22 Ekim 2024
  • Manisa20°C
  • İzmir20°C

TARİHİ PAŞA CAMİSİ 5 YILDIR KAPALI

2020 yılındaki deprem sonrası kapatılan caminin bir an önce açılması isteniyor. 1469 yılında Sarı Ahmet Paşa tarafından, Camisi, imareti, hamamı ve hanı olarak yapılan küllüye Akhisar’ın Tahtakale semtinde

Tarihi Paşa Camisi 5 yıldır kapalı

20 Ekim 2024 Pazar 20:26

Bu haber toplam 447 defa okunmuştur

Tarihi Paşa Camisi 5 yıldır kapalı

Akhisar=Haldun AKYÜZ

 2020 yılındaki deprem sonrası kapatılan caminin bir an önce açılması isteniyor. 1469 yılında Sarı Ahmet Paşa tarafından, Camisi, imareti, hamamı ve hanı olarak yapılan küllüye Akhisar’ın Tahtakale semtinde Şeyhisa ve Efendi mahallerinin tam başlangıç olarak ortasında bulunuyor. Külliye’nin İmareti ve Hamamı faaliyet gösterirken Tarihi Cami 22.01.2020 tarihinden itibaren ibadete kapalı bulunuyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü Teknik Ekiplerinin yaptıkları incelemelerde ikinci kez yıkılan minaresi ve caminin ibadet edilen kısmının güçlendirilmesinin ve minarenin yapılmasına karar verildi. O tarihin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen hiçbir faaliyetin yapılmaması Akhisarlıları üzüyor.

Edinilen bilgilere göre Şahıs Vakfı Ait (Müthal Vakıf) olduğu külliyenin varisleri olan kişilerle İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü yazışmalar yaptığı öğrenildi. Şahıs Vakfı olduğu için hanın bulunduğu sahanın ve çevresindeki işyerlerinin, hamamın, kiralarını varisleri tarafından alındığı için caminin tekrar ibadete açılması için 15 milyon liraya yakın bir bakım ve güçlendirilmesinin varisler tarafından yapılmasının gerektiği öğrenildi.

 Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde olmadığı için, Diyanetin de bu konuda bir girişimi olmuyor. Şayet Diyanete Bağlı Bir cami olsaydı, hayırseverler ve diyanet tarafından bakımı yapılıp bir yıl içersin de hizmete açılabileceği öğrenildi. Çarşının tam oltasında olan Paşa Camiinde özellikle Öğle ve İkindi namazlarının kılınması için Akhisar Belediyesi prefabrik bir mescit yaptı.








Yorumlar