12 Ocak 2025
  • Manisa13°C
  • İzmir15°C

SINAVA YAKLAŞIRKEN EN DOĞRU REHBER ‘SEN’SİN!

Her birimiz hayallerimizin peşinde koşuyoruz. Amacımız, hayallerimizi gerçeğe, gerçeği ise geleceğe dönüştürebilmek. Uzun sınav maratonu artık yavaş yavaş sona yaklaşmakta. Sınava 1 ay kala hayallerimiz ve umutlarımız, çabalarımızın sonucunda bize merhaba

Sınava yaklaşırken en doğru rehber ‘Sen’sin!

02 Mart 2012 / 17:56

Bu haber toplam 3168 defa okunmuştur

Sınava yaklaşırken en doğru rehber ‘Sen’sin!

Her birimiz hayallerimizin peşinde koşuyoruz. Amacımız, hayallerimizi gerçeğe, gerçeği ise geleceğe dönüştürebilmek. Uzun sınav maratonu artık yavaş yavaş sona yaklaşmakta. Sınava 1 ay kala hayallerimiz ve umutlarımız, çabalarımızın sonucunda bize merhaba diyecek. Artık en önemli dönemece girdik 1 nisan tarihinde emeklerimizin ilk meyvesini alacağımızı düşünmek bile insana ayrı bir umut veriyor. Sınav maratonunun bu en önemli döneminde Rehbersensin eğitim danışmanlığı olarak son 1 ayda hayati önem taşıyan ve yapılması gerekenleri siz değerli öğrencilerimizle paylaşmamız gerektiği inancındayız. Böylelikle sınava yaklaşırken daha doğru adımlar atabileceğimiz düşüncesindeyiz. Bu öenmli dönemeçte aklınıza takılan tüm soruları Rehbersensin eğitim danışmanlığından öğrenebilir 0 236 412 77 68 nolu telefondan bize ulaşabilir ya da www.rehbersensin.com adresinden online eğitim danışmanlarımızla görüşerek bilgi alabilirsiniz. Unutmayın başarı sizin elinizde tuttuğunuz bir gerçektir.

Özellikle sınava yaklaştığımız bu günlerde değişik yayınlardan sık sık denem sınavı çözmeyi ihmal etmeyin. Bu arada gerek dershane gerek okul gerekse evde yapmış olduğunuz deneme sınavlarında yanlışlarınızın çıkması sizi endişelendirmesin. Elbette yanlışlarımız çıkacaktır. Yapmanız gereken, deneme sınavlarındaki hatalarınızı görmeniz ve gerçek sınavda bu hataları  en minimuma indirmeye gayret etmeniz olacaktır. Unutmayın, denem sınavı çözmekle hem pratik kazanmış olacaksınız hem de zamanı etkin kullanmayı öğrenmiş olacaksınız.

Son 10 yılın çıkmış sorularını mutlaka çözün. Bu size gerçek sınav mantığını daha iyi kavratacaktır. Çalışan ve hakkını veren her öğrencinin üstesinden kolayca gelebileceği bir sınav olduğunu görüp, gözünüzde büyütmeyin.

Çok ağır sporlar yapmayın. Kendinizi aşırı yormayın.

Uyku düzeninizi oturtmaya çalışın. Uykunuzu yeterli almaya özen gösterin.

Tahminen önümüzdeki hafta sınava nerede gireceğinizi bildiren belgelere ulaşmış olacaksınız. Sınava gireceğiniz yerleri mutlaka önceden gidip görün.

Kendinize zaman ayırın. Kısa dinlenme molaları yaratın.

Çevrenizdeki insanların sınavla ilgili yorumlarına kulak tıkayın. Siz sadece sınava konsantre olun. Sınav bittikten sonra ne yaparım? İstediğim üniversite ya da bölüm için puanım yetecek mi? Açıkta kalır mıyım? Kazanamazsam çevremdekiler ne derim? Annem – babam ne der? Gibi bir çok soruya cevap bulmaya çalışmayın. Sonuçta sınava girecek ve belli bir puan alacaksınız. Çalışan, bu yolda emek harcayan herkes inanıyorum ki istedikleri puanları alacaklar ve hedefledikleri yerlere gireceklerdir. Siz sadece bu süreci iyi değerlendirmeye bakın. Elinizden gelenin en iyisini yapmaya devam edin.

Özellikle sınavla ilgili ( sistem değişecek mi? Sorular zor mu yoksa kolay mı olaca? Puanlar düşer mi yoksa çıkar mı? Kontenjanlar artacak mı? ) sorulara yanıt arayarak zaman kaybetmeyin. Çünkü bu soruların cevaplarını sınav bittikten sonra hep beraber bulacağız. Bu sorular sizi anlamsız ve yersiz strese sokmaktan başka bir şeye hizmet etmeyecektir.

Olumlu düşünün. Olumlu düşünmek, pozitif yaklaşmak belki sınavın sonucunu değiştirmeyecek; ama en azından sınava hazırlıkta kendinizi daha iyi hissetmenizi ve motive olmanızı sağlayacaktır. Belki de sınava istediği gibi hazırlanamayanlar olabilir. Ya da elinden gelen her şeyi yapmış, düzenli çalışmış, bol bol soru çözmüş, eksik konusu olmamasına rağmen kendini halen eksik hissedenlerde olabilir. Böyle hissetmeniz çok normal. Onun için benim size tavsiyem bu düşüncelere takılı kalmayın. Bırakın olumsuzlukları bir kenara. Sınava konsantre olmaya çalışın. Elinizde olanları en iyi şekilde değerlendirmeye bakın. Yeni konu öğrenmekten ziyade bildiğiniz konuları soru çözerek pekiştirin.

              Sınav elbette önemli ama sizden daha önemli değil. Bunu sakın unutmayın. Onun için önce kendinize iyi bakın. Beslenmenize, uykunuza dikkat edin. Mümkün oldukça spor yapın.

                                                                                                                                                                 Burak Yurdakul
                                                                                                                                                               Eğitim Danışmanı

Yorumlar