23 Kasım 2024
  • Manisa18°C
  • İzmir19°C

SOMA DAVASI ÖNCESİ MİLLETVEKİLİ ÖZEL'DEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel Soma’daki maden faciasının ardından işten çıkarılan 2 bin 955 işçinin tazminatlarının ödenmemesinin nedenini firma ve sendika arasında kapalı kapılar ardından imzalanan bir protokol olduğunu söyledi.

Soma Davası Öncesi Milletvekili Özel'den Çarpıcı Açıklamalar

23 Ekim 2015 Cuma 12:04

Bu haber toplam 2850 defa okunmuştur

- CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ VE MANİSA MİLLETVEKİLİ ÖZGÜR ÖZEL SOMA DAVASI ÖNCESİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU  

  - “SOMA DAVASINA İLGİ AZALDIKÇA BASKILAR ARTIYOR”  

  - “ŞİRKET VE SENDİKA ARASINDA İMZALANAN GİZLİ PROTOKOLLE İŞÇİLERİN TAZMİNATLARI 23 TAKSİTE BÖLÜNDÜ”  

  - “OLAY SOĞUDUKÇA, SOMA’DA BASKI VAR, ŞANTAJ VAR, BİR TAKIM KİRLİ İLİŞKİLER VAR, PARA VAR, TEHDİT VAR”  

  - “HEM KAMUOYU OLUŞTURULMASI HEM DE MAHKEMENİN BASKI ALITINA ALINMASI SÖZ KONUSU”  

  - “2 BİN 955 İŞÇİYE 4 HAZİRAN 2015 TARİHİNDE VERİLEN LİSTEYE GÖRE ÖDEMELER YAPILMIŞ”  

  - “ŞİRKET VE TÜRKİYE MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI ARASINDA İMZALANAN PROTOKOL TMSF’YE İBRAZ EDİLMİŞ VE TOPLAM 34 MİLYON TL’NİN 23 TAKSİTTE ÖDENECEĞİ HUSUSU İŞVEREN VE SENDİKA TARAFINDAN KARARLAŞTIRILMIŞTIR.”
Akhisar Haber Ajansı - AHA

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel Soma’daki maden faciasının ardından işten çıkarılan 2 bin 955 işçinin tazminatlarının ödenmemesinin nedenini firma ve sendika arasında kapalı kapılar ardından imzalanan bir protokol olduğunu söyledi. Özel imzalanan protokole göre TMSF’nin firmanın mal varlığını satmaktan vazgeçerek, işçilere tazminatları 23 taksitte ödeyeceğini belirtti.  

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma maden kazası ceza davasının 4’üncü duruşmasının 8’inci oturumuna katılan CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel dava öncesi çarpıcı açıklamalarda bulundu.

DAVAYA İLGİ AZALIYOR, BASKILAR ARTIYOR

Davaya olan kamuoyu ilgisinin her geçen gün azaldığına dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Bugün Soma Davasının ara karar verilecek son günü. Bugün taraflar taleplerini iletecekler ve mahkeme bir ara karar vererek bir sonraki tarihe ertelenecek. Ancak şunu ifade etmek gerekir. Soma Davası ile ilgili Türkiye’de ‘Soma’yı unutmayacağız, unutturmayacağız. Unutursak yüreğimiz kurusun.’ ifadeleri çok ciddi yankı buluyordu ama her geçen gün davaya duyulan ilginin azalmasıyla ilk günlere göre bir takım değişiklikler var burada ve Soma’da. Kazadan sonra öncelikle Soma’da büyük bir acı vardı. Soma’da gözyaşı, suçluların cezalalandırılmasıyla ilgili bir talep, adaletin yerine gelmesiyle ilgili bir inanç ve herkesin ağzında bir daha Soma’ların yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapacağız diye yeminler vardı. Ama zaman geçtikçe, olay soğudukça, kamuoyunun gündeminden düştükçe, şimdi artık Soma’da maalesef baskı var, şantaj var, bir takım kirli ilişkiler var, para var, tehdit var ve adaletin önüne geçilmesi için elinden ne geliyorsa firmanın yaptığı her şey var.” dedi.

FİŞLEME YAPTILAR

Maden faciasının ardından Soma’da çok ciddi fişlemeler yapıldığına dikkat çeken Özel şunları söyledi: “Soma ile ilgili şunu ifade etmek isteriz ki son günlerde burada mahkemede hep birlikte izledik. Çok ciddi bir fişleme yaptılar Soma’da. Maden kazasından sonra televizyonlara konuşanları, özellikle maden şirketlerini eleştirenleri, eylemlere katılanları, Ankara’da veya Soma’da oturma eylemi yapanları teker teker fişlediler. Gelinen noktada o kişileri eğer işsizlerse işe almıyorlar, eğer davada tanıksalar, ‘ifadeni ver ifadenden sonra gel işe başla’ diyorlar. Eğer işyerinde çalışıyorlarsa ifadeden birkaç gün önce ‘ifadeni dikkatli ver işinden olursun, aşından ekmeğinden olursun’ diyorlar. Soma’da tanıklar ifade değiştirmeye, doğruları söyleseler dahi şikayetçi olmamaya, başlarını öne eğmeye ve ‘biz şikayetçi değiliz’ demeye başladılar. Soma’da son günlerde ne oldu derseniz Soma’da maden lobisi ve maden şirketleri baskının dozunu artırdı ve kesenin de ağzını açtı. Buradan iddia ediyorum. Önümüzdeki günlerde köşe yazılarında bazı bilimsel makalelerde, bazı uluslar arası geçerliliği olabilecek bilimsel makalelerde Soma A.Ş.’nin ileride işine yarayabilecek bazı ifadelerin yuvarlanmaya başlandığını göreceğiz. Çünkü mahkeme kararıyla buraya maden mühendisleri geldi. O madende suçüstü olabilirdi madene sokmadılar mahkeme kararına rağmen. İçeriden aldığım çok net bilgilere göre söylüyorum. İçeride yandaş bir takım profesörler, firmayla iyi ilişkiler içerisinde olan bir takım araştırmacılar içeride cirit atıyorlar. Bir takım firmayı aklayacak raporların hazırlanması, bunun ileride firmanın elini güçlendirmek üzere bir takım yerlerde yayınlatılması hem kamuoyu oluşturulması hem de mahkemenin baskı altına alınması gündemde. Maden mühendislerini oraya sokmayanlar bir takım önceden hazırlanmış talimatlandırılmış kişileri oraya sokuyorlar ve bir takım çalışmalar yaptırıyorlar. Maden firmaya devredileli bir buçuk yıl oldu neredeyse. Orada delillerin karartılması, değiştirilmesi, bir takım değişikliklerin yapılması mümkün.  Bu konuyla ilgili bir ihbarda bulunuyoruz. Hem kamuoyunun hem adaletin hem de idari makamların dikkatine sunuyoruz.”

GİZLİ KAPILAR ARDINDA PROTOKOL

İşçilerin hala ödenmeyen tazminatları konusunda da açıklamada bulunan Özel, “Bunların dışında bir gelişme daha var. Oradaki madencilerin tazminat alacakları var 2 bin 800 madencinin. Bu tazminat alacakları daha Cumhurbaşkanının o zaman başbakanken Soma’ya ilk ziyaretinde söz vermişlerdi. Aylarca uğraştık bu söz tutulmadı. Daha sonra TMSF tarafından firmanın varlıklarının satılarak ödeneceği söylenmişti. Başbakanın, cumhurbaşkanının Manisa’da yapmış olduğu haziran mitinglerinde seçimlerden 3 gün önce paralar dağıtıldı. Hatta sendika tarafından yaptırılmış bir pankartla cumhurbaşkanına, başbakana teşekkür edildi Milli Eğitim binasından. O günden bu yana bir kişiye bile tazminat yatmadı. O günden bugüne duyumlarımızı sürekli söyledik. Sarı sendikanın buraya herkes müdahilli talebinde bulunurken, talepleri reddediliyor ama başvurusu reddedilmeyecek bir kişi var bu işçilerin sendikası müdahillik talebinde bulunmadı, bir tek avukat yollayıp burayı izlemiyor ama avukatları gitmiş, Soma A.Ş. ile anlaşmış bir protokol yapmış. O protokole göre de işçilerin tazminatlarını 24 taksite bölmüş. TMSF’ye de sakın malımızı satıp parayı ödemeyin, 24 taksitte ödenecek işçilerin temsilcisi sendika ile anlaştım demiş. Ben bunu dediğimde işçiler sendikaya gidip hesap soruyorlar sendika diyor ki ‘Böyle bir şey yok size doğru söylenmiyor.’ TMSF’den bilgi edinme kanunu kapsamında başvurdum. Başvurumun inde 20 soru var. Bu 20 sorudan konumuz olan 15. soru: ‘4 Haziran 2015’te toplam kaç işçiye ödeme yapıldı? Ödemesi yapılmayan işçilere ödemesi ne zaman yapılacak? Niçin tam para ödenmiyor?’ diye soruyoruz. Cevap diyor ki: ‘Yukarıda belirtildiği üzere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna ilgili şirket tarafından gönderilen listedeki 2 bin 955 işçiye 4 Haziran 2015 tarihinde verilen listeye göre ödemeler yapılmıştır. Bundan sonraki ödemelere ilişkin olarak ilgili şirket ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası arasında imzalanan protokol TMSF’ye ibraz edilmiş olup toplam 34 milyon TL’nin 23 taksitte ödeneceği hususu işveren ve sendika tarafından kararlaştırılmıştır.’ Şimdi tepkilerden korkan işçileri seçim öncesi yine sattığını itiraf etmekten korkan sendika böyle bir şey yok diyor ama TMSF bana protokol yolladılar imzalamışlar diyor.” dedi.

İŞSİZ KALAN İŞÇİLERİ AÇLIKLA TERBİYE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Özel kamuoyunun Soma Davasına olan ilgisinin devam etmesini isteyerek şunları söyledi:

“Biraz önce dediğim gibi biz Soma’dan ilgimizi uzaklaştırdıkça, kamuoyu ilgisini uzak tuttukça, Soma gündemden düştükçe Soma’daki ilk günlerdeki gözyaşı ve vicdanın yerini şimdi baskı, para, kirli ilişkiler alıyor. Bir tarafı mahkemedeki tanıklar şikayetçi olmamaya, şikayetçi olanlar işten atılmaya, düzgün ifade veren çocuklar işe alınmaya ama dik duranlar da açlıkla terbiye edilmeye çalışılırken, bir yandan da mahkemeye takip etmeyen bu ölen 301 işçinin de sendikası, işsiz kalan 2 bin 900 madencinin de sendikası mahkemeyi takip etmiyor ama avukatları buraya gelmezken gizli kapılar arkasında protokoller yapıp, TMSF’ye yollayıp bu işçilerin hem ölen 301 işçinin ailelerine hem 2 bin 955 kişiye ödenmesi gereken paraları da ödettirmiyor. Bunu takip etmeye devam edeceğiz. İlginizi desteğinizi, kamuoyunun davaya olan ilgisinin sürmesini ümit ediyoruz. Burada tutukluluk kararının devamı çok önemli. İçerideyken bile bu kadar müdahale ediyor firmanın üst düzey yetkilileri. Adaletin yerini bulması ümidiyle bu davayı takip etmeye ve unutturmamaya devam edeceğiz” dedi.



soma-davasi-oncesi-milletvekili-ozelden-carpici-aciklamalari-(1).jpgsoma-davasi-oncesi-milletvekili-ozelden-carpici-aciklamalari-(2).jpgsoma-davasi-oncesi-milletvekili-ozelden-carpici-aciklamalari-(3).jpgsoma-davasi-oncesi-milletvekili-ozelden-carpici-aciklamalari-(4).jpgsoma-davasi-oncesi-milletvekili-ozelden-carpici-aciklamalari-(5).jpgsoma-davasi-oncesi-milletvekili-ozelden-carpici-aciklamalari-(6).jpgsoma-davasi-oncesi-milletvekili-ozelden-carpici-aciklamalari-(7).jpgsoma-davasi-oncesi-milletvekili-ozelden-carpici-aciklamalari-(8).jpgsoma-davasi-oncesi-milletvekili-ozelden-carpici-aciklamalari-(9).jpg

Yorumlar