23 Kasım 2024
  • Manisa17°C
  • İzmir19°C

TARIM’DA MODERN GÜBRE FARKI

Leonardit in ve Leonardit ten elde edilen hümik asit lerin (Humatlar) tarımda sağladığı verim artışı ve diğer faydaları ile ilgili yapılan uygulamalı araştırmalar ve araştırma sonuçları aşağıda sıralanmıştır.

Tarım’da Modern Gübre Farkı

04 Ekim 2019 Cuma 10:57

Bu haber toplam 1564 defa okunmuştur

Tarım’da Modern Gübre Farkı

Leonardit in ve Leonardit ten elde edilen hümik asitlerin (Humatlar) tarımda sağladığı verim artışı ve diğer faydaları ile ilgili yapılan uygulamalı araştırmalar ve araştırma sonuçları aşağıda sıralanmıştır. Grand Forks’ da yapılan testlerde, toprağa humat (leonardit) uygulanması sonucu patates üretiminde verimin % 28 arttığı tespit edilmiştir.

Humik asitin; inorganik azot, fosfor ve potasyum ile birlikte seralarda kullanılması sonucu domates üretiminde çok büyük bir artış sağlanmıştır ve üretilen domateslerin görünüşü daha göz alıcı olmuştur.

Azot/humik asit oranın domateslerin büyüme hızına ve verim artışına büyük etkisi olduğu bulunmuştur. Humik asit uygulanan seralardan elde edilen domatesler daha koyu kırmızı renkte olurken, sadece NPK gübre kullanılan seralardan elde edilenler açık kırmızı olmuştur.

Yapılan testlerden 1 numaralı testte, humik asitin domates üretiminde % 100 oranında verim artışı sağladığı bulunmuştur.

Aktif leonardit tütün tarlalarında test edilmiştir.
Test sonuçları göstermiştir ki, aktif leonarditin gübre ile birlikte kullanılması tütünün veriminde ve büyüme 

hızında önemli artışlar sağlamaktadır.

Leonardit türevi olan Potasyum Humat ise sprey kurutucularda imal edilerek damlama sistemlerinde tamamen çözünmekte ve sıvı uygulama ile toprak ıslahında ciddi rol almaktadır.

Ayrıca, büyüyen tütün yaprakları daha geniş, daha yeşil ve daha güçlü olmuştur. Kullanılan gübreye leonardit ilave edilince şeker pancarı üretiminde % 20 verim artışı sağlanmıştır.

Toprağa sadece Leonardit (gübresiz) karıştırılması sonucu da arpa üretiminde % 20 verim artışı elde edilmiştir.

Domates tohumlarına leonardit uygulanması ile fide ve genç bitkinin büyümesi oldukça hızlanmıştır ve ürün veriminde önemli bir artış sağlanmıştır.

Ayrıca, domates meyveleri daha büyük ve daha güzel görünümlü olmuştur. Fidenin sulama suyuna humik asit eklenince de aynı sonuç alınmıştır.

Yaklaşık 25 dekarlık bir domates tarlasında; a) Sadece standart inorganik gübre kullanılmıştır. b) Standart inorganik gübre ve leonardit birlikte kullanılmıştır.

Her iki uygulamanın sonunda elde edilen ürün miktarları karşılaştırılmıştır.

Donanmacı Mah. Hilmi Ziya Apak Sokak No: 16 D. : 201 KARŞIYAKA / İZMİR

www.urgubleonardit.com

Verim farkı olağanüstü olmuştur.

Sadece inorganik gübre kullanılan bölgeden 3215 kg domates alınırken, aynı genişlikteki leonardit kullanılan bölgeden 5178 kg domates elde edilmiştir.

Verimartışı % 61′ dir. Ayrıca, bitkinin belirgin bir şekilde daha güçlü ve daha sağlam olduğu gözlenmiştir. 

Yorumlar