11 Ocak 2025
  • Manisa12°C
  • İzmir15°C

SOMA DAVASI 7. DURUŞMASI 1.CELSESİ SONA ERDİ

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde,

Soma Davası 7. Duruşması 1.Celsesi Sona Erdi

12 Nisan 2016 Salı 18:21

Bu haber toplam 2918 defa okunmuştur

Soma Davası 7. Duruşması 1.Celsesi Sona Erdi
Akhisar Haber Ajansı - AHA

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, görülmesine yaklaşık 45 günlük aradan sonra yeniden başlandı. Madende inceleme yapan bilirkişilerin raporlarının yetiştirilememesinden dolayı duruşmada, savcılıklarda alınan tanık ve mağdur ifadeleri okundu.

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, yaklaşık 45 günlük aranın ardından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden başladı. Somalı iççilerin aileleri ve onlara destek veren sivil toplum kuruluşu üyeleri, duruşmaları takip etmek için geldi. Aileler, yakınlarının, madencilerin haksızlıkların takipçisi olacaklarını, söyledi. Aileler daha sonra, polis arama noktasından geçip duruşma salonuna girdi.

İFADELER OKUNDU

Duruşmanın bu periyodunun da, yaklaşık 10 gün sürmesinin beklendiği açıklandı. Madende inceleme yapan bilirkişilerin raporlarının yetiştirilememesinden dolayı ise duruşmada, soruşturma zamanında savcılıklarda alınan tanık ve mağdur ifadeleri okundu. Ayrıca bu duruşmalar sırasında, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın gerek duyması halinde, ifadelerinde çelişkiler bulanan kişileri dinlenebileceği öğrenildi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Soma maden faciası ceza davasında, rahatsızlanarak ambulansa alınan tanık Ahmet Mutluer, yeniden dinlendi. Mutluer, kazadan sonra psikolojik tedavi gördüğünü söyledi.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 yılında meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ceza duruşması, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam ediliyor. Davanın yedinci duruşmasının birinci celsesinde sabah ifadesinin alındığı sırada rahatsızlanan ve ambulansa götürülen madenci Ahmet Mutluer, yeniden hakim karşısına çıktı. İfade veren Mutluer, madende iş baskısının yoğun olduğunu iddia etti. Mutluer, "Önce iş baskısı arttı. Emniyetsizlik arttı. Bacalar ısınmaya başladı. Havanın serin olması gereken yerde sıcaklık artışları başladı." dedi. Madende eğitimlerin yetersiz olduğu iddiasında bulunan Mutluer, "Bize düzenli eğitim verilmedi." şeklinde konuştu. Üretim baskısının arttığını da iddia eden Mutluer, "Üretim baskısı artmaya başlamıştı. Bir vardiya bin 500 ton kömür çıkarıyorsa diğer vardiyalardan 2 bin ton kömür çıkarılması isteniyordu. Nefes almakta güçlük çekiyorduk. Sıcaktan bunalıyorduk. Bu şartlarda çalışıyorduk." diye konuştu. Mutluer mahkemeye 2012 yılında özel bir fotoğrafçı tarafından çekilmiş fotoğrafları sundu.

Madende en sonra işten çıkarılan 2 bin 800 kişi arasında olduğu öğrenilen Mutluer, kazadan sonra psikolojik tedavi gördüğünü de ifade etti. Yeniden işe alınmalar için dava açtığını söyleyen Mutluer'e sanık avukatları tarafından, "Psikolojik tedavi gördüyseniz neden yeniden işe alınmak için dava açtınız?" yönünde soru yöneltildi. Sanık avukatlarının sorusuna maden şehidi ailelerinin avukatları itiraz etti. Avukatlar arasında sözlü atışma da yaşandı.

Ayrıca mahkeme başkanı Aytaç Ballı, Mutluer'in mahkemeye sunduğu 2012 yılında çekilmiş fotoğraflar üzerinde soru yöneltti. Ballı, "Bu fotoğrafların çekildiği makinenin antigruzlu makine olup olmadığını da bilmiyoruz." yorumunda bulundu. Mağdur ailelerin avukatlarının fotoğraf karesinde yer alan kişiler üzerinden sorduğu soru üzerine Mutluer, fotoğraftakilerin tutuklu sanıklardan İsmail Adalı ve Akın Çelik olduğunu söyledi. Mutluer'in ifadesi sırasında zaman zaman rahatsızlandığı ve konuşmakta güçlük çektiği gözlendi.

Davanın yedinci duruşmasının birinci celsesinde, öğleden sonra madende makinelerin yağlanmasından sorumlu Orhan Özer, sanık avukatlarının talebi üzerine tanık olarak dinlendi. 

Olayın yaşandığı gün H panosunda görevli olduğunu söyleyen Özer, makineleri yağladıkları sırada bantların durduğunu ve yer üstüne çıktıklarını söyledi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın, Özer’in, daha önce cumhuriyet başsavcılığına verdiği ifadedeki olayın yaşandığı gün bağrışmalar duyduğu yönündeki ifadelerini hatırlatması üzerine, “Olayın yaşandığı gün çok etkilendim. İlkokul arkadaşlarımı kaybettim. Onun psikolojisiyle sağdan soldan duyduklarımı bu şekilde aktardım.” dedi. İfadesini değiştiren Özer, olay günü yaptığı çalışmaları harita üzerinde anlattı. Özer’e, cumhuriyet savcısı tarafından kullandıkları yağların yanıcı olup olmadığı soruldu. Özer, yağların yanıcı olmadığını söyledi.

Özer’in ifadesinin ardından mahkeme tarafından, madencilerin kendi bölgelerindeki mahkemelerde verdikleri ifadeler okundu.

Soma Davası 7. Duruşması  1.celsesi akşam saat 17.30 oturuma ara verildi ve yarın saat 09.00 Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam edeceği bildirildi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 13 Mayıs 2014'teki maden faciasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart 2015 tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi. Tutuksuz 38 sanık için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edildi. Geçen 25 Aralık'taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.



soma-davasi-7.-durusmasi-1.celsesi-sona-erdi-(1).jpgsoma-davasi-7.-durusmasi-1.celsesi-sona-erdi-(2).jpgsoma-davasi-7.-durusmasi-1.celsesi-sona-erdi-(3).jpgsoma-davasi-7.-durusmasi-1.celsesi-sona-erdi-(4).jpgsoma-davasi-7.-durusmasi-1.celsesi-sona-erdi-(5).jpgsoma-davasi-7.-durusmasi-1.celsesi-sona-erdi-(6).jpg

Yorumlar