23 Kasım 2024
  • Manisa18°C
  • İzmir19°C

SU PANELİNDE TÜRKİYE’NİN SUYU TARTIŞILDI

Manisa Gıda ve hayvancılık il Müdürlüğü, Ege Üniversitesi(EÜ) ve Florida Üniversitesi işbirliğiyle Manisa Ziraat Odası toplantı salonunda, "2014 Su Kullanımı" paneli düzenlendi.

Su Panelinde Türkiye’nin Suyu Tartışıldı

10 Ekim 2014 Cuma 12:57

Bu haber toplam 3057 defa okunmuştur

Su Panelinde Türkiye’nin Suyu Tartışıldı
Haber Merkezi

Manisa Gıda ve hayvancılık il Müdürlüğü, Ege Üniversitesi(EÜ) ve Florida Üniversitesi işbirliğiyle Manisa Ziraat Odası toplantı salonunda, "2014 Su Kullanımı" paneli düzenlendi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürsel Doğan, şehirlerde ve sanayide artan rekabetin, su için önemli bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Ziraat Odasında gerçekleşen panele ABD Florida  Üniversitesi öğretim üyeleri Dr. Gail Hansen, Dr  Mark Clark ve  Gurpal Tor Su panelinde Florida eyaletinde kullanma ve sulama suları kaynaklarının  kirlenmesine neden olan kirliğini nasıl kontrol altına alındığını açıklarken. Esas çalışmanın kirli lik kaynaklarının tespitinde yattığını ve çıkarılan yasalarla Florida a kirliliği önlediklerini anlat tılar. Panelde söz alan Türkiye sulama Kooperatifleri merkez Birliği genel başkanı Halis Uysal “Tarımsal sulamada yer altı sularını azaltmamız gerekiyor. Yeraltı suları elektrik girdileri nedeniyle pahalı, deprem bölgesinde yaşıyoruz suları çekmekle yer altını oyuyoruz. Türkiye de kullanılabilir su kaynaklarının yüzde 75 çiftçiler sulamada kullanıyor. Ancak Suyun kirletilmesini önleyemiyoruz, kontrollerini biz yapamıyoruz. Suyun kirletenlere karşı bizimde yetkimiz olmalı. Türkiye de yağmur suları ve nehirler boşa akıyor, bu sular çoğaltılacak barajlarla,  göletlerle tasarruf edilmeli. Yer altı sularından hızla uzaklaşmamız gerekiyor“ dedi.

Gema Vakfı genel başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu “ Gediz havzasının her iki tarafına kapalı atık su kanalları yapılmalı Gediz i ancak öyle kurtarırız “ dedi.   

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürsel Doğan, şehirlerde ve sanayide artan rekabetin, su için önemli bir tehdit oluşturduğunu söyledi, Türkiye’de suyun öneminin giderek arttığını bildirdi. Sürdürebilir su yönetimi için su kullanıcılarının ve kaynaklara tehdit oluşturan faktörlerin kontrol altına alınmasının önem arz ettiğine değinen Doğan, Türkiye’de yağış rejimindeki düzensizlikler, şehirler de ve sanayide artan rekabet, tarım, sanayi ve şehir atıklarıyla oluşan kirliliğin önemli bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.
Artan şehir nüfusunun içme ve kullanma suyunu hızla tükettiği gibi evsel atıklarla da kirlilik için tehdit oluşturduğunu belirten Doğan, “Artan nüfus, artmayan tarım sahalarında birim alanda verim artışını tetiklemektedir. Bu ise tarımda daha çok suyun kullanılmasını gerektirmektedir.” dedi. Kontrollü bir sulama yapmak ve birim alandan daha çok verim alabilmek için basınçlı sulama yöntemlerine geçilmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, “Çiftçilerimi zin bilincini arttırmak için il müdürlüğümüzce eğitim ler yapıyoruz. 2015 yılı yayın programına, 3 bin çiftçi eğitim hedefi konuldu. Suyun kalitesini ölçmek, topraklarımızı daha yakından tanımak ve doğru gübreleme yapmak için tarımsal analiz laboratuvarımız bulunuyor. Laboratuvarımızda beş teknik ve iki yardımcı personel çalışıyor. Yıllık ortalama 4 bin toprak, 100 su, 70 yaprak ve 59 kimyevi gübre analizi yapılıyor.” diye konuştu

Su panelinde Türkiye’nin Suyu Tartışıldı
Su panelinde Türkiye’nin Suyu Tartışıldı
Su panelinde Türkiye’nin Suyu Tartışıldı
Su panelinde Türkiye’nin Suyu Tartışıldı

Yorumlar