05 Kasım 2024
  • Manisa19°C
  • İzmir19°C

TEMA VAKFI DÜNYA SU GÜNÜNDE YÜRÜDÜ

Akhisar TEMA Vakfı 22 Mart Dünya Su günü nedeniyle Hükümet Konağı önünde basın açıklaması yaptı.

TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü

25 Mart 2015 Çarşamba 10:47

Bu haber toplam 2597 defa okunmuştur

TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü
Akhisar Haber Ajansı-AHA

Akhisar TEMA Vakfı 22 Mart Dünya Su günü nedeniyle Hükümet Konağı önünde basın açıklaması yaptı. Saat 15.30’da Şehit Teğmen Tahir Ün Caddesi girişinde toplanarak Hükümet Konağı önüne kadar “su gıdadır”, “su doğadır” ve “su sağlıktır” sloganları atarak yürüdüler.

Hükümet Konağı önünde yapılan basın açıklamasını TEMA Vakfı Akhisar Temsilcisi Nalan Kural okudu.

İşte Nalan Kural’ın okuduğu basın açıklamasının tam metni;

“Dünyadaki şehirlerin suyunun yüzde 63'ü ormanlardan geliyor

TEMA Vakfı, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü'nü Türkiye'nin çeşitli noktalarında gerçekleştireceği etkinliklerle kutluyor

TEMA Vakfı, ortağı olduğu Env.net projesi kapsamında hafta sonu Arnavutluk, Sırbistan, Kosova, Makedonya ve İtalya ile eş zamanlı olarak etkinlikler gerçekleştirecek. TEMA gönüllüleri Dünya Su Günü kapsamında “Su Zinciri Farkındalık Yürüyüşleri”, tanıtım ve bilgilendirme stantları ile su konulu eğitim etkinlikleri düzenleyecek. Farklı şehirlerde gerçekleşecek etkinliklerde gönüllüler, “su gıdadır”, “su doğadır” ve “su sağlıktır” mesajlarına odaklanarak, yaşamın temel kaynağı su ile orman ekosistemlerinin arasındaki etkileşimin önemine dikkat çekecek.

Birleşmiş Milletler tarafından 2015 Dünya Su Günü’nün teması “Su ve Sürdürülebilir Kalkınma”, Dünya Ormancılık Günü'nün teması ise “Ormanlar ve İklim Değişikliği” olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler bu kapsamda su varlıklarının sürdürülebilirliğinin ve iklim değişikliği ile mücadelede ormanların rolünün altını çiziyor.

Dünyanın akciğeri olan ormanlar, yaşam kaynağımız toprağı tutan, yağışları düzene sokan ve canlılar için hayati öneme sahip suyu sağlayan ekosistemlerdir. Ormanlar, iklim değişikliğinin temel sebebi olan karbondioksiti atmosferden çekmek gibi çok önemli bir işleve sahiptir. Dolayısıyla ormansızlaşma (orman tahribi), iklim değişikliğinin etkisini daha ciddi bir boyuta taşıyor. Dahası, toplam karbon salımının altıda biri ormansızlaşmadan kaynaklanıyor. Ormanların gelecek 50 yıldaki küresel karbon salımının onda birini depolama potansiyeli bulunuyor. Bu bakımdan ormanların karbon salımını azaltacak, karbon tutma kapasitelerini artıracak ormancılık uygulamalarının hayata geçirilmesi gerekiyor.

Ormanlar, erozyon ve arazi kaymalarını önlüyor. Dünyadaki temiz suyun yüzde 75’ini sağlayan havzaları koruyan ormanlar, insanlar için alternatif geçim kaynakları yaratıyor. Dünyada 1.6 milyar insan orman alanları sayesinde yaşamını sürdürürken, ormanlar dünya genelinde insanların geçim şartlarını iyileştirme, sosyal kalkınma ve yoksullukla mücadelede de etkin rol oynuyor. Ancak kuraklık, yangınlar, ormansızlaşma gibi iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, orman ekosistemlerinin işleyişini değiştirerek, sosyal ve ekonomik değişikliklere de sebep oluyor.

Varlığı suyun varlığına bağlı orman ekosistemleri, yaşamın temel kaynağı suyun döngüsünde kritik rol oynuyor. Dünya üzerindeki toplam su akışının yüzde 60’ı dünya karasal alanının yüzde 30’unu oluşturan ormanlardan sağlanıyor. Ormanların suya en büyük katkısı; sağladığı su miktarının yanında suyun kalitesini koruması olarak öne çıkıyor. Ormanlar tortulaşma kaynaklı düşük su kalitesi sorununu en aza indirgiyor. Ayrıca suya bağlı olarak ortaya çıkan arazi kaymaları ve sellerin meydana gelmesi ile taşkınların oluşmasını, çölleşme ve tuzlanmayı engelliyor. Yamaçlarda ve eğimli alanlarda doğal barikat görevi görüyor, su kaynaklarını ve yataklarını koruyor. İklim değişikliği nedeniyle yaşanılan su sıkıntısının Türkiye’nin büyük bir bölümünü içeren kurak ve yarı kurak bölgelerde daha da artması bekleniyor. Bu durumda, su havzalarının korunması her geçen gün daha çok önem kazanıyor.

Ormanların sadece bir ağaç topluluğu olmadığı, içerisinde çok sayıda canlının beraber yaşadığı, çevre koşullarıyla canlılar arasında etkileşimin bulunduğu bir ekosistem olduğunun önemini vurgulamak gerekiyor. Ormanları korumak ağaçlarla birlikte ormanda yaşayan binlerce canlı türünün yaşam alanlarına ve yaşamlarına sahip çıkmak anlamına geliyor. Dünyada her yıl, 13 milyon hektar orman alanının tahrip edildiği biliniyor. Türkiye'de ise 21.5 milyon hektar orman alanının yüzde 48'i erozyona maruz kalıyor.

TEMA Vakfı olarak doğanın bir parçası olan insanın, su ve orman varlıklarını önce koruması ve ardından geliştirme konusunda çalışması gerektiğini vurguluyoruz. Türkiye'de suya dair 40’ı aşkın yasal düzenleme bulunuyor. Su varlığımızın sürdürülebilirliğini sağlamak için bir Su Yasası’na ihtiyaç olduğu açıkça görülüyor. Türkiye’de insanın parçası olduğu üstün ekosistem yararını koruyacak nitelikteki Su Yasası'nın önemine bir kez daha dikkat çekiyoruz. "

Türkiye Çöl Olmasın!                                                                                                                TEMA Vakfı
TEMA Vakfı Akhisar Temsilcisi
Namık Oğul Anadolu Lisesi Kimya Öğretmeni
Nalan KURAL

 

TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü
TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü
TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü
TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü
TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü
TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü
TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü
TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü
TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü
TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü
TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü
TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü
TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü
TEMA Vakfı Dünya Su Gününde Yürüdü

Yorumlar