23 Kasım 2024
  • Manisa18°C
  • İzmir19°C

ŞAKİR SARIÇAY’IN KALEMİNDEN; DÜNYA ZEYTİN GÜNÜ VE AKHİSAR

Her yıl Türkiye’nin farklı zeytin bölgelerinde kutlanan yerel zeytin ve zeytinyağı festivalleri bir anlamda tüm dünyanın ilgisini çekti.

Şakir Sarıçay’ın kaleminden; Dünya Zeytin Günü ve Akhisar

14 Aralık 2016 Çarşamba 09:17

Bu haber toplam 4414 defa okunmuştur

Şakir Sarıçay’ın kaleminden; Dünya Zeytin Günü ve Akhisar
Haber Merkezi

Her yıl Türkiye’nin farklı zeytin bölgelerinde kutlanan yerel zeytin ve zeytinyağı festivalleri bir anlamda tüm dünyanın ilgisini çekti. Zeytin üretimi pek çok ülkede olmasına rağmen bizim gibi özel kutlamalar ve şölenlere pek rastlanmıyordu. Bu yıl ilk defa Uluslararası Zeytin Konseyi’nin Türkiye’deki yerel etkinlikleri de dikkate alarak dünyada 26 Kasım tarihini “Dünya Zeytin Günü” olarak kabul etti. Bu kabulle birlikte zeytin üreticisi ülkelerde ve ülkemizde bu günün anlamına uygun olarak pek çok yöremizde kutlama yapıldı.

Artık tüm dünyada zeytin üreticisi ve sanayicilerinin de bir günü oldu. Son yıllarda Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan zeytin ve zeytinyağı üreticisi ve ihracatçısı, yetkililerden destek bekliyor. Dünya Zeytin Günü’nü davetli olduğumuz Manisa Akhisar ilçesindeki etkinliklere katılarak kutlama ve panellere katıldık

Zeytin ne ister?

Akhisar Ticaret Borsası öncülüğünde Akhisar’a bağlı Sindelli Köyünde gerçekleştirilen “Dünya Zeytin Günü” programı dolayısı ile köyde yoğun bir hareketlilik yaşandı. Sindelli Köyünde bulunan 1000 yıllık tarihi zeytin ağaçlarının altında zeytin ve zeytinyağı sunumları ve köy kahvaltısı ile başlayan etkinlik “Zeytin ne ister?” paneli ile devam etti.

Panelin açılış konuşmasını yapan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat; “Türkiye’de şuana kadar zeytin ağacı sayısı 190 milyonu aştı. Zeytin sevgi ister emek ister, ancak her şeyden önce prim ister. Zeytinyağına olduğu gibi sofralık zeytine de prim desteğinin verilmesini istiyoruz. Prim desteğinin ‘Sofralık’, ‘yağlık’, ‘iyi tarım’ ve ‘organik tarım’ kategorilerde verilmesi daha rasyonel olacaktır.” diyerek üreticilerin sesi oldu.

Panel konuşmalarının ardından katılımcılar 1000 yıllık zeytin ağaçlarından hasat yaparak zeytin topladılar. Oldukça başarılı bir organizasyon olarak dikkati çeken “Dünya Zeytin Günü” etkinliğinin sonuçlarından birinin zeytine prim desteğinin alınacağı umudunun artmasıydı. Pek çok zeytin üreticisi ülkede zeytine verilen prim desteğinin Türk çiftçilerine de verilmesi zeytin tarımı yapan çiftçilerimizi sevindirecektir. Bu destek verilmelidir diye düşünüyorum.

Yeşil zeytinin %70’ini Akhisar üretiyor

Son yıllarda ülkemizde zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi haline gelen Akhisar ilçemiz, özellikle yöreye has Domat zeytini ile tanınıyor. Türkiye’de üretilen sofralık yeşil zeytinin yüzde 70’ini Akhisar üretiyor. İlçede Edremit, Domat, Trilye ve Uslu türü zeytinlerin üretimi yapılmaktadır. Bugün Akhisar’da 12 milyon meyveye gelmiş zeytin ağacı bulunuyor ve Türkiye zeytin ağacının yüzde 9’u ilçede bulunuyor. Tütün tarımından zeytin tarımına hızlı bir geçiş yapan ilçe Manisa ilinin diğer ilçelerine de örnek oldu. Tarım arazisi sıkıntısı çeken Demirci, Gördes ve Selendi ilçelerinde son yıllarda zeytin tarımı ve ağacı ciddi biçimde arttı.

Akhisar’da zeytin tarımı profesyonel yöntemlerle yapılıyor ve pek çok zeytin arazilerinde binlerce ağaç bulunuyor. Bu nedenle birçok zeytin işletmesi sadece kendi zeytinlerini işleyerek piyasada oyuncu olabiliyor. Akhisar’da zeytin hasadı elle veya hasat makineleri ile yapılmakta ve ürünler bekletilmeden işletmelere ulaştırılabilmekte ve kaliteli zeytin ve zeytinyağı elde edilebilmektedir. İlçe İstanbul ve İzmir karayolu üzerinde olması dolayısı ile yol boyunca perakende zeytin ve zeytinyağı satışları ile hem ilçenin tanıtımı hem de ekonomik bir kazanç elde ediliyor. Küçük çiftçiler de kendi ürününü direk tüketiciye kolaylıkla ulaştırabiliyor.

Akhisar’a yolunuz düşerse göreceksiniz ki bu ilçede sadece zeytin konuşulur. Zeytin konusunda uzmanlaşan ilçe ülkemizin ve dünyanın pek çok yerine zeytin ve zeytinyağı gönderiyor. Zeytin fidanı üreticiliğinin de geliştiği ilçemizde, sertifikalı istediğiniz tür zeytin fidanını da bulabiliyorsunuz. Yolunuz Akhisar’dan geçerse sadece köfte yemeyin, zeytin ve zeytinyağlarından İster tüketmek için ister hediyelik olarak almayı unutmayın.

Bu kadar Akhisar, zeytin ve zeytinyağından bahsetmişken, sizlere zeytin için yazdığım “Zeytin Olsun”  şiirimi de paylaşmak istiyorum. Tüm Akhisarlılara ve zeytin tarımı yapanlara selam olsun.

   Zeytin olsun

 Bir fidan dik zeytin olsun,

 Küplerin yeşil, siyah dolsun,

 Zeytinyağı şifan olsun,

 Posası yakıt, yaprağı çayın olsun. 

 Bir fidan dik zeytin olsun,

 Evlada miras, toruna hediye,

 Kutsal kitabımızda tavsiye olsun,

 Vatanımız yaz kış yeşile doysun.

 Bir fidan dik zeytin olsun,

Fakirler zengin, gönüller hoş olsun,

Dağlarımız prina, kekik koksun,

Dünyamız yaz kış yeşil olsun.

(Basın Bülteni)

Yorumlar