24 Aralık 2024
  • Manisa12°C
  • İzmir12°C

SICAK HAVALARA DİKKAT

Yaz mevsimiyle birlikte güzel havaların tadını çıkarmak isterken, aşırı sıcak hava ve güneş ışınlarına fazla maruz kalmak birçok rahatsızlığa neden olabiliyor. Özellikle tansiyon sorunu olanların olumsuz yönde etkilendiği sıcak havalar, dikkat edilmediği

Sıcak Havalara Dikkat

20 Temmuz 2015 Pazartesi 09:31

Bu haber toplam 2297 defa okunmuştur

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği kaydedilerek, vatandaşlar sıcak havanın neden olabileceği rahatsızlıklara karşı uyarıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şöyle:

"Hafta başından itibaren hava sıcaklıklarının artarak ülkemiz genelinde mevsim normallerinin 2 ila 5 derece üzerinde seyredeceği ve yurdun kuzeydoğu kesimleri dışında büyük bir bölümünün yağışsız geçeceği tahmin ediliyor. Hafta sonuna kadar en yüksek hava sıcaklıklarının; Ankara'da 33-35, İstanbul'da 30-32, İzmir'de 35-37, Antalya'da 38-40, Adana'da 34-36, Diyarbakır'da 39-41 ve Erzurum'da 28-30 dereceler civarında seyretmesi bekleniyor. Yüksek hava sıcaklıklarının oluşturabileceği başta sağlık sorunları olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

"Afrika sıcakları geliyor"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen de, Avrupa'yı kasıp kavuran Afrika sıcaklarının bu hafta Türkiye'de etkili olacağını belirtti.
Çarşamba gününden itibaren Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere birçok ilde sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkacağını ifade eden Şen, ''Sıcak hava dalgası hafta başından itibaren ülkemize geliyor. Sıcaklıklar mevsim normallerinin 5-6 derece üzerine çıkacak'' diye konuştu.

Şen, Doğu ve Orta Pasifik'te, "El Nino" olarak bilinen deniz suyunun yüzey sıcaklığının 1,5 derece arttığını, bu meteorolojik olayın tüm dünyada sıcaklıkların yükselmesine neden olduğunu vurguladı.

SICAK HAVALARDA BEYİN SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Yaz mevsimiyle birlikte güzel havaların tadını çıkarmak isterken, aşırı sıcak hava ve güneş ışınlarına fazla maruz kalmak birçok rahatsızlığa neden olabiliyor. Özellikle tansiyon sorunu olanların olumsuz yönde etkilendiği sıcak havalar, dikkat edilmediği takdirde beyin kanaması riskini de artırıyor. Memorial Şişli/Ataşehir Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, beyin kanaması, tedavi yöntemleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Yüksek tansiyon beyin kanamasını tetikleyebiliyor

Aşırı sıcaklar, yüksek tansiyonu ve fazla kilolu bireyleri daha fazla etkilemektedir. Tansiyonun ani ve denetimsiz yükselmesi, beyin kanamalarına neden olabilmektedir. Yüksek tansiyonu olup düzenli kontrollerini yaptırmayan, tansiyon düşürücü ilaçlarını almayan, beslenmesine dikkat etmeyen ve hareketsiz yaşam sürenler risk grubundadır. İleri yaş hastalığı olarak bilinmekle birlikte kanamaya neden olabilecek anevrizma ya da beyin damar yumağı olarak bilinen AVM hastalığı olan gençlerin de aşırı sıcaklarda dikkatli olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için de aşırı sıcaklar, çok kısa bir süre içinde bile ciddi risk oluşturabilmektedir.

Vücudunuzu susuz bırakmayın

İnsan beyninin yüzde 80’i sudan oluşmaktadır. Sıcak havalarda beyin kanamasına neden olan en önemli faktörler ısı dengesinin bozulması ve vücudun susuz kalmasıdır. Gerekli tedbirlerin alınması, özellikle de vücudun su dengesinin korunması hayati önem taşımaktadır. Vücudun susul kalması sonucu kan basıncında ciddi oynamalar yaşanabilmektedir. Çay, kahve, asitli içecekler ve meyve sularının suyun yerini tutmadığı unutulmamalıdır. Gün içinde 2,5-3 litre su tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Bu belirtilere dikkat!

Bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı, uyuşukluk, vücudun her hangi bir yerini hareket ettirememe, bilinç kaybı, uykuya eğilim ve konuşmada bozukluk beyin kanamasının en bilinen belirtileridir. Bu şikayetler ile karşılaşıldığında kişi fazla hareket ettirilmeden kısa sürede tam donanımlı bir hastanenin acil servisine ulaştırılmalıdır. Tedavi beyindeki kanamanın şiddetine göre değişmektedir. Anevrizma ya da damar yumağına bağlı beyin kanamalarında ise cerrahi yöntemler tercih edilmektedir.

Önlem almayı unutmayın

Sıcak havalarda beyin kanaması riskini azaltmak için alınabilecek bazı önlemler bulunmaktadır. 

·         Havadaki nem oranının yüksek olduğu ve güneş ışınlarının yeryüzüne en dik ulaştığı 10.00 – 16.00 saatleri arasında mümkün olduğunda sokağa çıkılmamalıdır. Bu saatlerde serin ortamlarda bulunmaya özen gösterilmelidir.

·         Güneş altında uzun süre kalmamaya özen gösterilmeli, güneşe çıkılacaksa baş bölgesini koruyacak şapka ya da bandana takılmalıdır.

·         Doktor kontrolünde kullanılan bir ilaç varsa ihmal etmeden kullanılmalı, özellikle tansiyon kontrol altında tutulmalıdır.

·         Gün içerisinde artan su ihtiyacını gidermelidir. Aşırı sıcaklarda susamayı beklemeden su içilmelidir.

·         Aç kalmamaya özen gösterilmeli ve beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Fast food tarzı gıdalar tüketilmemeli, tuz mümkün olduğunca sofradan uzak tutulmalıdır.

·         Sporun sabah veya akşam serinliğinde yapılmasına özen gösterilmelidir. Vücuda aşırı yük bindirecek sporlardan uzak durulmalıdır.  Vücudun alışkın olmadığı efordan kaçınılmalıdır.

·         Sigara içiliyorsa bırakılmamalı, içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.

·         Aşırı şiddetli baş ağrısı hissedildiğinde vakit kaybetmeden bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

YAZ AYLARINDA SAĞLIKLI KALMAK İÇİN 10 ÖNERİ

Yaz mevsiminde sıcaklıkların artmasıyla açık havada geçirilen zaman da uzuyor. Bu durum sıcak çarpması, güneş yanıkları, böcek ısırmaları ve sokmaları gibi rahatsızlıkların daha sık görülmesine neden oluyor. Bunların yanı sıra serinlemek için kullanılan klima ve havuzların neden olduğu enfeksiyon hastalıklarıyla da yaz aylarında sık karşılaşılıyor. Sıcak yaz günlerinin tadını çıkarmak için bazı önlemler almak gerekiyor. Memorial Ankara Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Serpil Kılınç, yaz aylarında sağlıklı kalmanın yolları hakkında bilgi verdi.

Sıcak çarpması hayati tehlikeye neden olabilir

Yaz aylarında sıcaklık artışıyla birlikte vücut ısısı da artar, vücut çevre ile etkileşip terleme yoluyla ısı kaybederek dengesini sağlamaya çalışır. Uzun süre güneşe veya yüksek sıcaklıktaki ortamlara maruz kalmak, vücut ısısının terlemeyle dengelenememesine ve sıcak çarpması denilen durumun ortaya çıkmasına neden olur.  Sıcak çarpmasının ilk belirtileri; terli ve soğuk cilt, bitkinlik, susama hissi, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, idrar koyulaşması olarak sıralanabilir. Sıcaklık artmaya devam ederse cilt kuru sıcak ve kırmızı bir hal alır, vücut ısısı yükselir, solunum ve nabız hızlanır, davranış bozukluğu, bilinç bulanıklığı gelişir.
Gıdaların saklanma koşulları çok önemli
Aşırı sıcaklar nedeniyle gıdaların iyi saklanmamalarından ve yetersiz hijyenden kaynaklanan bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal gibi şikayetlerle ortaya çıkan besin zehirlenmelerine de yaz aylarında sıkça rastlanır. Tavuk, yumurta, süt içeren gıdalarda salmonella gibi bazı bakteriler 1-2 saat içinde hızla çoğalmakta ve yaz aylarındaki besin zehirlenmelerinin büyük bir çoğunluğunun kaynağını oluşturmaktadır. Mide asidi bu tür enfeksiyonların bir kısmını engellemektedir fakat mide ülseri olan veya mide asidini azaltacak ilaç kullananlarda bu tür enfeksiyonlar daha sık rastlanmaktadır.

Serinleyeyim derken havuz deniz enfeksiyonlarına dikkat edin

Klima bakımları tam yapılmayan ortamlarda bulunmak; öksürük, burun akıntısı, yaygın kas-eklem ağrısı, baş ağrısı, yüksek ateş ile seyreden atipik enfeksiyonlara neden olmaktadır. Klorlanmamış havuzlarda da enfeksiyon riski yüksektir. Yazın açık havada, piknik yerlerinde, yeşil alanlarda böceklerle temas etmek bunlar aracılığıyla bulaşan hastalıkların görülme sıklığının artmasına neden olur. Sivrisinek ısırması sıtma hastalığının yaygın olduğu bölgelerde tehlikelidir. Arı sokması alerjik reaksiyona neden olabileceğinden dikkatli gerektirmektedir. Kene ısırması, kırım-kongo kanamalı ateşi hastalığına neden olabilmektedir.

Kronik hastalıkları olanlar sıcaktan daha çok etkileniyor

Aşırı sıcakların tetiklediği kronik hastalıklar yaz hastalıklarının ayrı bir boyutunu oluşturmaktadır. Özellikle kalp-damar hastaları açısından risk yüksektir. Sıcaklarla birlikte bacak ve kollardaki damarlar genişleyerek, dolaşımda yavaşlamaya ve kalp hızında artışa neden olmaktadır. Kalp hızının artması aritmilere, venöz dolaşımın yavaşlaması ise kan basıncında düşmelere, pıhtılaşma eğiliminde artışlara sebep olup, kalp krizi riskini artırır. Sıvı kaybının artması, dolaşımın yavaşlaması nedeniyle böbreğe gelen kan miktarının azalmasına ve idrar renginde koyulaşmaya ve miktarında azalmaya neden olmaktadır. Bu durum idrar yolu enfeksiyonu, taş oluşma riskinde artış, akut böbrek yetmezliğine kadar birçok ciddi sağlık problemine yol açabilmektedir. Nem oranının artması ve ani ısı artışları migren ataklarını tetiklemekte ve yaz aylarında hastaneye baş ağrısıyla gelen hasta sayısını artırmaktadır. Hipertansiyonu olup tedavi alan hastalar da sıvı kaybı ve yüksek nemden diğer insanlara göre daha çok etkilenmektedir.

Yaz mevsiminde hastalıklarından korunmak için dikkat edilmesi gerekenler:

1) Güneşin yoğun olduğu zamanlarda dışarda bulunmamalıdır.
2) Dışarıya çıkarken gözlük ve şapka takılmalıdır.
3) Uygun faktörlü güneş koruyucuları kullanılmalıdır.
4) İnce ve açık renkli kıyafetler tercih edilmeli ve bol sıvı tüketilmelidir.
5) Yiyecekler buzdolabında belirli bir ısının altında saklanmalı ve pişirildikten sonra hemen tüketilmelidir.
6) Kabuklu meyveler yıkansalar bile soyularak yenilmelidir.
7) Hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.
8) Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka duş alınmalıdır.
9) Yaz aylarında güneşin geç batması yeme içme ve uyku düzeninde değişikliğe neden olmamalıdır.
10) Spor serin ortamlarda yapılmalı ve ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.
 

Yorumlar