12 Ocak 2025
  • Manisa13°C
  • İzmir14°C

TANIMA TENFİZ DAVASI NASIL AÇILIR?

Tanıma tenfiz davası olarak bilinen dava; yurt dışında yaşayan ve yurt dışındaki mahkemelere başvurarak boşanmaları gerçekleşen Türk vatandaşlarının boşanma kararlarının Türkiye’de de tanınması ve geçerli kılınması

Tanıma Tenfiz Davası Nasıl Açılır?

21 Nisan 2017 Cuma 08:54

Bu haber toplam 1885 defa okunmuştur

Tanıma Tenfiz Davası Nasıl Açılır?

Tanıma tenfiz davası olarak bilinen dava; yurt dışında yaşayan ve yurt dışındaki mahkemelere başvurarak boşanmaları gerçekleşen Türk vatandaşlarının boşanma kararlarının Türkiye’de de tanınması ve geçerli kılınması amacıyla açılan bir dava türüdür. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının boşanmalarının yabancı mahkemeler tarafından gerçekleştirilmesi durumunda boşanma kararı Türkiye’de geçerli olmamaktadır. Bunun sonucu olarak da boşandıklarını düşünen çiftlerin karşısına miras, yeniden evlenme ya da mal paylaşımı gibi konularda pek çok sorun çıkmaktadır. Yurt dışında yaşayan ve evliliklerine de yurt dışındaki mahkemelerce alınan kararla son veren kişilerin Türkiye’de yetkili Aile Mahkemelerinde tanıma tenfiz davası açmaları ve yabancı mahkeme tarafından alınan karara geçerlilik kazandırmaları gerekmektedir. Boşanma sonrasında sorun yaşamamak için boşanma tanıma tenfiz davasının boşanma işleminden hemen sonra açılması önem taşımaktadır.

Tanıma ve tenfiz davası; iki aşamalı bir davadır. Tanıma olarak tanımlanabilecek kısım; yurt dışında yerleşik mahkeme tarafından alınan boşanma kararının Türkiye’de de geçerli olmasını sağlamaktadır. Buna göre; Türkiye’de de boşanmış sayılan eşlerin yeniden evlenmesi gibi durumlarda karşılarına sorun çıkmamaktadır. Tenfiz davası ise; boşanma kararında nafaka, mal paylaşımı ya da tazminat gibi konulara yer verilmesi halinde önem kazanmaktadır. Tanıma davası ile boşanma kararı geçerlilik kazanmakla birlikte; tenfiz davası ile nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi konular da Türkiye’de uygulanabilir olmaktadır. Konusunda uzman boşanma avukatları, boşanmış olan kişilere tanıma ve tenfiz davalarını birlikte açmalarını önermektedirler.

Tanıma tenfiz davaları, ikamet adresinin bulunduğu bölgede görevli Aile Mahkemelerinde açılabileceği gibi; Türkiye’de yerleşik bir adresi bulunmayan kişiler için boşanma avukatına vekalet verilmek suretiyle herhangi bir Aile Mahkemesinde de açılabilmektedir. Boşanma davası sonrasında bir araya gelmek istemeyen kişilerin boşanma avukatına ayrı ayrı vekalet vermeleri halinde dava sürecinde de bir araya gelmeleri gerekmemektedir. Tanıma tenfiz dava süresi, başvurunun yapılış şekline ve başvurulan Aile Mahkemesinin iş yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Boşanma avukatları aracılığı ile yapılan başvurularda belgeler eksiksiz olarak hazırlanıp başvuru tam yapılacağından süreç de kısalmaktadır. Tanıma tenfiz davalarında karar süresi 1 hafta ile 3 ay arasında değişebilmektedir.

Yorumlar