09 Ocak 2025
  • Manisa16°C
  • İzmir17°C

TIRNAK BATMASI NEDİR?

Özel Akhisar Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Orhan Demirer Bilgilendiriyor;

Tırnak Batması nedir?

25 Eylül 2018 Salı 14:22

Bu haber toplam 3439 defa okunmuştur

Tırnak Batması nedir?
Haber Merkezi

Özel Akhisar Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Orhan Demirer Bilgilendiriyor;

Tırnak batması genellikle tırnağın büyürken yatağından çıkıp derinin içine girmesiyle oluşur ve en sık ayak baş parmaklarında görülür. Erkeklerde görülme olasılığı kadınlara göre daha fazladır. Genellikle tırnak uç kısımları yan taraflardan deriye batar, bazen tırnak yalnızca köşelerde değil, tümüyle tırnak yatağına batık hale gelebilir. Ete batan tırnak vücut tarafından yabancı cisim olarak algılanır ve bir dizi reaksiyona sebep olur.

Tırnak batmasında ilk bulgular kızarıklık, ağrı ve şişmedir. Batma bölgesinde kanama olabilir veya enfeksiyon gelişip iltihap gelebilir. Tedavi edilmediğinde ise enfeksiyonun kemiğe ilerlemesi (osteomiyelit) ve sistemik enfeksiyonlar oluşabilir.

Tırnak Batmasının Sebepleri Nelerdir?

Tırnak batması birçok sebepten oluşabilir; en sık neden yanlış tırnak kesimidir. Tırnağı çok derin kesmek, tırnak uç kenarlarını oval şekilde çok kıvrık kesmek en sık yapılan yanlışlardır, bu durumlarda tırnak ete batarak büyüyecektir.

Yanlış tırnak kesimi

Çok dar veya sivri burunlu ayakkabı giymek

Parmağa veya direkt olarak tırnağa oluşan travmalar (çarpma,üzerine ağırlık düşmesi gibi)

Tırnağın kalınlaşması

Obezite

Aşırı ayak terlemesi

Tırnak mantarı

Bazı doğumsal anomaliler

Diyabet, romatoid artrit, hipertiroidizm, gut gibi bazı hastalıklar

Tırnak Batmasının Semptomları Nelerdir?

En sık görülen semptomlar ağrı, şişme, kızarıklıktır, bazen iltihaplı akıntı gelebilir. Tanı normalde sadece muayene ile koyulur. Aşırı veya dirençli iltihap varlığında uygun antibiyotik seçimi için yara kültürü almak ve enfeksiyonun kemik seviyesine kadar ilerleyip ilerlemediğini kontrol etmek için röntgen tetkiki istemek uygun olur.

Tırnak Batması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erken başvuran vakalarda cerrahi dışı tedavi yeterli olmaktadır.

Tırnak batması tedavisindeki ana ilke tırnağın bir kez batmadan parmak boyunu geçecek şekilde uzamasının sağlanmasıdır, bunun için tırnak kenarıyla parmak arasındaki doğal oluğun oluşturulması ve tırnağın düzgün büyümesi için “yol verilmesi” önemlidir.

Tırnak batması tedavisinde cerrahi dışı yöntemler:

Enfeksiyon varlığında antibiyotik krem ve/veya hap kullanılması

Ufak bir gazlı bez parçasının antibiyotikli kremle birlikte batık kısmın altına yerleştirilmesi

Tırnağın sıcak tuzlu su banyosuyla yumuşatılması

Dar burunlu ayakkabı giymekten kaçınılması

Ayak temizliğine dikkat edilmesi

Tırnak batmasının cerrahi yöntemle tedavisi:

Batan tırnak parçasının büyük olması, tırnak üzerine doğru deri dokusunun ilerlemesi, dirençli enfeksiyon varlığı gibi durumlarda tedavi için cerrahi müdahale gereklidir.

Cerrahi tedavi yöntemi batığın yerleşim yerine ve şiddetine göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Tırnak çekimi lokal anesteziyle acısız ve ağrısız olarak yapılan bir işlemdir. Hastalar işlem sonrasında yürüyerek evlerine gidebilirler.

Tırnak batmasında sadece batık olan tarafın parsiyel olarak çekimi (tırnağın batık olmayan bölgeleri korunur) veya tırnağın tamamının çekilmesi gerekebilir. Çekimi yapılan tırnağın yeniden çıkmaması için tırnağın üretildiği germinal matriks bazı ilaçlarla (fenol), koterle veya lazerle tahrip edilebilir(matrisektomi).

Tırnağın çekilmesi yanında tırnak üzerinde ilerlemiş deri dokusunun alınması ve tırnak yatağının revizyonu çok önemlidir.

Tırnak çekimi sonrasında yeni büyüyen tırnağın bakımı ve normal şekilde büyümesinin sağlanması çok önemlidir. Bu nedenle normal tırnak oluşana kadar doktor takibi gereklidir.

Yorumlar