23 Kasım 2024
  • Manisa22°C
  • İzmir20°C

TÜS-KOOPBİR İLE SUBİRDER, TOPRAK-SU'NUN YENİDEN KURULMASINI İSTİYORLAR

TÜS-KOOPBİR Genel Başkanı Halis Uysal ile SuBirDer Genel başkanı Mehmet Ergücen’nin, ortaklaşa düzenledikleri “Su kullanıcı Örgütleri, Sorunları ve Çözüm Önerileri” sempozyumu sonrası, genel başkanlar ortak düzenledikleri basın bülteninde tekrar TOPRAK-S

TÜS-KOOPBİR ile SuBirDer, Toprak-Su'nun Yeniden Kurulmasını İstiyorlar

03 Aralık 2013 Salı 14:32

Bu haber toplam 3957 defa okunmuştur

TÜS-KOOPBİR ile SuBirDer, Toprak-Su'nun Yeniden Kurulmasını İstiyorlar
Antalya: (Kenan MOLLA)

TÜS-KOOPBİR Genel Başkanı Halis Uysal ile SuBirDer Genel başkanı Mehmet Ergücen’nin, ortaklaşa düzenledikleri “Su kullanıcı Örgütleri, Sorunları ve Çözüm Önerileri” sempozyumu sonrası, genel başkanlar ortak düzenledikleri basın bülteninde  tekrar TOPRAK-SU  teşkilatının  kurulmasını istediler.

TÜS-KOOPBİR Genel Başkanı Halis Uysal ile SuBirDer Genel başkanı Mehmet Ergücen’nin imzalarını taşıyan basın bülteninde şunlara yer verdiler.

Ortak Basın Açıklaması

Çoğalan dünya nüfusu ve sanayileşmeye paralel olarak, gıda ihtiyacı ve su tüketim, artmakta sektörler arası dengesiz su kullanımı ve yanlış tüketim alışkanlıkları ile beraber, su kaynaklarımı/ üzerinde giderek artan baskılar, azalma ve kirlenme olarak her peçen gün kendini daha la/la hissettirmekledir

Gıda güvenliği açısından stratejik öneme sahip olan tatlı su kaynakları, yeryüzündeki toplam su varlığının yalnızca yüzde l'ni kaplamakladır ve günümüzün en fazla tehdit altındaki doğal kaynaklarındandır. Küresel ısınma ile de tehdit altındaki su kaynaklarının korunması, tasam.il,, kullanımı, kurak ve yan kurak bölgelerde depolanması ve başarılı bir entegre su kaynaklarının yönetim. ile bu tehdidin önlemesi önem arz etmektedir

Bu nedenle, su kaynaklarının yönetimi ile ilgili politikalar oluşturulurken "Su ve Gıda Güvenliği ilişkileri de temel alınarak oluşturulmalı ve uygulanmalıdır Tarımsal üretimde su kaynaklarının miktarı ve kalitesi, hem bu geçim kaynağının sürdürülebilmesi hem de gıda güvenliğinin sağlanması açsından büyük önem taşımaktadır.

Türkiye'de de su kullanımında sektörler itibariyle en büyük pay yüzde 74 ile tarım sektöründedir.

Ülkemizde tarımsal sulamanın büyük bir kısmında yüzey sulama yöntemleri kullanılmaktadır. Dolayısıyla, tarımda kullanılan suyun büyük bir bölümü yanlış sulama teknikleri ve ilelim sırasındaki kayıplar nedeniyle boşa harcanmakta, tesisler rasyonel işletilmemektedir.

Bu nedenle Ülkemizde, sulama tesislerinin rasyonel olarak işletilmesi ve sürekliliğinin sağlanın..m büyük önem taşımakta ve suyun katılımcı ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması gerekmektedir.

Sulama tesisleri işletmeciliği; tesis veya işletme idaresi, işletmeyi yönetme tekniği veya bir işletmeyi en fazla fayda sağlayacak şekilde örgütleyebilme ve yönelebilme tekniği olarak tanımlanmaktadır. Sulum.ı işletmeciliğinde temel amaç. suyun üretimde optimal kullanımına bağlı olarak verim ve gelir artışları ili üreticilerin sosyoekonomik refahının yükseltilmesinin yanında, sulama hizmetlerinde devamlılık, suyun ekonomik olarak kullanılması ve israfın önlenmesi, tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi, kırsal kesimde istihdam olanaklarının arttırılması, göçün önlenmesi gibi hedefleri de içermekte olup. esas olarak toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına odaklanmıştır.

Türkiye'de mevcut sulama tesisleri farklı sulama organizasyonları tarafında işletilmekte olup. kumu dışındaki organizasyonlarca işletilen tesislerin büyük çoğunluğu Sulama Kooperatifleri ve Sulama Birlikleri tarafından işletilmektedir

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği ( TOSKOOP-BİR ) ve Sulama Birlikleri Derneği (SuBirDer ) olarak düzenlediğimiz “Su Kullanıcı Örgütlerinin Soranları ve Çözüm Önerileri” Sempozyumunda, su kaynakları yönetiminde son yıllarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak sulama kooperatifi ve sulama birlikleri üyelerinin sorunları gündeme getirilmiş, tartışılmış ve çözüm yollan aranmıştır.

Bu çerçevede özellikle su kaynaklan yönetiminde öne çıkan ilkelerden; kamu yararı, sürdürülebilirlik. eşitlik, suyun değerini yansıtan fiyatlandırma. etkin kullanım gibi ilkelerin son günlerde hazırlığı yapılan su yönetimi mevzuatına yansıtılamaması endişeleri ön plana çıkmış, anılan ilkelerin korunmasında Su Kullanıcı örgütlerinin güçlendirilmesinden de geçeceğine vurgu yapılmıştır. Tarımsal sulama kullanılan enerji maliyetlerinin yüksekliği ve ödenemeyen faturalar gündemin büyük hır bölümünü teşkil etmiştir.

Ayrıca, sektöre ilişkin kamu idaresinde son yıllarda gerçekleştirilen yeniden yapılanına ile sulama işletmeciliğinin sorunlarını çözecek planlama, uygulama, izleme ve değerlendirmede muhatap bulamama sorunu görüşülerek, sulama işletmeciliğinden de sorumlu olacak şekilde, toprak e su kaynakları yönetiminden sorumlu bir kurumun acilen kurulması gerektiği sonucuna da varılmıştır.



Yorumlar