmadı.

YSU standart zamanın dezavantajlarını taşır ve hatta artırır. Örneğin, kişiler güneş saatini okurken saat kuşağını ve doğal farklılıkları da hesaba katmalıdır. Ayrıca öğleni takip eden iki saat içinde güneşe çıkmaktan kaçınmak gibi güneşe maruz kalmaya ilişkin kurallar, yaz saati uygulanmaktayken doğruluk ve kesinliğinden kaybeder

Saatler ne zaman geri alınacak? Kış saati uygulaması ile ilgili bilgileri haberimizden görebilirsiniz. Saatin kaç oluğunu karıştıran vatandaşlar burandan doğru bilgilere ulaşabilirler. Geçtiğimiz günlerce yapılan 1 Kasım genel seçimi nedeni ile ertelenen kış saati uygulamasına geçiş için az bir süre kaldı. Peki saatler ne zaman geri alınacak? Mobil cihazlarda, bilgisayarlarda ve elektronik bazı aletlerdeki saatlerde yanlışlık vatandaşların aklını karıştırdı. İşte ayrıntılı bilgiler.

Yorumlar