23 Ocak 2025
  • Manisa11°C
  • İzmir14°C

SGK BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILIYOR

SGK İl Müdürü Yavuz Kurt, işverenlerin SGK’na olan sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası borçları ile sigortalıların isteğe bağlı, Ek-5 tarım sigortası, BAĞ-KUR prim borçları ve ihya tutarlarının uygun

SGK borçları yeniden yapılandırılıyor

27 Temmuz 2021 Salı 15:14

Bu haber toplam 2711 defa okunmuştur

SGK borçları yeniden yapılandırılıyor
Haber Merkezi

SGK İl Müdürü Yavuz Kurt, işverenlerin SGK’na olan sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası borçları ile sigortalıların isteğe bağlı, Ek-5 tarım sigortası, BAĞ-KUR prim borçları ve ihya tutarlarının uygun koşullarla yeniden yapılandırıldığını belirterek, yapılandırmanın detayları ve avantajları hakkında Manisalılara bilgilendirmede bulundu.

Yavuz Kurt açıklamasında, yapılandırmanın devletle barışarak temiz bir sayfanın açılması, işverenlerin geçmiş dönemlere ait prim borçları sebebiyle katlanmak zorunda oldukları maliyetlerin azaltılması, ayrıca prim borçlarını ödemek veya ihya etmek suretiyle emekliliğe hak kazanacaklar için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Başvurular İçin Son Gün 31 AĞUSTOS

Vatandaşlarımız son başvuru tarihi olan 31 Ağustos 2021 tarihine kadar İl ve İlçe Merkez Müdürlüklerimize başvuruda bulunabilecekleri gibi e-Devlet şifreleri ile elektronik ortamda da başvurularını yapabilecekler. 

Elektronik Ortamda Başvuru Yapılabilir

İşverenlerimiz e-Sigorta yoluyla www.sgk.gov.tr web adresi, sigortalılarımızda, isteğe bağlı, Ek-5 tarım sigortası ve BAĞ-KUR prim borçları için e-Devlet üzerinden İl veya İlçe Merkez Müdürlüklerimize gelmeden elektronik ortamda başvuru yapabilirler.

Hangi Borçlar Yapılandırma Kapsamında Olacak?  

İşverenlerimizin 2021 Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, damga vergisi borçları, 30 Nisan 2021 ve önceki tarihlerde yapılan tespitlere ilişkin idari para cezaları, 30 Nisan 2021 (bu tarih dâhil) tarihinden önce bitirilmiş olan ihale ve inşaat işyerlerine ait eksik işçilikten kaynaklı sigorta prim borçları, esnaflarımızın, avukatların, mimar, mühendis, doktor ve şirket sahiplerinin 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılık statülerinden kaynaklanan sigorta prim borçları, isteğe bağlı, Ek-5 (Tarım), Ek-6 (Taksi ve dolmuş şoförleri), sigortalılık statülerinden kaynaklanan prim borçları yapılandırma kapsamına alınıyor. Ayrıca fazla ve yersiz ödendiği tespit edilen gelir ve aylıklara ilişkin borçlarda yapılandırılabilecek.

İdari Para Cezaları Nasıl Yapılandırılacak?

İPC’lerin, %50’si ile gecikme cezaları ve zamları siliniyor! Buna göre, 30 Nisan 2021 günü veya bu tarihten önce yapılan tespitlere ilişkin olup henüz ödenmemiş olan cezaların yarısı ile işleyen gecikme cezaları ve zamları silinecek. Bunun yerine, kalan ceza tutarı ile bu tutar üzerinden Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak miktarın peşin ya da taksitle ödenmesi yeterli olacak.

Borcumu Kaç Taksitte Ödeyebilirim?

Yapılandırılan borçlar peşin ödenebileceği gibi 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte de ödenebilecek. Taksitler iki ayda bir ödeneceğinden vatandaşlarımıza ödeme kolaylığı da sağlanmış olacak. Örneğin, borcunu 18 ay taksitlendiren vatandaşımız 36 ayın sonunda borcunu ödemiş olacak.  

İlk Taksitimi Ya da Peşin Ödememi Ne Zamana Kadar Yapmalıyım?

Yapılandırma hakkını kaybetmemek için vadeli ödeme seçeneğini tercih edenlerin ilk taksitini, peşin ödemeyi tercih edenlerinse peşin ödemelerini en geç 01 Kasım 2021 tarihine kadar yapmaları gerekiyor. Yapılandırmadan faydalanmaya devam etmek için ilk iki taksit süresinde ödenmeli. Bu sebeple, 01 Kasım 2021 vadeli ilk ve 31 Aralık 2021 vadeli ikinci taksitin süresinde ödenmemesi halinde yapılandırma hakkı kaybedilecektir.

Borcumu Yapılandırırsam Ne Avantajım Olacak?

Borç asıllarına (anapara) uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı silinerek yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak çok daha avantajlı koşullarla yeniden faiz hesaplanacaktır. Hesaplanan tutar peşin ya da taksitler halinde ödenebilecektir.

Borcun Peşin Ödenmesi Halinde % 90 İndirim Fırsatı Var

Borcun 01 Kasım 2021 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde, borç aslına ilave hesaplanacak tutardan %90 oranında indirim yapılacaktır. Borcun ikinci taksitin ödenmesi esnasında yani 31 Aralık 2021 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde de, borç aslına ilave Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutardan %50 oranında indirim yapılacaktır.

BAĞ-KUR’luların Geçmiş Dönem Prim Borçları İHYA Ediliyor

Köy ve mahalle muhtarları, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan tescilleri yapıldığı hâlde prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş ve 09 Haziran 2021 tarihi itibarıyla ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri, 01 Kasım 2021 tarihine kadar dosyalarının bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine müracaat ederek, durdurulan sigortalılık sürelerini borçlanabileceklerdir. İhya bedelleri taksitlendirilemeyecek, 01 Mart 2021 tarihine kadar bir seferde yani peşin olarak ödenecektir. İhya sürelerinin kısmen borçlanılması ise söz konusu olmayacaktır.

GSS Prim Borçları da Yapılandırılıyor

2021 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin genel sağlık sigortası prim borçları 31 Aralık 2021 tarihine kadar gecikme zamsız ve faizsiz ödenebilecektir. Ayrıca, genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup ta gelir testine daha önce hiç başvurmamış olanlar, 30 Kasım 2021 tarihine kadar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurduklarında, yapılacak gelir testiyle ikamet ettikleri hanede kişi başına düşen gelirlerinin brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğunun tespit edilmesi halinde GSS prim borçları tamamen silinecektir.

Yorumlar