SU KULLANICI ÖRGÜTLERİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMPOZYUMU ANTALYA’DA BAŞLADI
Antalya, Lara Kervansaray Otel'in Amozonit, Azurit ve Ametist Salonlarında gerçekleştirilen “Su Kullanıcı Örgütleri, Sorunları ve Çözüm Önerileri” Sempozyumu başladı.
02 Aralık 2013 Pazartesi 11:24
Su Kullanıcı Örgütleri, Sorunları ve Çözüm Önerileri Sempozyumu Antalya’da Başladı
Antalya : (Kenan MOLLA)
Antalya, Lara Kervansaray Otel'in Amozonit, Azurit ve Ametist Salonlarında gerçekleştirilen “Su Kullanıcı Örgütleri, Sorunları ve Çözüm Önerileri” Sempozyumu başladı. Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği ile Sulama Birlikleri Derneği ile ortaklaşa düzenlenen ve “Su Kullanıcı Örgütleri, Sorunları ve Çözüm Önerileri” Sempozyumda sulama sektörü ve kooperatifçiliğin sorunlarının tartışıldı.
Su Kullanıcı Örgütleri, Sorunları ve Çözüm Önerileri Sempozyumu Türkiye Sulama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı (TÜS-KOOPBİR) Halis Uysal’ın açılış konuşmasıyla başladı. Halis Uysal;” bu gün Türkiye’nin en büyük sıkıntısı küresel ısınma diye düşünüyorum. Türkiye küresel ısınmanın riski durumu ülkelerin başında gelmektedir.
Sulama Birlikleri Derneği Genel Başkanı Mehmet Ergücen;” Sempozyumun verimle geçmesi temennisinde bulunduktan sonra Sulama Birliklerini 8 maddelik sorunlarını , 13 madde de de çözüm önerilerini anlattı. Mehmet Ergücen, “Su insan için hayatı için en önemli unsurdur. Suyun yerine konabilecek bir hayat kaynağı yoktur. Sınırlı bir kaynaktır ve verimli kullanımı en önemli problemlerimizin başında geliyor.” Ergücen Dünyada ve Türkiye’de tarım alanları, sulanan tarım alanları ve su kaynaklarını rakamlarla anlattı. “DSİ 90 yıllara kadar sulamaya açtığı yerleri kendisi işletmiştir. 93 yılında yapılan bir toplantı sonrası işletme ve bakım yükümlülüğü arttığı için, personel, ekipman ve makine parkının yeterli gelmediği için , daha doğrusu yetersizlik ortaya çıktığı için daha ekonomik bir düzen yaratılması için adımlar atılmaya karar verildi. Biz su kullanıcı örgütleri olarak bir an önce bir çatı altında toplanarak hareket etmemiz gerekiyor.” Dedi.
Ziraat Mühendisleri Genel başkanı Turhan Tuncer;” Türkiye Ziraat Odalı Yönetim Kurulu başkanı Turhan Tuncer yaptığı konuşmada, Dünyada ve Türkiye’de, nüfus artışından , su kaynaklarından, su kaynaklarının kullanılma alanlarından , tarım alanlarından, suyun en az şekilde ve en verimli kullanılması istatistiki bilgiler vererek anlattı Tuncer ayrıca Türkiye’nin su kaynakları açısından zengin bir ülke olmadığını bu yüzden kaynaklarını en rantabl şekilde kullanılması gerektiğini, barajların, göllerin, göletlerin, akarsuların kurutup yok edilmeden kullanılması gerektiğini belirterek, “Köylünün tarlasına bahçesini suladığı suya sayaç takılmadığı, halkın temel hakkı olan su politikalarına sahip çıkan bir dünya özlediğimi belirtmek isterim.” Dedi.
Köy Koop. Genel Başkanı Yakup Yıldız;” suyun sağlıklı kullanma açısından tarıma bütünleştirilmesi toplu tarım hayatına yer altı suyu şebekesinin bağlandığının bir an önce hayata geçmesi gerektiğine inanıyorum. Evet küresel ısınma var. Ne zaman kuyular kuruyunca suyun değerini o zaman anlarız. Önce biz gerekli çalışmaları yapmak zorundayız. Yine her elektrik faturalarının yüksel olduğundan yıl tartışırız. Kullandığınız elektrik KV saatinin, sanayide kullandığınız Elektrik saatiyle eş değer olduğunu görüyoruz. Elektrik faturalarına verginin, vergisinin vergisini ödüyoruz, bunlarsa bir de kaçak elektrik faturaları ilave edildi. Bu üreticinin sucu mu, ben bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Bu çalıştayın düzenlemesinde emeği geçen Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel başkanı ve Sulama Birlikleri Derneği Genel başkanına ve üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.
Tarım Kredi Kooperatifleri Birlikleri merkez Birliği yönetim kurulu Başkanı İlhami Teke;” ülkemizin suyla alakalı sıkıntılarını biliyoruz. Benim için önemli olan örgütçülük yönünde su kullanıcı örgütler bir araya gelmişler. Geçmişte çalışan örgütler bu gün bir araya gelmişler ve birlikte ortak sempozyumlar düzenliyorlar. Bu demektir ki Türkiye’de artık su ile alakalı örgütler sıkıntısı kalmayacak. İnşallah örgütler ve devletimiz el ele verecek bundan sonrada ülkemizin geleceğine yönelik, torunlarımızın nasıl bir Türkiye bırakacağımızın çalışmalarını devlet, millet, örgütler hep beraber yapacağız. Tarım Kredi Kooperatifleri olarak geçmişimizden ders alarak, geleceğe büyük umutlarla yola çıktık. Türkiye tarımına yön verecek Türk çiftçisine katkı sağlayacak çalışmalar yapmaya devam ediyor. Öncelikle kamu’dan sonra Türkiye’deki tarıma ciddi bir şekilde destek veren bir kuruluşuz. Türkiye’deki Kooperatiflerle birlikte hareket edince artık Türkiye’deki kooperatifçiliğin nereye geldiğini hep beraber nelerin yapıldığını gördük. Bu sempozyumu hazırlayan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum diyerek sözlerini tamamladı.
Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı’da yaptığı konuşmada, 2015 yılında Uluslar arası Kooperatifler Birliği ((ICA) nın toplantısının Antalya’da yapılma kararı alındığını, 100 ülkeden 1200 delegenin katılacağını belirterek, “Bu ç ok önemli bir toplantı olacaktır. Bu toplantının bütün dünyada farkındalık yaratması için şimdiden hazırlıklara başladık. Ülkemiz yöneticilerinin de büyük destek verecekleri bu uluslar arası toplantının ses getireceğine inanıyorum.” Dedi.
Türkiye’deki Tarım sektörünün durumu ve daha sonrada örgütlenme ve su kullanıcı örgütleriyle ilgili bakanlığın görüşleri ve politikalarını arz etmek istiyorum diyerek sözlerine başlayan Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Küsek;” Ülkemizde planlı kalkınma dönemi 1930’lardan sonra hızlanarak devam etmiştir. 1940 yılların tarımı bugünkü dünyanın bakışından farklı, o zaman insanların gıda ihtiyacını gidermek, insanları doyurmak amaçlı tarım politikaları dünyada ve Türkiye’de varmış. Şu anda 2013 yılında biz 9 milyar TL çiftçilerimize üretim desteği verdik. Bizim kayıtlarımızda 2.4 milyon çiftçimiz var. 9 milyarı, 2.4 milyarı böldüğünüzde çiftçi başına 4 bin TL para ediyor. Türkiye’de tarım alt yapısına bakıyoruz, Türkiye’deki arazilerin yüzde 75’şi, Türkiye’de tarım yapan yüzde 25’ne aittir. Önümüzde bunları geçmişte nasıl başardıysak, gelecekte de bizim bu örgütlenmeyi bilgi teknolojilerini kullanmayı, finans kullanmayı başaran işletmeci, yani esnaf çiftçileri oluşturmak zorundayız. Türkiye’de 2002 yılında tüm tarımsal destekler 1.8 milyardı, şu anda 9 milyardır. 2002 yılında da problem vardı, şimdi de var, siz bunu 18’de çıkarsanız yine bu problemler olacak” dedi.
Öğleden sonraki oturumda Özel firmaların sunumlarından sonra SuBirDer’in paneli saat 14.00’te başladı. Oturumu Sulama Birlikleri Derneği Genel Başkanı Mehmet Ergücen yönetti. Panelistler SuBirDer Genel başkan Yardımcısı ve Mersin Sulama Birliği Başkanı Mahmut Kurtay, Ulubat Sulama Birliği Başkanı Cüneyt Narman, DSİ İşletme ve bakım Dairesi Müdürü Günhan Demir Sorunları ve Çözüm Önerileri hakkında bilgiler verdiler.
Saat 15.30’da Türkiye Sulama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı (TÜS-KOOPBİR) Halis Uysal’ın yönetiminde başlayan panelde İzmir Bölge Birlik Başkanı Hüseyin Yavuz, Ankara, Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Yozgat Bölge Birliği Başkanı Zafer Özkan, Amasya Bölge Birlik Başkanı Kemal Çetin, Eskişehir Bölge Birlik Başkanı Ercan Bozkurt, Erzurum Bölge Birlik Başkanı Şahin Aydın, Su Kullanıcı Örgütleri, Sorunları ve Çözüm Önerilerini anlattılar.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2003 Akhisar Haber